Önümüzdeki seçim adeta ‘’at başı’’ diye tabir ettiğimiz şekilde sonuçlanacak gibi görünüyor. Birçok parti ve ittifak seçim stratejilerini ve adaylarını belirleyip, kampanya çalışmalarına çoktan başladı.
Peki buna göre kaç ittifak seçime giriyor, hangi siyasi parti hangi ittifakta yer alıyor ya da dışarıdan destek veriyor?
Cumhur İttifakı
Cumhurbaşkanı adayı : Recep Tayyip Erdoğan
· Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti)
· Milliyetçi Hareket Partisi (MHP)
· Büyük Birlik Partisi (BBP)
· Yeniden Refah Partisinin (Yeniden Refah)
Demoktatik Sol Parti (DSP)
Hür Dava Partisi (HÜ-DA PAR) (dışarıdan)
Millet İttifakı
Cumhurbaşkanı adayı : Kemal Kılıçdaroğlu
· Cumhuriyet Halk Partisi ( CHP)
· İYİ Parti
· Saadet Partisi (SP)
· Gelecek Partisi (GP)
· Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Partisi
· Demokrat Parti (DP)
Emek ve Özgürlük İttifakı
Cumhurbaşkanı adayı : Aday çıkarmaktan vazgeçseler de ittifakı oluşturan parti liderleri Kemal Kılıçdaroğlu’nu işaret etti.
· Emekçi Hareket Partisi (EHP)
· Emek Partisi (EMEP)
· Halkların Demokratik Partisi (HDP)
· Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF)
· Türkiye İşçi Partisi (TİP)
· Toplumsal Özgürlük Partisi'nin (TÖP)
· Yeşiller ve Sol Gelecek Parti (YSP)
Ata İttifakı
Cumhurbaşkanı adayı : Sinan Ogan
· Zafer Partisi
· Adalet Partisi
· Ülkem Partisi
· Türkiye İttifakı Partisi
Memleket Partisi
Herhangi bir siyasi ittifak içinde yer almayan Memleket Partisi cumhurbaşkanlığı seçimine parti genel başkanı Muharrem İnce'yi cumhurbaşkanlığı için aday gösterdi.
Hali hazırda Mecliste 4 milletvekili bulunan Türkiye İşçi Partisi (TİP) buna karşılık çok fazla söz hakkı bulamasa da yaptığı etkin ve sert muhalefet ile adından çokça söz ettirmeyi başarmış durumda. Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş, her ne kadar küçük bir parti gibi görünsek de şuan için en etkin ve gerçekçi siyaseti kendilerinin yaptığını dile getiriyor. Partisinin asıl hedefinin ise 4 milletvekili ile yaptıkları muhalefetin 14 ya da 24 milletvekili ile nasıl etkili olacağı yönünde.
Ekranlarda çok fazla gözükmese de Sosyal medyanın yaşantımızdaki yeri ile Türkiye işçi partisi seçmenlerine en çok buradan ulaşıyor. Geçtiğimiz ay Candaş Tolga Işık’ın konuğu olan Türkiye İşçi Partisi Lideri Erkan Baş, Türkiye’de işçi partisine artan ilgiyi, alakayı ve seçmen gözünde işçi partisine bakışı değerlendirdi. Program esnasında çeşitli değerlendirmelerde bulunan baş, ‘’Türkiye’de siyaset sanki durağan, değişmez, değiştirilemez algısıyla parsellenmiş bir şekilde sağ bir parti sağdan oy alır, sol bir parti soldan oy alır algısı var’’ dedi. Ve asıl değiştirmemiz gereken bu ‘’algıları kırmak gerek’’ diye ekledi. Programda Türkiye’nin sorunlarına değinen Erkan Baş, ‘’ yurttaşlar bize yetki versin, belki iktidar olamayacağız ama Türkiye’de herkes her yerde özgürce konuşabilecek, tartışabilecek. Muhalefet nasıl yapılır onu göstereceğiz. Ve Türkiye İşçi Partisi Türkiye’nin kırmızı çizgisi olacak’’ dedi. Ayrıca şu an yurttaşlarımız, ‘’ister sağcı olsun, ister solcu veya dindar bizleri kendine en yakın ve samimi muhalefet yapan parti olarak görüyorlar. Doğal olarak biz sadece bir kesimden değil, her kesimden oy almayı hedefliyoruz.’’ Diye ekledi.
Gençlerin Türkiye İşçi Partisi’ne bakışı nasıl?
Türkiye’de ki gençler artık, siyasetteki sıradanlıktan, sürekli kavga halinden, partilerin çözüm üretmek yerine birbirleriyle olan hesap ve kavgalarından bıkmış durumda. Şuan Z kuşağı dediğimiz seçmen kitlesi, geçmişte yaşanmış yanlışlardan, yokluktan veya ülkede ki yanlış siyasetle hiç alakalı değil. Gençler beni dinleyecek, sorunlarımı samimi bir şekilde dile getirebilecek ve çözüm bulabilecek yenilikçi, özgürlükçü bunun yanında dünya standardına yepyeni bir oluşum arıyor. Türkiye İşçi Partisi de tam olarak burada devreye giriyor. Özellikle gençler üzerinde ve sosyal medya da çok popüler durumda.
Kadınlar Türkiye İşçi Partisi için ne diyor?
Toplumumuzda kadınların yaşadığı olumsuzluklar, cinsiyet eşitsizliği, ekonomik ve siyasi baskılar gibi konular, kadınları daha özgürlükçü bir anlayış içerisine itiyor. Gün geçmesin ki gazetelerin orta sayfalarında kadına karşı şiddet, özel hayata müdahale, kadın düşmanlığı, kadına karşı şiddette cezasızlık haberi okumayalım. Bu haberleri gören, duyan veya yaşayan kadınlar, Türkiye İşçi Partisi’ni kendine samimi olarak bir çare olarak görüyor.
Çalışan veya Emekliler Türkiye İşçi Partisine nasıl bakıyor?
Ülkemizde özellikle son yıllarda yaşanan yüksek enflasyon orta ve dar gelirli çalışanların adeta belini bükmüş durumda. Gerek kira artışları gerek ülkeye yanlış politikalarla gelen milyonlarca mülteci ve mültecilerle beraber gelen ucuz işçi sorunu da yurttaşları adeta canından bezdirdi. Genel kanı ‘’çalışıyoruz ama yetmiyor ‘’ bunların yanı sıra ülkede mantar gibi türeyen bir takım kalbur üstü zenginler ve görgüsüzce gerek harcalamaları olsun gerek hayat tarzları olsun, insanların geçim derdi yarasının üstüne tuz basar şekilde. Ülkede ki insanlar isyan etmese de içten içe bu duruma öfke ile ‘’ yok mu bizi bu durumdan kurtaracak bi insan evladı’’ diyor. Türkiye işçi partisi parti tüzüğü gereği, Sendikalılaşma, işçinin ve çalışanın sermayeye ezdirilmemesi hususunda, seçmene bir alternatif olduğunu gösteriyor.
Türkiye İşçi Partisinin oy oranı ne?
Araştırma şirketlerinde tek başına işçi partisinin oyu araştırılamasa da, ilk yapılan anketlerde %0.03 iken bu oran şuan için, %3 civarına kadar gelmiş durumda. İstatistiksel olarak bakıldığında çok küçük gibi görünse de parti sloganı olarak;
‘’1 oy İşçi partisine 1 oy Kemal Kılıçdaroğlu’na ‘’ sloganı cumhurbaşkanlığı seçiminde Millet ittifakı için belirleyici bile olabilir.
Uzun lafın kısası bu seçim daha su götürecek gibi gözükse de, şuan için kararsız seçmein gözünde, Türkiye İşçi Partisi’nin bir yeri oluşmuş durumda. Bütün bunlar göz önüne alındığında, seçim stratejilerini daha da geliştirebilir medya araçlarını daha etkin kullanabilirlerse oy oranı olarak daha yukarıyı yakalayabilir gibi duruyorlar. Kurulan ittifaklara, izlenen stratejilere göre, ‘’seçimin gizli kazananı Türkiye İşçi Partisi olabilir.’’