Değişik konularda efemera toplayan, yaklaşık altmış bin adet kitap sahibi olan, eski ve değerli kitapları toplayarak “Butik Kütüphane” oluşturmaya çalışan Haldun Cezayirlioğlu, Köy Enstitülerinin kuruluşun 83’üncüyıl dönümünde Ayvalık’ta sergi açmaktan büyük bir mutluluk duyduğunu söyledi.

Serginin 10’uncu Köy Enstitüsü sergisi olduğunu belirten Cezayirlioğlu, diğer temalarda açtığı sergilerle birlikte toplamda 23’üncü sergisini açtığını belirtti. Sergilerini daha önce Ankara, İstanbul, Kastamonu, Eskişehir, İzmir ve İzmit’te sanatseverler ile buluşturduğunu hatırlatan Cezayirlioğlu, bu yıl içinde de İstanbul’da açılacak olan sergisinin hazırlıklarını sürdürdüğünü sözlerine ekledi.

“Türk Eğitim Tarihi” ve “Köy Enstitüleri”, “Ankara Şehir Anıt ve Heykelleri”, “Türk Tıp Tarihi Görseli” ve “İslam Astronomisi”yle ilgili konularda araştırmalarının da bulunduğunu hatırlatan Cezayirlioğlu, “Ana tema olarak iki konuda koleksiyon oluşturmaya gayret ediyorum. Bunlardan ilki, Köy Enstitüleri Kitap ve Efemerasıdır. Bu koleksiyonumla ilgili olarak kütüphanemde bin 200 farklı kitap ve çok sayıda efemera malzemesi var. Ayrıca; broşür, poster, fotoğraf ve diğer yazılı dokümanlarımda bulunuyor. Diğer ilgilendiğim koleksiyon konusu ise, takvimdir. Özellikle cep takvimi ve duvar takvimi örneklerini