Kilit Parti Milliyetçi Hareket Partisi

Cumhur İttifakı’nın Meclis'te çoğunluğu sağladığı 14 Mayıs seçimlerinde, iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) oyları yüzde 7 azaldı. Ancak ittifak ortağı Milliyetçi Hareket Partisi ( MHP), oylarını büyük ölçüde korudu. Tahminlerin ve anketlerin aksine, MHP seçim yarışını oy oranında üçüncü, sandalye sayısında dördüncü parti olarak tamamladı.

'den kaçan oylar

Yapılan anketlerin aksine, Milliyetçi Hareket Partisi beklenenin çok üzerinde oy oranı alarak, seçimin en kazançlı partisi olmayı başardı. Siyaset kulisleri konuşmaları ve siyaset bilimcilerin yorumlarına göre," Ak Parti'den kaçan ve iki ittifaka tepki oyları Milliyetçi Hareket Partisi'nde toplandı" görüşü hakim.
AKP’yi uyarmak isteyen tepkili seçmenin yaklaşık yüzde 3’lük bölümü ittifak dışına kaydı. MHP, iktidara tepki oylarının büyük bölümünü ittifak içinde tutarak, “emniyet süpabı” görevi üstlendi.

Tahminlerin aksine, MHP’nin ayrı liste kararı kendi açısından başarılı sonuç verdi, partinin Meclis'teki kilit parti konumunu daha da güçlendirdi.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, seçim sonuçlarının, partisi üzerindeki “algı çalışmalarını boşa çıkardığını” söyledi.


Daha önce ne olmuştu?


15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminin ardından, Başkanlık Sistemi talebini dile getiren Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’a destek veren MHP, 2017’de yapılan anayasa değişiklinin de hayata geçirilmesini sağladı. 2018 seçimlerinde ismini verdiği Cumhur İttifakı içinde yer alarak, AKP’nin yanında yer aldı. O seçimler öncesi bu kararı nedeniyle, birçok kamuoyu anketine göre “baraj altında kalacağı” yorumları yapılsa da yüzde 11 oy almayı başardı. O dönem uygulanan yasa gereği, ittifakın toplam oyları siyasi partilere yansıtıldığı için “artık oylar” büyük partilere yaradı ve MHP bazı yerlerde bu nedenle de milletvekilliği kaybetti.