Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı Türkiye Ulusal Ajansı’na İzmir Demokrasi Üniversitesi tarafından sunulan ve kabul edilen 2020-1-TR01-KA204-093013 referans numaralı “Building adult competences in Zero Waste circular economy in Europe - Avrupa’ da Sıfır Atık Döngüsel Ekonomi Konsepti Kapsamında Yetişkin Becerilerinin Geliştirilmesi” başlıklı 208 bin 292 Avroluk Erasmus projesinin sıfır atık ve döngüsellik toplantısı Manisa Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Yapılan toplantıya , İzmir Demokrasi Üniversitesi Öğretim üyeleri ,Karesi Belediyesi çalışanları ve Manisadaki Organize Sanayi Bölgesindeki Sanayi kuruluşlarının firma temsilcileri katıldı. Proje toplantısında , sıfır atık projesi kapsamında sıfır atık ve döngüsel ekonomi konseptine yönelik yetişkin yeterliliklerinin geliştirilmesi konularına yönelik sunumlar gerçekleştirildi.İzmir Demokrasi Üniversitesinde görevli Doç.Dr. Nurdan Erdogan Sanayi Kuruluşlarında Sürdürülebilirlik raporlamaları ,Doç.Dr Kadir Demir Sıfır atık döngüsel ekonomi eğitim platformu ,Biyoekonomi ve Enerji konusunda Doc.Dr Tugba Keskin Gündoğdu sunumlarını gerçekleştirdi.Toplantıda ayrıca Karesi Belediyesi Strateji Geliştirme Müdürü Özgür Aycil sanayi kuruluşlarına yönelik ab fırsatları ,fon ve kaynak yönetimi konusunda sanayi kuruluşları temsilcilerine bilgi verdi.
EMİNE ERDOĞAN HANIMEFENDİNİN ÖNDERLİĞİNDE SIFIR ATIK PROJESİ YÜRÜTÜLÜYOR
Başkan Dinçer Orkan, Avrupa Birliği ülkelerinde atıkların geri dönüşüm oranı % 46 iken Türkiye'de % 13. Türkiye’de de bu kapsamda Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan Hanımefendinin önderliğinde Sıfır Atık Projesi yürütülüyor. Proje, 2023 yılına kadar Türkiye'de atıkların geri dönüşüm oranını % 35'e çıkarmayı amaçlıyor. Bu çalışmalara en büyük desteği veren kurumlar arasında da Karesi Belediyesi yer alıyor. Hayvansal ve bitkisel üretim atıkları, kentsel organik atıklar ve sanayi-teknoloji atıklarının değerlendirilerek ve dönüştürülerek ekonomiye kazandırılması; Türkiye’de ve Avrupa Birliğinde ‘Sıfır Atığa’ (Zero Waste) dayalı Döngüsel Ekonomi (CE) politikalarında temel bir temadır. Ocak 2018'de ‘Kirleten Öder’ ilkesiyle revize edilen AB Sirküler Ekonomi Eylem Planında bu tür atıkların 2035 yılına kadar en fazla %10’a düşürülmesi ve % 90’nının dönüştürülmesi hedefleniyor.
KURUMLAR ARASI EN BÜYÜK DESTEĞİ KARESİ BELEDİYESİ VERİYOR
Karesi Belediye Başkanı Dinçer Orkan; projenin hayata geçirilmesiyle birlikte ülkemizdeki tüm sıfır atık konusunda kurumların kullanabileceği dijital bir sıfır atık rehberini yerel ve uluslar arası ortaklarımızla oluşturduk. Proje kapsamında ulusötesi toplantılarımızı başarıyla tamamladık. Proje kapsamında Avrupa Birliği üyesi ülkelerdeki ortaklarımıza belediyemiz bünyemizde gerçekleştirdiğimiz çalışmaları anlatma fırsatı elde ettik.Projemizin en önemli çıktısı olarak deneyim ve bilgi paylaşamında bulunduk dedi .Başkan Orkan, Avrupa Birliği ülkelerinde atıkların geri dönüşüm oranı % 46 iken Türkiye'de % 13. Türkiye’de de bu kapsamda Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan Hanımefendinin önderliğinde Sıfır Atık Projesi yürütülüyor. Proje, 2023 yılına kadar Türkiye'de atıkların geri dönüşüm oranını % 35'e çıkarmayı amaçlıyor. Bu çalışmalara en büyük desteği veren kurumlar arasında da Karesi Belediyesi yer alıyor. Hayvansal ve bitkisel üretim atıkları, kentsel organik atıklar ve sanayi-teknoloji atıklarının değerlendirilerek ve dönüştürülerek ekonomiye kazandırılması; Türkiye’de ve Avrupa Birliğinde ‘Sıfır Atığa’ (Zero Waste) dayalı Döngüsel Ekonomi (CE) politikalarında temel bir temadır. Ocak 2018'de ‘Kirleten Öder’ ilkesiyle revize edilen AB Sirküler Ekonomi Eylem Planında bu tür atıkların 2035 yılına kadar en fazla %10’a düşürülmesi ve % 90’nının dönüştürülmesi hedefleniyor. Özellikle çocuklarımızın ve gençlerimizin bu konuda bilinçlendirme çalışmalarına önem veriyoruz. Bu tür çalışmaları yaparken yerelde ve uluslararası alanda tüm paydaşlarla ortak hareket ediyoruz. En büyük isteğimiz gelecek nesillere güzel ve temiz bir Karesi bırakmak dedi.