Diş eti sağlığı, dişlerin uzun yıllar boyunca sağlıklı bir şekilde ağızda fonksiyon görebilmesi için önemli bir rol oynamaktadır. Diş eti hastalıkları, diş ve kök yüzeylerinde biriken bakteri plağının neden olduğu iltihapsal hastalıklardır. Her yaşta görülebilen diş eti hastalıklarından biri diş eti iltihabıdır. Diş eti iltihabı, diş etlerinin şişmiş, kızarmış ve kolayca kanayan durumda olmasına yol açar. Ağız kokusu ve kötü tat gibi belirtiler de eşlik edebilir.
açabilir. Yetişkinlerdeki diş kayıplarının büyük bir bölümü diş eti hastalıklarından kaynaklanmaktadır.
Diş eti çekilmesi de diğer yaygın bir diş eti problemidir. Bu durum, diş köklerinin açığa çıkması sonucunda estetik ve fonksiyonel sorunlara neden olabilir. İyi bir ağız bakım rutini ve düzenli diş hekimi ziyaretleri, diş eti hastalıklarının önlenmesine ve var olan hastalığın hasarını sınırlamaya yardımcı olur.
sorunları nedeniyle ilaç kullananların diş eti sağlığı konusunda profesyonel bir değerlendirme yapmaları ve önerilen tedavi protokolünü takip etmeleri önemlidir.
Doğru bir ağız bakım rutini, diş eti hastalıklarının önlenmesi için kritik öneme sahiptir. Bu rutin düzenli diş fırçalama, diş ipi kullanımı ve düzenli diş hekimi kontrollerini içermelidir. Ayrıca, sigara ve tütün ürünleri gibi zararlı alışkanlıklardan uzak durmak ve sağlık sorunlarınız varsa diş hekiminizle bunları paylaşmak da önemlidir.