Ciğer denince akla ilk gelen lezzet: Arnavut ciğeri! Yanında küp küp patatesle tadına doyum olmuyor. Kolayca yapılan bu tarifi hazırlamak da çok pratik.
İşte tgrthaber.com.tr'de yer alan bir habere göre Arnavut ciğeri için gerekli malzemeler ve yapılış aşamaları…
Malzemeler
- 600 gram ciğer
- 1 çay bardağı un (bulamak için)
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karbonat
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 1,5 çay kaşığı toz kırmızı biber
- 1 çay kaşığı toz kişniş
- 2 adet patates (küp doğranmış)
- 2su bardağı sıvı yağ (patatesi kızartmak için)
Sumaklı soğan için:
- 1 adet kırmızı soğan (piyazlık doğranmış)
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı sumak
- 1/2 demet doğranmış maydanoz
NSIL YAPILIR?
- Zarını ayıkladığınız ciğerleri kuşbaşı büyüklüğünde kesin. Evde yapmak istemiyorsanız alırken kasabınızdan da rica edebilirsiniz.
- Derin bir süzgece doğranmış kuzu ciğerlerini alın ve kanının süzülmesi için bekletin.
- Kanını süzdürdüğünüz ciğerleri karbonat ve tuz eklediğiniz una bulayın.
- Ciğerlerin fazla unlu kalmaması için tekrar süzgece alın ve biraz sallayın.
- Ciğerleri tavadaki kızgın yağa atın. Ciğerler pişmeye başladığında kırmızı toz biber ve toz kişniş ekleyin. Pişen ciğerleri peçete üzerine alıp fazla yağını süzdürün.
- Ayrı bir tavada ise küp küp doğradığınız patatesleri kızartın.
- Hepsi kızarınca ciğerlerin olduğu kaba aktarın.
Sumaklı soğan için piyazlık doğradığınız kırmızı soğanları, 1 çay kaşığı tuz ile ovun. Üzerine sumak ve doğranmış maydanozu ekleyin. Bir güzel harmanlayın. Servis ederken ciğerler ve patateslerin yanına koyabilirsiniz.
PÜF NOKTASI
Lokum gibi pişmiş, yumuşacık Arnavut ciğerleri hazırlamak için birkaç basit tüyoya uymak gerekiyor. Öncelikle ciğerlerin yıkanmaması gerektiğini bilmelisiniz. Yalnızca süzgece alıp kanını süzdürmeniz yeterli. Yıkanan ciğerin tadı da bozuluyor.
Ciğeri kızarttığınız yağ iyice kızgın olmalı. Pişirme süresi ise 15 dakikayı geçmemeli. Çoğu zaman 10 dakika da yetiyor.
Kaynak: tgrthaber.com.tr / Derleme: egegundem.com.tr