Sahrapsosyal.com'da paylaşılan içerikte; Türkiye'nin her yöresinde yaprak sarması yapılır. Fakat zeytinyağının ana vatanı olması nedeniyle Ege usulü yaprak sarmasının muadillerinden ayıran farklı özelliklere sahip olduğu aktarıldı. Ege usulü yaprak sarması, diğer yörelere nazaran daha ince sarılması, sert sarılması ve yoğun zeytinyağı ile limonun bulunması nedeniyle farklı bir lezzete sahiptir.
SALÇA YAPARKEN SAKIN AKLINIZDAN ÇIKARMAYIN - TIKLA ÖĞREN
Ege usulü yaprak sarması yapmak için ilk olarak, Salamura yapraklarını sıcak suda 2-3 saat bekletin ve yıkayıp süzün. Saplarını koparıp üzerlerine soğuyan dolma içinden birer yemek kaşığı kadar koyun. Kenarlarını içeriye doğru kıvırıp rulo şeklinde sarın.
EGE USLÜ YAPRAK SARMASININ PÜF NOKTALARI
*Pirinci ayıklayıp yarım saat kadar suda bekletin. Bol suyla birkaç kez yıkayıp süzün. Soğanları ayıklayıp incecik doğrayın.*
*Zeytinyağını orta boy bir tencerede hafifçe ısıtın. Soğanları ekleyip karıştırarak yumuşayıncaya kadar, 10-12 dakika kavurun. Salçayı ve pirinci ilave edip 7-8 dakika daha kavurun. Tuzu ve 2 bardak sıcak suyu*
*Tencereye aktararak karıştırın. Limon tuzlarını ve limon suyunun yarısını ekleyip tekrar karıştırın.*
*Tencerenin kapağını kapatıp orta ısılı ateşte pirinç suyunu çekene kadar pişirin. Suyunu çekince harcı ocaktan alıp bir tepsiye aktarın ve soğumasını bekleyin.*
*İncecik kıydığınız taze nane, maydanoz ve dereotunu soğumuş harca ekleyip karıştırın.*
*Sarmaları geniş bir tencereye dizin. Üzerine kalan limon suyunu gezdirip tam üstüne gelecek kadar (üzerine çıkmasın) sıcak su ekleyin. Sızma zeytinyağını gezdirin.*
*Üzerine porselen bir tabak kapatıp tencerenin kapağını örtün ve orta ısılı ateşte, kaynayıncaya kadar pişirin.*
*Kaynamaya başlayınca ocağın altını kısın ve yapraklar yumuşayıncaya kadar pişirin. Soğuyunca servise sunun.*
EGE USULÜ YAPRAK SARMASI YAPARKEN MALZEME KALİTESİNE DİKKAT EDİN
İhtiyaç duyduğumuz malzemeler
30-40 adet salamura asma yaprağı
1 su bardağı sızma zeytinyağı
1 yemek kaşığı tatlı biber salçası
5-6 adet orta boy kuru soğan
2 su bardağı pirinç
1 tatlı kaşığı tuz
Nohut büyüklüğünde 2 adet limon tuzu
Türk kahvesi fincanıyla 2 fincan limon suyu
½ demet taze nane yaprağı
ı½ demet maydanoz
½ demet dereotu
2 su bardağı sıcak su
Ayrıca:½ su bardağı sızma zeytinyağı
Zeytinyağlı yaprak sarması, Türk mutfağının en sevilen yemeklerinden biridir. Yaprak sarması yapmak için öncelikle taze ve sağlam asma yaprakları seçmek gerekir. Yapraklar yıkanıp kaynar suda haşlanır ve süzülür. İç harcı için pirinç, soğan, zeytinyağı, tuz, karabiber, nane, maydanoz ve limon suyu karıştırılır. Yaprakların sap kısımları kesilir ve iç harçtan bir miktar konur. Yapraklar sigara böreği gibi sarılır ve tencereye dizilir. Üzerine zeytinyağı ve su gezdirilir. Tencerenin kapağı kapatılır ve kısık ateşte pişirilir. Piştikten sonra soğumaya bırakılır ve servis tabağına alınır. Afiyet olsun!
Kaynak: Sahrapsosyal.com Derleme: Egegundem.com.tr**
Yorumlar
Ülkü Özdemir - Limon tozunu hayatımızdan çıkarmamız gerekirken yaprak sarmada öneriliyor. Asla limon tozu konmaz. Gerçek limon konur. Limonu yuvarlak dilim yaparsın, tencerenin altına ve üstüne dösersin. Birde pirinci pilav gibi pisirmezsin, cidden sararsın.
Egeli Usta - Yapraklar mümkünse aynı boyda olmalı. Tencereye dik şekilde yerleştirilmeli. Ayıkladığınız yaprak saplarını tencerenin dibine sermeyi unutmayın. En üste de sarmaları örtecek şekilde yaprakla kapatın.
Vili - Limon tuzu son derece zararlı bir kimyasaldır. Ne gerek var onca limondan sonra