Türkiye’de toplum kahve çeşitlerini çok fazla tüketir. Türk Kahvesi, filtre kahve, dibek kahvesi de faydalı ve besleyici kahveler arasında yer alır. Böylece sofralarda ve özellikle muhabbet sofralarında çokça kendine yer bulur. Fakat diğer kahvelerden hariç olarak Dibek Kahvesinin insan sağlığı için ekstra faydaları var. En başlıcası ise düşük kalorili oluşu ve besleyici olmasıdır.
DİYET YAPANLAR İÇİN BİREBİR
lezzet.com.tr’de yer alan Dibek Kahvesi tarifinde diyet yapanların da gönül rahatlığıyla içebileceği Dibek Kahvesinin sadece 75 kalori olduğu belirtildi.
İşte dibek kahvesi için gereken malzemeler…
• 2 tatlı kaşığı dibek kahvesi
• 2 fincan su
• 2 çay kaşığı toz şeker
Dibek Kahvesi tarifi…
Öncelikle cezvenin içerisine 2 tatlı kaşığı kahve koyun. Üzerine 2 fincan su ve şeker ekleyin.
Cezveyi ocağa alın ve hiç karıştırmadan pişirin.
Kahve köpürmeye başladığında taşırmadan ocaktan alın ve köpüklü kısmını fincanlara dökün.
Ardından kahveyi tekrardan kısık ateşte bir taşım daha pişirin.
Daha sonra kalan kahveyi de fincanlara pay edin. Afiyet olsun.
DİBEK KAHVESİ NEREYE AİT?
Dibek kahvesi, özellikle Türkiye'nin güneydoğu bölgelerinde geleneksel olarak tüketilen bir tür kahvedir. Adını, öğütme işlemi için kullanılan özel bir taş değirmen olan "dibek"ten alır. Bu kahve türü, kahve çekirdeklerinin dibek adı verilen taş bir değirmende öğütülmesiyle elde edilir ve geleneksel bir kahve türüdür.
Dibek kahvesi, öğütme yöntemi ve sunumuyla diğer kahve türlerinden farklılık gösterir. Genellikle ince öğütülmüş kahve çekirdekleri ve su ile birlikte özel bir ibriği kullanarak demlenir. Geleneksel olarak misafirlere sunulan ve sosyal bir aktivite olarak paylaşılan bir içecektir.
Dibek kahvesi, özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde ve bazı diğer bölgelerde popülerdir, ancak Türkiye'nin diğer bölgelerinde de bulunabilir. Bu nedenle, dibek kahvesi Türk mutfağının bir parçası olarak kabul edilir.
Kaynak: lezzet.com.tr
Derleme: egegundem.com.tr