Sadece Türkiye’de değil diğer ülkeler de çökertme kebabının namını biliyor. Adeta damak çatlatan bu lezzeti hazırlamak ise biraz zahmetli oluyor. Fakat Bodrumlu ustaları çökertme kebabını çok lezzetli yapabiliyor. Patatesler çıtır çıtır oluyor ve püf nokta sayesinde etler de soğumuyor. nefisyemektarifleri.com’da yer alan tarife göre çökertme kebabının içerisine 2 diş sarımsak eklemek lezzetini artırıyor.
PÜF NOKTASIYLA ÇÖKERTME TARİFİ! BU ŞEKİLDE MUTLAKA DENEYİN…
NOT: Bodrum’da çökertme kebabı satan ustası etin soğumaması ve yoğurdun lezzetinin kaçmaması için tabağa dizim yapılırken en alta yoğurdun araya ise çıtır çıtır patateslerin konulması gerektiğini söylüyor.
İşte nefis çökertme tarifi:
Gereken Malzemeler:
• 250-300 gr jülyen kesilmiş et
• 2 yemek kaşığı sıvı yağ
• 2 diş sarımsak
• 1 çay kaşığı tuz
Diğer Malzemeler;
• 4 dolu yemek kaşığı yoğurt
• 2 diş sarımsak
• 1 fiske tuz (yoğurt için)
• 4 adet orta boy patates
• 1 çay kaşığı tuz (patatesler için)
• Sıvı yağ (kızartmak İçin)
• 1 kaşık domates biber sosu ya da salça
• 1 kaşık sıvı yağ
Çökertme kebabının yapılışı:
• Etler düdüklüye alınır harlı ateşte suyunu salıp çekene kadar kavrulur.
• Suyunu çekince sıvı yağ ve ezilmiş 2 diş sarımsak eklenip 1-2 tur çevrilip su eklenir ve kapatılır.
• Etler yumuşayıp suyunu çekene kadar pişirilir.
• Bu sırada patatesler ince halka kesilip kibrit çöpü şeklinde doğranıp hazır edilir tuz serpilip kızgın yağda kızartılır ve büyük servis tabağına alınır.
• Yoğurt, ezilmiş sarımsak ve bir fiske tuz bir kapta çırpılır patatesler üzerine gezdirilir.
• Bir cezvede salça ve yağ kızdırılıp yoğurt üzerine gezdirilir.
• Ben yazdan hazırladığım domates sosu kızdırdım, isteğe bağlı domates rendesi pişirilip ya da domates püresi aynı şekilde kavrulup dökülebilir.
• Suyunu çeken etler kızarmaya başlayınca birkaç tur kavrulup altı kapatılır ve domates sosunun üzerine pişmiş etler konulur.
• İsteğe bağlı kekik veya kıyılmış maydanoz serpilip servis edilir…
ÇÖKERTME KEBABI NEREYE AİT?
Çökertme kebabı, Türk mutfağına ait bir yemektir. Özellikle Türkiye'nin güney sahil bölgelerinde ve özellikle Bodrum'da popülerdir. Bu yemek, genellikle döner şeklinde kesilmiş etin üzerine yoğurtlu sos ve tereyağlı domates sosunun eklenmesiyle servis edilir. Çökertme kebabı, Türk mutfağındaki geleneksel kebap çeşitlerinden biridir ve tatlı biberlerle servis edilir. Özellikle deniz kenarındaki restoranlarda sıkça bulunur ve Türk mutfağının zengin bir lezzeti olarak kabul edilir.
ÇÖKERTME KEBABI İSMİNİ NEREDEN ALIR?
Çökertme kebabının ismi, Bodrum'un Çökertme Köyü'nden gelmektedir. Bu köy, Bodrum ilçesinin Güvercinlik Koyu'na yakın bir bölgesinde yer almaktadır. Çökertme köyü, denize sıfır konumu ve güzel plajlarıyla ünlüdür.
Çökertme kebabı, bu köydeki deniz kenarındaki restoranlarda popüler bir yemek haline gelmiştir. Adını aldığı köyün adıyla anılan bu kebap çeşidi, özellikle Bodrum ve çevresindeki bölgelerde turistlerin ilgisini çeken bir lezzettir. Çökertme köyü ve çevresi, deniz ürünleri ve et yemekleri konusunda ünlüdür ve Çökertme kebabı da bu bölgedeki geleneksel lezzetlerden biridir. Bu nedenle, yemeğin ismi köyün adından gelir.
Kaynak: nefisyemektarifleri. Derleme: egegundem.com.tr