Ot denildiğinde akıllara gelen Ege Bölgesi lezzetleri çokça tüketiliyor. Az bilinen şevketibostan otundan hazırlanan şevketi bostan yemeğinin safra kesesine iyi geldiği biliniyor. Ege’de ev hanımları ise bu yemeği kusursuz bir şekilde hazırlıyor ve afiyetle tüketiliyor. Zahmetsiz bir şekilde hazırlanan şevketi bostan kısa sürede sofraya geliyor.
PÜF NOKTASIYLA ŞEVKETİBOSTAN TARİFİ
yemek.com’da yer alan tarife göre şevketibostan için gereken malzemeler şunlar:
- 500 gram ayıklanmış şevketi bostan
- 1/2 adet limonun suyu
- 2 su bardağı soğuk su
- 200 gram kuzu kuşbaşı eti
- 15 adet arpacık soğan
- 4 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 2,5 su bardağı sıcak su
- Terbiyesi için:
- 1 tatlı kaşığı un
- 1/2 adet limonun suyu
Şevketi bostan hazırlanışı:
Soğuk su ve yarım limonun suyunu bir kaba koyun. Ayıklanmış şevketi bostanları iri parçalar halinde doğrayarak limonlu suyun içine alın.
Arpacık soğanları soyun.
Zeytinyağı ve kuzu etini tencereye alın. Et suyunu bırakıp, suyunu biraz çekene kadar arada karıştırarak pişirin. Arpacık soğanı ekleyip birkaç dakika daha soteleyin.
Şevketi bostanları ve sıcak suyu ekleyip tencerenin kapağı kapalı halde pişirmeye bırakın.
Terbiye için bir kasede un ve limon suyunu karıştırın. Yemeğin suyundan birkaç kaşık alarak terbiyeye ekleyin. Ilık terbiyeyi tencereye boşaltın. Tencerenin kapağı kapalı olarak orta ateşte şevketi bostan yumuşayana kadar 20-25 dakika civarında pişirin.
Ocaktan almadan önce tuz ve karabiberini ekleyin. Ocağın altını kapatın. Biraz dinlendirdikten sonra servis edin.
ŞEVKETİ BOSTAN NEDİR?
Şevketi bostan, bilimsel adıyla "Blitum bonus-henricus" veya "Chenopodium bonus-henricus" olarak bilinen bir yabani bitki türüdür. Özellikle Ege Bölgesi'nde doğal olarak yetişen bu bitki, tıbbi ve besin değeri olan birçok özelliğe sahiptir.
ŞEVKETİBOSTAN FAYDALARI NEDİR?
İşte şevketi bostanın faydaları ve özellikleri:
Yüksek Besin Değeri: Şevketi bostan, birçok önemli besin maddesi içerir. Özellikle A, C ve K vitaminleri, lif, demir, kalsiyum ve folik asit açısından zengindir.
Antioksidanlar: Şevketi bostan, antioksidanlar açısından zengindir. Antioksidanlar, vücudu serbest radikallerin zararlı etkilerinden koruyarak sağlığı destekler.
Demir Kaynağı: Demir, vücut için önemli bir mineraldir ve şevketi bostan, demir açısından zengin bir kaynaktır. Bu nedenle anemi riskini azaltmaya yardımcı olabilir.
Kalsiyum Kaynağı: Şevketi bostan, kemik sağlığını desteklemek için gerekli olan kalsiyum açısından zengindir.
Lif İçeriği: Yüksek lif içeriği sayesinde sindirim sistemi sağlığını destekler ve kabızlığı önlemeye yardımcı olabilir.
Kolesterol Kontrolü: Lif içeriği, kolesterol seviyelerini düzenlemeye yardımcı olabilir ve kalp sağlığını korumaya katkıda bulunabilir.
Bağışıklık Sistemi Desteği: Şevketi bostan, bağışıklık sistemini güçlendiren C vitamini açısından zengindir.
Anti-inflamatuar Özellikler: Bazı araştırmalar, şevketi bostanın anti-inflamatuar (iltihap karşıtı) özelliklere sahip olduğunu göstermektedir. Bu özellik, iltihaplı hastalıkların tedavisine yardımcı olabilir.
Kanser Riskini Azaltma: Bazı çalışmalar, şevketi bostanın kanser riskini azaltabileceğini öne sürmektedir. Bu antioksidanlar ve lif içeriği ile ilişkilendirilir.
Kaynak: yemek.com * Görsel kaynak: youtube.com Derleme: egegundem.com.tr