Lahmacun, ince hamuru bol harcıyla geleneksel Türk lezzetlerinin en sevilen yemeklerindendir. Her yöreye lahmacunun yapımı değişiklik gösterebilir. İç harcında da benzer değişiklikler olur. Örneği Gaziantep lahmacununda bol sarımsak kullanılırken Urfa usulü lahmacunda bol soğan kullanılır. Evde lahmacun yaparken çoğu zaman kıymaların dağıldığını ve hamurundan kolayca ayrıldığını görebilirsiniz. İşte bu durumla karşı karşıya kaldığınızda yapmanız gerekenler...
Nefisyemektarifleri.com'da paylaşılan tarifte kıyması dağılmaya lahmacun tarifi için, "Öncelikle iç harcını hazırlayalım; kuru soğan, biberler, domates ve sarımsakları robottan geçirelim. Robottan geçirdiğimiz karışımı, geniş bir kaseye ekleyelim. Karışımın suyunu biraz süzüp, lavaboya dökelim. Üzerine kıymamızı ekleyelim ve iyice karıştıralım. Sonra; salça, zeytinyağı, baharatlar ve tuzu ilave edelim. Bunu da iyice karıştıralım. Üzerini kapatıp, buzdolabına koyalım. Şimdi ise hamurunu hazırlayalım. Bir kaseye, 1 su bardağı ılık su ve üzerine 1 tatlı kaşığı tuz ekleyelim. Unu ise elekten geçirerek, 2,5 su bardağı olacak şekilde ekleyelim. 5 dakika boyunca, iyice yoğuralım. Burada önemli olan, hamurun ele hafif yapışır vaziyette olup, yumuşak olmasıdır. Yoğurma işlemi bittikten sonra, üzerini kapatıp, 20 dakika kadar dinlendirelim. Daha sonra, hamuru 5 tane beze olacak şekilde, eşit parçalara ayıralım ve hamurumuzu birer birer açmaya başlayalım. İlk yaptığımız hamuru geniş bir tavaya koyalım. Ben, 32 santimlik balık pişirme tavasında lahmacunlarımı pişirdim. Sizler ise, tavanızın büyüklüğüne göre bezeleri biraz küçültüp, beze sayısını isterseniz arttırabilirsiniz. Daha sonra, iç harcından 2 yemek kaşığı ilave edelim. En kısık ateşte, lahmacunlarımızı pişirmeye alalım. Lahmacunumuzun tabanı kızarmaya başlayınca, lahmacunumuz hazır hale gelmiş demektir. Soğanı piyazlık şekilde doğrayıp, üzerine sumak ekleyip, yanında maydanoz ile servis edebilirsiniz." adımlarının uygulanması önerildi.
DAĞILMAYAN LAHMACUNUN PÜF NOKTASI
Lahmacunun iç harcını, robottan geçirdikten sonra, suyunu biraz süzün. Lahmacunu kısık ateşte pişirin. Hamuru tavaya koyduktan sonra, iç harcını koyun ki dağılmasın. Hamuru ince açmaya çalışın. Hamuru açmadan önce, en az 20 dakika dinlenmeye bırakın.
Evde lahmacun nasıl yapılır?
Evde lahmacun yapmak oldukça keyifli bir deneyim olabilir. İşte ev yapımı lahmacun tarifi:
Malzemeler
- 300 gram kıyma (dana- kuzu karışımı veya dana eti tercih edebilirsiniz)
- 2 büyük soğan, ince doğranmış
- 2-3 yeşil biber, ince doğranmış
- 3-4 domates, rendelenmiş
- 2 yemek kaşığı biber salçası
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- Yarım demet maydanoz, ince doğranmış
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı pul biber (isteğe bağlı)
- Tuz
Hamur için
- 2 su bardağı un
- Yarım su bardağı ılık su
- 1 tatlı kaşığı instant maya
- Yarım tatlı kaşığı tuz
Yapılışı
Hamurun Hazırlanması
- Unu bir kaba alın. Ortasını havuz gibi açın ve instant mayayı, ılık suyu ve tuzu ekleyin.
- Karışımı yoğurarak yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun.
- Hamurun üstünü örtün ve ılık bir ortamda yaklaşık 1 saat kadar dinlendirin, hamur iki katına çıkana kadar bekletin.
İç Harcın Hazırlanması:
- Kıymayı derin bir kaba alın. Üzerine ince doğranmış soğan, yeşil biber, rendelenmiş domates, biber salçası, domates salçası, ince doğranmış maydanoz, karabiber, pul biber ve tuz ekleyin. İyi bir şekilde karıştırın.
Hamurun Hazırlanması
- Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp, ellerinizle açarak ince yuvarlak tabakalar halinde açın.
- Açtığınız hamurun üzerine hazırladığınız iç harçtan sürün, kenarlarını içe doğru kıvırarak lahmacunu şekillendirin.
Fırında Pişirme
- Fırını 220 dereceye ayarlayın.
- Hazırladığınız lahmacunları yağlı kağıt serili fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirin.
- Önceden ısıtılmış fırında lahmacunlar kızarana kadar pişirin. Yaklaşık 10-15 dakika sürebilir, fakat fırınınızın gücüne göre süre değişebilir.
Servis
- Lahmacunları fırından çıkarıp sıcak sıcak servis yapın. Yanında limon ve marul ile servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun