Kütahya pazarlarında, sarı ve turuncu renklerde pütürlü kabuğu ve kırmızı çekirdekleriyle dikkat çeken kudret narı, birçok hastalığa iyi geldiği iddiasıyla rağbet görüyor.
Pazar esnafı Mustafa Diler, kudret narının özellikle mide rahatsızlıklarına iyi geldiğini belirtiyor. Diler, "Bu narlar tane olarak satılıyor ve fiyatları 20 lira ile 50 lira arasında değişiyor. Kudret narının mide, karın şişkinliği ve bağırsak rahatsızlıklarından kansere kadar birçok faydası bulunuyor. Bunları rondodan geçirip zeytinyağıyla karıştırarak, 1-2 ay buzdolabında beklettikten sonra sabahları aç karnına çay kaşığı veya tatlı kaşığı kadar tüketebilirsiniz" diyor.
"Kabakgiller familyasından olan kudret narı genellikle tropik iklim bölgelerinde yetişir. Özellikle bağışıklık sistemine katkısı büyüktür. Kolesterol, şeker, solunum yolları problemi gibi pek çok rahatsızlığın tedavisinde oldukça faydalı olan kudret narı, hastalıklar üzerindeki olumlu etkileriyle bilinir. Orijinal adı karela olan kudret narı, Momordica charantia olarak isimlendirilir. Tamamen olgunlaşmadan hasat edilen kudret narı, cilt üzerine olumlu etkileri başta olmak üzere pek çok faydaya sahiptir."
Kudret Narı Nedir?
Kudret narı veya diğer adıyla karela, sarmaşık formunda olup yaz mevsiminde çiçek açarak meyve veren, ilaç yanı sıra gıda endüstrisinde de kullanılan tropikal bir bitki türüdür. Olgunlaştığında kırmızı ve turuncu renk alan Kudret narının bu döneminde tadı acılaşırken, vitamin değerleri de azalır. Bu sebeple tam olarak olgunlaşmadan hasat edilmesi gerekir.
Meyvenin içinde kırmızı ve çok taneli küçük çekirdekler yer alır. Bu çekirdeklerin tüketilmemesi gerekir. Olgunlaştığında 8-15 cm boyutlarına ulaşabilen bitkinin dış yüzeyi ise dikenlidir. Bu tropik bitki taze meyve olarak yenilebildiği gibi zeytinyağı ve balla karıştırılarak da tüketilebilir.
Ülkemizde acayip elma ya da papara olarak da bilinen bitkinin Latince de manası ısırma’dır. Filipinlerde Ampalaya, batı ülkelerinde ise Afrika hıyarı, balsam armudu, balsam elması, acı kabak ve acı kavun isimleri ile bilinir.
Kudret Narı Faydaları Nelerdir?
İçeriğinde magnezyum, çinko, potasyum, fosfor, beta karoten, sodyum, C vitamini, A vitamini, B vitamini ve D vitamini bulunduran kudret narının faydaları şu şekilde sıralanabilir:
- Zararlı toksinlerin atılmasına yardımcı olur
- Diyabeti kontrol altında tutup, kan şekerini düşürür
- Solunum sistemini destekler
- Kan dolaşımına katkı sağlar
- Kolit, gastrit ve ülser gibi rahatsızlıkların tedavisine yardımcı olur.
- Gece görüşünü artırıp, göz sağlığını korur
- Enfeksiyon hastalıklarına karşı etkilidir
- Üst solunum yolu rahatsızlıklarının belirtilerini azaltır
- Saç dökülmesine iyi gelir
- Cilt problemleri ve rahatsızlıklarını giderir
- Sindirim sistemini düzenleyip, kabızlığın ve hazımsızlığın giderir
- Kalp damar sağlığını destekler, kötü huylu kolesterol değerini düşürür
- Kemik gelişimine katkı sağlar
- Kilo verme sürecine yardımcı olur
Kudret Narı Nasıl Yenir?
Kudret narı püre haline gelinceye kadar bir kaşık yardımıyla ezilip, 1 tatlı kaşığı bal ekleyerek tüketilebilir. Bu karışımı sabahları aç karnına tüketmek vücut direncini arttırmaya yardımcı olur.
Zeytinyağı karışımı ile tüketmek isterseniz:
Kudret narını içecek olarak kullanmak isteyenler, su, tuz, zencefil, zerdeçal tozu ve limon suyu ile birlikte meyveyi blenderden geçirerek sıvı formunda tüketebilirler.
Kudret Narı Ne İşe Yarar?
Vitamin ve mineral bakımından zengin olan meyve, yapısında bulundurduğu alkaloidler, karantinler, glikozitler, sabit yağlar, steroidler ve saponinler sayesinde pek çok fayda içerir. Zengin besin içeriği ile takviye edici gıda olarak olarak kullanılan ürün, sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olur. Güçlü bir antioksidan kaynağı olan tropikal bitki, sivilcelerin azalmasında ve cildin yenilenmesinde de etkilidir. Sedef ve egzama tedavisinde de kullanılan kudret narı, lokal olarak ya da kapsül formunda tüketilebilir.
KAYNAK : iha, memorial hastanesi
Fotoğraf: mynet, hayatadair.net, tv100, dogadan.com
Derleme : egegundem.com.tr - Gürel UÇAK -