Kültür Mantarı
Tüketilen mantarların yüzde doksanı bu çeşidi oluşturur ve herhangi bir markette kolaylıkla bulunabilir. Daha egzotik görünümlü mantarlar kadar göz alıcı olmasa da kültür mantarı ülkemizde sıklıkla kullanılır. Hafif bir tada sahiptir, kolayca pişirilebilir ve her yemeğin tadına uyum sağlar. Kültür mantarını çiğ veya pişirilmiş olarak tüketebilirsiniz ve genellikle çorbalar, sote yemekler, salatalar ve pizzaların üstünde tercih edilir. En kolay pişirmenin yolu ise biraz yağla sotelemektir.
Shiitake Mantarı
Shiitake mantarları, Doğu Asya'ya özgüdür ve bunların %83'ü Japonya'da yetiştirilir. "Shiitake" kelimesi, Japonca'da "meşe mantarı" anlamına gelir, çünkü bu mantarlar meşe ağaçları altında bulunabilirler. Şapka şeklinde kahverengi bir görünüme sahiptirler ve şapka kenarları hafifçe içe kıvrılır. Taze shiitake mantarları hafif odunsu bir tat ve koku taşır, kurutulmuş versiyonları ise daha yoğun bir umami lezzetine (beşinci tat olarak tanımlanan tuzlu veya etli tat) sahiptir. Hem taze hem de kurutulmuş shiitake ile yemek yapabilirsiniz. Shiitake mantarları düşük kalorilidir ve aynı zamanda birçok vitamin, mineral ve kanser ve iltihapla savaşmaya yardımcı bileşikler içerir, bu da bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye ve sağlığınızı korumaya yardımcı olur. Bu mantarlar geleneksel Doğu tıbbında sağlığı artırmak ve uzun ömür için kullanılmıştır.
Porçini Mantarı
En değerli mantarlardan biri olan porçini mantarları, pürüzsüz dokusu ve odunsu aromatik lezzeti nedeniyle çokça tercih edilir. İtalya ve Fransa'da yaygın olarak kullanılır. Taze porçini mantarları, gurme şefler tarafından sevilen ve genellikle sote edilip, yan yemeğin yanında sunulur. Aynı zamanda risotto ve makarna yemeklerine de eklenen bir türdür. Türkiye’de taze halini bulmak zor olsa da kurutulmuş olanlar sıcak suya yatırılarak yeniden canlandırılabilir. Kurutulmuş porçini mantarları, çorbalar ve güveçlere zengin bir lezzet katar.
Kaynak ve Görseller: farmersalmanac