Kültür Mantarı  
Tüketilen mantarların yüzde doksanı bu çeşidi oluşturur ve herhangi bir markette kolaylıkla bulunabilir. Daha egzotik görünümlü mantarlar kadar göz alıcı olmasa da kültür mantarı ülkemizde sıklıkla kullanılır. Hafif bir tada sahiptir, kolayca pişirilebilir ve her yemeğin tadına uyum sağlar. Kültür mantarını çiğ veya pişirilmiş olarak tüketebilirsiniz ve genellikle çorbalar, sote yemekler, salatalar ve pizzaların üstünde tercih edilir. En kolay pişirmenin yolu ise biraz yağla sotelemektir. 

bir yer tutar. Dokusu ve tadı sayesinde portobello, etin mükemmel bir alternatifi olarak kabul edilir. Düşük karbonhidratlı bir ekmek seçeneği mi arıyorsunuz? Portobello mantarının baş kısmı, ekmek yerine iyi bir alternatif olarak kullanılabilir. Ayrıca etli dokusu, ızgarada veya tavada pişirilirken de iyi bir alternatif olabilir. 
 

Shiitake Mantarı 
Shiitake mantarları, Doğu Asya'ya özgüdür ve bunların %83'ü Japonya'da yetiştirilir. "Shiitake" kelimesi, Japonca'da "meşe mantarı" anlamına gelir, çünkü bu mantarlar meşe ağaçları altında bulunabilirler. Şapka şeklinde kahverengi bir görünüme sahiptirler ve şapka kenarları hafifçe içe kıvrılır. Taze shiitake mantarları hafif odunsu bir tat ve koku taşır, kurutulmuş versiyonları ise daha yoğun bir umami lezzetine (beşinci tat olarak tanımlanan tuzlu veya etli tat) sahiptir. Hem taze hem de kurutulmuş shiitake ile yemek yapabilirsiniz. Shiitake mantarları düşük kalorilidir ve aynı zamanda birçok vitamin, mineral ve kanser ve iltihapla savaşmaya yardımcı bileşikler içerir, bu da bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye ve sağlığınızı korumaya yardımcı olur. Bu mantarlar geleneksel Doğu tıbbında sağlığı artırmak ve uzun ömür için kullanılmıştır. 

kez Birinci Dünya Savaşı sırasında bir rasyon (bir hayvanın 24 saat içinde tüm besin ihtiyaçlarını karşılayan tüm yemler ve bunlara ait karışım oranları) yiyeceği olarak yetiştirilen istiridye mantarları, hafif bir koku taşır ve narin, tuzlu anason tadına sahiptir. Bu mantarlar birçok Japon ve Çin yemeğinde, özellikle çorbalar, soslar ve sote yemeklerinde kullanılır. İstiridye mantarları az hazırlık gerektirir ve bütün halde ya da doğranmış olarak tüketilebilir. Çiğ olarak yenilebilseler de pişirildiklerinde narin lezzetlerini ve özgün kadifemsi dokularını ortaya çıkarırlar, bu yüzden onları et yemekleri gibi yemeklere eklemek mükemmel bir tercihtir  


Porçini Mantarı 
En değerli mantarlardan biri olan porçini mantarları, pürüzsüz dokusu ve odunsu aromatik lezzeti nedeniyle çokça tercih edilir. İtalya ve Fransa'da yaygın olarak kullanılır. Taze porçini mantarları, gurme şefler tarafından sevilen ve genellikle sote edilip, yan yemeğin yanında sunulur. Aynı zamanda risotto ve makarna yemeklerine de eklenen bir türdür.  Türkiye’de taze halini bulmak zor olsa da kurutulmuş olanlar sıcak suya yatırılarak yeniden canlandırılabilir. Kurutulmuş porçini mantarları, çorbalar ve güveçlere zengin bir lezzet katar. 

Kaynak ve Görseller: farmersalmanac