Sıfır Kalorili Gıdalar Nedir?
Gerçekten hiç kalori içermeyen gıdaların olup olmadığına dair derinlemesine inmeden önce, "sıfır kalorili gıdalar" ne anlama geldiğini tartışmak faydalı olabilir.
Kalori, enerji birimi olarak kabul edilir. Yiyeceklerin besin etiketlerinde yer alan kaloriler teknik olarak kilokalori veya kcal'dir.
Yiyeceklerdeki ve içeceklerdeki kaloriler, vücudu nefes almak, sindirim yapmak, proteinler ve hücre bileşenleri oluşturmak, hücrelerimizi beslemek ve kalp atışımızı sürdürmek gibi günlük işlevleri destekleyen süreçleri yürütmek için kullanılır.
Kaloriler aynı zamanda her türlü fiziksel aktivite veya egzersizi destekler ve yeni hücrelerin büyümesi ve yenilenmesi için gereklidir.
Sıfır Kalorili Gıdalar Listesi
Bahsedildiği gibi, gerçekte tamamen sıfır kalori içeren gıdalar pek yoktur.
Aşağıda listelenen "0 kalori gıdalar", ya neredeyse hiç kalori içerir ya da içerdikleri az sayıdaki kalori, gıdayı sindirmek için kullanılır ve neredeyse hiç enerji sağlamaz.
1. Su
Tek gerçek sıfır kalori gıda (veya içecek) sudur.
Ayrıca suyu dondurup buz haline getirebilir ve sonra buzu kırarak yiyebilir veya yutabilirsiniz.
2. Siyah Kahve
Tatlandırıcılar, kremalar, bitkisel sütler ve şekerlerle aromalandırılmış kahve içecekleri birçok kalori sağlayabilir, ancak siyah kahve esasen sıfır kalorili bir içecektir.
Bu nedenle, siyah kahve genellikle aralıklı oruç veya su orucu yaparken dahi tüketilebilir.
Gerçek anlamda sıfır kalorili bir gıda olmasa da siyah kahve 100 gram başına sadece 2 kalori içerir, yani bir fincan başına yaklaşık 5 kalori.
Ayrıca, kahvedeki kafein ve kahve içtiğinizde vücudunuzun salgıladığı katekolaminler, metabolizmayı artırabilir ve yağ yakımını teşvik edebilir, sonuçta sıfır kalorili bir içecek gibi işlev görebilir.
Ayrıca, kahvenin başka sağlık faydaları da vardır, bu nedenle siyah kahve içmek kilo vermenizi desteklemek ve sağlığınızı iyileştirmek için harika bir yol olabilir; sadece fazla kafein tüketmemeye dikkat etmelisiniz, çünkü aşırı kafeinin sağlığınıza olumsuz kısa ve uzun vadeli etkileri olabilir.
3. Su teresi
Su teresi, yalnızca bir bardakta (34 gram) sadece 4 kalori içeren son derece besleyici bir yeşil yapraklı sebzedir. Bir bardak ayrıca A vitamini için günlük değerin %120'sini, K vitamini için %71'ini ve C vitamini için %16'sını sağlar.
4. Otlar
Taze otlar, örneğin fesleğen ve maydanoz, kalorisi çok düşüktür ve yemeğinize veya suyunuza lezzet katabilir. Bir çeyrek bardak fesleğen (yaklaşık 10 yaprak veya 6 gram) sadece 1-2 kalori içerirken, bir tam bardak yaklaşık 6 kalori içerir. Maydanozda ise yaklaşık 10 dalda sadece 4 kalori bulunur.
5. Göbek Salata
Bir bardak (57 gram) göbek salatası sadece 8 kalori içerir ve A vitamini, K vitamini ve folat gibi bazı vitaminler içerir.
6. Pancar Yaprağı
Pancar yaprağı, A, C ve K vitaminlerinin yüksek miktarlarda bulunduğu besleyici koyu yeşil bir sebzedir ve bir bardak (36 gram) sadece 7 kalori içerir.
7. Salatalık
Salatalıklar büyük ölçüde su içerdiğinden çok düşük kalori içerirler. Yarım bardak salatalık servisi (52 gram), sadece 8 kalori içerir.
8. Turşular
Salatalıklar gibi, turşular da çok düşük kalorili bir gıda türüdür ve 100 gram turşuda sadece yaklaşık 12 kalori bulunur. Fermente turşular, bağırsakta bulunan faydalı bakteriler olan probiyotikler sunar ve sindirimi, bağışıklık sağlığını ve besin emilimini iyileştirmeye yardımcı olur.
9. Turp
Turp, bir bardakta sadece 19 kalori içerir ve potasyum, folik asit ve C vitamini sağlar.
10. Kereviz
Bir bardak kereviz (120 gram) sadece 19 kalori içerir ve çiğnemek bir süre alır. Ayrıca kerevizin lif miktarı yüksektir, bu nedenle kerevizi sindirmek için çok sayıda kalori harcanır ve çok az kalori emilir, bu yüzden genellikle negatif kalorili bir gıda olarak kabul edilir.
11. Et Suyu
Bir adet bulyon küpü yaklaşık 11 kalori içerir, bu nedenle aç bir şekilde tüketebileceğiniz neredeyse hiç kalori içermeyen sıcak bir içecek yapabilirsiniz.
12. Kabak
Birkaç yıl önce, kabak spagetti olarak da bilinen zoodles popüler hale geldi. Kabak, düşük kalorilidir. Teknik olarak bir meyve olsa da, kabak genellikle salatalıklara benzeyen ancak daha fazla lezzeti olan bir sebze olarak kabul edilir. 100 gram kabakta sadece 17 kalori bulunur ve magnezyum, potasyum, folik asit ve C vitamini gibi besin maddeleri içerir. Kabak spagetti sevmeseniz bile, kabakları ızgara, sote, çiğ, buharda pişirilmiş veya omletler, salatalar, çorbalar ve hatta smoothieler dahil birçok yemeğe ekleyebilirsiniz.
Kaynak: marathonhandbook