Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinin Meclis'ten geçmesinin ardından milyonlarca kişi emekliye ayrılmıştı. EYT düzenlemesinde staj ve çıraklık mağdurları kapsam dışında kalırken milyonlarca staj ve çıraklık mağduru sesini farklı platformlar üzerinden duyurmaya çalışmıştı. Gelen haberde Staj ve çıraklık mağdurları için kanun teklifinin meclise sunulduğu belirtildi. 

Türkiye gündeminde yer alan konulardan birisi de staj ve çıraklık mağdurlarıyla ilgili olurken EYT düzenlemesinde kapsam dışında kalan staj ve çıraklık mağduruyla ilgili dikkat çeken bir gelişme yaşandı. Yapılan açıklama doğrultusunda Fatih Erbakan'ın imzası ile staj ve çıraklık mağdurları için kanun teklifinin meclise verildiğine yer verildi.

STAJ VE ÇIRAKLIK MAĞDURLARININ DİKKATİNE!

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifine bakıldığında şu ifadeler yer aldı;

"Teklif ile, aday çırak, çırak ve öğrenci statüsünde çalışan kişilerin adına sigorta primi yatırılıp yatırılmadığına bakılmaksızın 5510 sayılı Kanun kapsamına alınması ve kısa vadeli sigorta kollarında geçen sürelerinin borçlanmak suretiyle uzun vadeli sigorta kollarında geçen sürelerden sayılması amaçlanmaktadır"

3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanunu çerçevesinde 1980'li ve 1990'lı yıllarda Meslek Liselerinde ve Çıraklık Okullannda iken zorunlu staj yaparak fabrikalarda, bankalarda, sanayilerde 1 yıl ile 6 yıl arasında fiilen ücretli, bordrolu ve bir işverene bağlı olarak çalışmış iş akdi ve SSK girişi yapılmış stajyerler ve çıraklar gelişmekte olan ülkemizin yetişmiş iş gücü açığını kapatmakta ve sanayiye ve ülke ekonomisine büyük katkı sağlamaktadırlar. Sanayide ve Atölyelerde ağır ve riskli işlerde çalıştınidıklan için iş kazalan geçirmekte, uzuvlarım hatta yaşamlarını kaybetmektedirler.

Staj ve çıraklık sırasında yapılan Sigorta, kısa vadeli sigorta kollarına tabi olduğu için o dönemde sadece 'iş kazası, meslek hastalığı ve hastalık sigortası' ödenmiş, yaşlılık primi ödenmemiştir. Bu sebeple fiili olarak çalıştıklan ilk işe giriş tarihleri emeklilik hesabına katılmamaktadır.

Çırak ve Stajyerlere de sigorta yapılması gerektiği yadsınamaz bir gerçektir. Daha önce kısa vadeli sigorta primlerinin ödenmeye başlandığı tarihin sigortalılık başlangıcı sayılması gerektiği çalışanlar arasında yasala karşısında eşitliliğin ve hukuk devletinin kaçınılmaz bir gerekliliğidir.

Kanun teklifimizin amacı da çırak ve stajyerlerin maruz kaldıklan mağduriyetlerin giderilmesidir.

Madde 1- 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 4 üncü maddesinin dördüncü fıkrasına aşağıdaki bent eklenmiştir.

"g) 3308 sayılı Kanun kapsamında aday çırak, çırak ve öğrenci statüsünde olanlardan, okul veya işyerinde fiili çalışma olması şartı ile, kısa vadeli sigorta kolları primi yatırılıp yatırılmamasına bakılmaksızın çalışanlar,"

Madde 2- 5510 sayılı Kanunun 41 inci maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki bent eklenmiştir.

"k) 3308 sayılı Kanun kapsammda çırak, aday çırak, öğrenci statüsünde fiili çalışma ile işyerlerinde çalışmanın yapılması şartı ile ve işe girişleri kısa vadeli sigorta kollan kapsammda gözüken kişiler için bu Kanunun 38 inci maddesinin ikinci fıkrası hükmünün bu madde kapsamındaki borçlanmalarda geçerli sayılmaması ve kısa vadeli sigorta kolları kapsammda işe girişlerinin ilgili dönemde uzun vade işe giriş kabul edilebilmesi için en az 360 günlük borçlanmanın prime esas kazancın en alt sınınnın iki katı olması şartı ile, dileyen kişiler için kısa vadeli sigorta kolları kapsamındaki sürelerinin tamamında borçlanma hakkımn isteğe bağlı olmasına, bu borçlanma sonucunda kısa vade işe girişlerin uzun vade işe giriş olarak işe giriş tarihinden itibaren geçerli sayılmasına ve bu hükümlere göre hesaplanacak süreleri"