BAŞKAN ORKAN: “İLKLERDEN BİRİNİ DAHA BAŞARDIK”
Karesi Belediyesi, ‘Sıfır Atık’ çalışmalarıyla ilçeye nefes olmaya devam ederken, çalışmalarını Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan aldığı belge ile tescilledi. Bu yılın başında Katı Atık Getirme Merkezi’ni hizmete alan, mahalleleri geri dönüşüm konteynırlarıyla donatan ve gelecek nesillerin eğitimi için çalışmalar yürüten Karesi Belediyesi belgesini aldı.
Karesi Katı Atık Getirme Merkezi’nde düzenlenen tören ile Karesi Belediyesi Dinçer Orkan, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürümüz Kadir Kandemir’den Balıkesir’in ilk Sıfır Atık Belgesi’ni alan belediye oldu. Müdür Kandemir, Başkan Orkan ve ekibini çalışmalarından ötürü kutlarken, örnek oldukları içinde teşekkür etti. Törende merkeze eğitim almaya gelen öğrenciler ve Karesi Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü ekipleri de yeraldı.
BAŞKAN ORKAN: “YENİLİKÇİ HİZMETLERLE KARŞINIZDA OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ”
Belge takdim töreni sonrası açıklamalarda bulunan Karesi Belediye Başkanı Dinçer Orkan, Sıfır Atık çalışmalarının devam edeceğini söyledi. Orkan, “Karesi Belediyesi olarak yenlikler ve ilklerden birini daha her zaman olduğu gibi başarmış bulunuyoruz. 2023 yılında hizmete aldığımız Katı Atık Toplama Merkezi’ndeyiz.
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürümüz Kadir Kandemir’den ilçe bazlı Sıfır Atık belgesi aldık. 20 ilçesi olan Balıkesir’de bu belgeyi alan ilk ve tek belediye biz olduk. Biz Cumhurbaşkanımız Recep Tayip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan hanımefendinin önderliğinde Sıfır Atık ile ilgili aldığımız yolu görmüş oluyorsunuz. Bununla beraber ilçemizde daha temiz, daha hijyenik ve daha sürdürülebilir ilçe olma yolunda da ilerliyoruz. Bundan sonra da yenilikçi işlerle Karesili hemşehrilerimizin karşısında olacağız.
KARESİ BELEDİYESİ NELER YAPTI?
Bu yılın başlarında hizmete giren Atık Getirme Merkezi’nde sadece atıklar toplanmadı, öğrencilerde eğitim aldı. Karesi Belediyesi ilk olarak merkezi hizmete alırken, İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü’nü kurdu. Belediye yetki sahasında sıfır atık yönetimi kapsamında geri kazanılabilir atıkların biriktirilmesi için, mobil atık getirme merkezi yerleştirildi.
Sıfır atık yönetim sisteminin kurulması için Sıfır atık yönetim planı hazırlandı.
Tekstil/Giysi atıklarını ayrı toplanması amacıyla kumbara yerleştirilmesi yapıldı.
Evlerden kaynaklanan atık ilaçların toplanması için atık ilaç biriktirme ekipmanı temin edilmiş ve yerleştirilmesi yapıldı. Konutlardan, en az ikili toplama sistemi kapsamında atıkların toplanması veya toplattırılması amacıyla geri kazanılabilir atıklar için konteynerler yerleştirilmiştir. Atık pil, bitkisel atık yağ, atık elektrikli ve elektronik eşya, atık ilaç ile büyük hacimli atıkların toplama noktalarına, Atık Getirme Merkezlerine veya çevre lisanslı atık işleme tesislerine gönderilmesi hususunda gerekli planlamanın, bilgilendirmelerin ve yönlendirmenin yapılması sağlandı. 600 öğrenciye Sıfır Atık Eğitimi verildi ve Atık Toplama Takvimi oluşturuldu.