Ticaret Bakanlığı tarafından Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmeliğe göre, 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren lokanta, restoran, kafe ve pastanelerde fiyat listelerinin giriş kapısı ve masalara konulması zorunlu olacak. Alınan kararın tüketiciyi korumaya yönelik olumlu bir adım olduğu belirtilirken, fiyatların da dengeli olmasının sağlanacağı ifade edildi.

Son dönemde cafe ve restoranlarda fiyat menüsü yazılmazken müşteriye göre farklı fiyat verme durumu çok konuşuluyordu. Özellikle enflasyonist durumlarda fiyatlardaki artışı takip edemeyen tüketiciler bu durumda mağdur olabiliyordu. Peki bu karar enflasyonu nasıl etkileyecek? İşte detaylar...

Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Genel Başkanı Ramazan Bingöl, milliyet.com.tr’ye yaptığı açıklamalarda şu ifadeleri kullandı:

“Bunu biz teklif ettik. Dernek olarak bu konuyu Ticaret Bakanlığı ile beraber çalıştık. Defalarca Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve yardımcıları ile görüştük. Cafe ve restoranlara getirilen yeni düzenleme çok faydalı olacaktır. Örnek vermek gerekirse daha önce insanlar herhangi bir restorana gidip yediği, içtiği ürünler için kafasında bir fiyat belirliyorlardı. Hizmeti alıp masadan kalktıklarında ise sürpriz ile karşılaşabiliyorlardı.

‘MENÜLER KAPININ ÖNÜNDE OLSUN DEDİK’

Bakanlığa bu konuda çok sayıda şikayet gitti. Biz de dedik ki bundan sonra menüler kapının önünde olsun. 5, 6 tane yan yana restoran var birinde kahve 100 TL, diğerinde 150 TL, bir diğerinde ise 50 TL olabiliyor. Siz fiyat araştırmasını yapamadığınız için nerede ne fiyat veriliyor göremiyorsunuz. Bundan sonraki süreçte siz kapıda menüye bakarak arzu ettiğinize gireceksiniz. Bu içerideki sürprizi önleyecektir.

“ÇİFT MENÜ PROBLEMİNİN ÖNÜNE GEÇECEK”

Az da olsa özellikle Arap turistlere yapılan çift menü probleminin önüne geçecektir. Dışarıda bakacaklar fiyat bu, içeriye girdiklerinde menüdeki değişim görmeyecekler. 10 TL olan bir ürün, Arap turiste 20 TL’ye veriliyor. Bu tüketici koruyacak hem de dürüst esnafı koruyacaktır.

Lokantaya giriyorsunuz, size bir menü veriliyor. Örneğin kebap bin TL, bir başka mekanda menüde ise 500 TL, ancak o menüden sizin haberiniz yok. Çift menü budur. Dışarıda ürünlere bakacaksınız, 500 TL yazan menü için 1000 TL ödeme şansızın yok. Sizin kafanızda bir rakam var örneğin 500 TL hesap çıkacak sanıyorsunuz, ancak ödeme kısmında 1500 TL ödeyebiliyorsunuz, burada hem tüketici korunacak hem dürüst esnaf korunacak.

MENÜLERDE QR KOD OLACAK MI?

QR kod konusunda biz Bakanlık ile tekrar görüşüyoruz. Bakanlık menüleri menü olarak yazılı istiyor. QR kod ile olmaz diyor. QR kod da kullanılacak ama klasik menü de bulundurmak zorunda olacaklar. Bununla ilgili Bakan Yardımcısı ile görüştüm. Sadece QR kod ile olup olmaması konusunda görüş birliğine varabilecek miyiz bilmiyorum. Ancak şu anda mutlak suretle klasik menü olacaktır.

Şu anda kanun klasik menü üzerinden işliyor. Daha QR kodu menü olarak görmüyorlar. Onunla ilgili çalışıyoruz. Biz QR kodlu olmasını doğru buluyoruz. Ticaret Bakanı Ömer Bolat bu konuda çok duyarlı davranıyor.

DÜZENLEMENİN ENFLASYONA ETKİSİ OLUR MU?

Kesinlikle net bir şekilde enflasyonu düşürür. Ben bunu bizzat Bakan Ömer Bolat ile görüştüm. Kanun öncesi Bakan Bey ile görüştük. Bu enflasyonu ve fahiş fiyat artışını engelleyecek bir şeydir.

DÜZENLEMEYE UYULUR MU?

Her bir ürün için 200 küsür lira ceza var. 100 ürünün varsa 200 bin TL işletme ceza yiyecek. Bu enflasyonu da engelleyecek bir şey. Önüne gelen istediği gibi fiyat yazamayacak.

DENETLEMESİ NASIL OLACAK?

Ticaret Bakanlığı’nın yetkilileri denetleyecek. Biz TÜRES olarak denetleyeceğiz. Ancak bizim ceza kesme yetkimiz yok bunu Bakanlığa bildireceğiz.

Esnaf bu konuyu ciddiye almalı yoksa çok büyük cezalar gelecek. 100 bin, 200 bin TL gibi cezalar gelebilir. Sonra kimse duymadım, 200 bin TL ceza yedim demesin.”