Balıkesir, Marmara Denizi ve Ege Denizi'ne kıyısı bulunan stratejik bir konumda yer alan bir il olarak öne çıkıyor. İlin dış satımı, son yıllarda gösterdiği ivme ile dikkat çekiyor. 2023 yılında Balıkesir'in ihracatı, önceki yıla göre yüzde 14,9 artışla 1 milyar 70 milyon dolara ulaştı. Bu rakam, Balıkesir'in Cumhuriyet tarihinde ilk kez milyar doları aştığı bir yılı simgeliyor.

elektrik ve elektronik ürünler, su ürünleri ve hayvansal mamuller, zeytin ve zeytinyağı, otomotiv endüstrisi, hazır giyim ve konfeksiyon yer alıyor. Balıkesir Ticaret Odası Başkanı Rahmi Kula, ihracattaki bu başarıyı, özellikle gıda sektöründeki firmaların pandemi döneminde dahi üretime ara vermeden çalışmalarına bağlıyor. Kula, zeytin ve zeytinyağı ihracatının yüzde 337 arttığını belirterek, gıda sanayisinin Balıkesir için ne kadar önemli olduğuna vurgu yapıyor.

bir öneme sahip olduğunu ifade ediyor. İstanbul- İzmir Otoyolu'nun Balıkesir'den geçmesinin ilin ekonomisine önemli katkı sağladığını belirten Kula, 1915 Çanakkale Köprüsü'nü Balıkesir'in Avrupa'ya açılan kapısı olarak gördüklerini söylüyor. Bu köprü, Balıkesir'in ulusal ve uluslararası firmalar için tercih edilen bir konum haline gelmesine katkı sağlıyor.

Balıkesir'in organize sanayi bölgelerinde faaliyet gösteren firmaların çoğunun çevreye duyarlı ve kent ekonomisine katkı sağlayacak şekilde seçildiğini vurgulayan Kula, tarım ve hayvancılığa dayalı sanayiye de önem verdiklerini belirtiyor. Jeotermal kaynaklı tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgelerinin, üretime büyük katkı sağlayacağını ifade ediyor.

Balıkesir Ticaret Odası Başkanı, Balıkesir'in önümüzdeki yıllarda Türkiye'nin ortalamasının üzerinde büyüyerek ihracatını artıracağına inanıyor. Balıkesir'in genişleme planları arasında, mevcut organize sanayi bölgelerinde çalışan sayısını artırmak ve yeni firmaları çekmek bulunuyor. Kula, bu çabaların Balıkesir'in Türkiye'nin üzerinde bir büyüme elde etmesine katkı sağlayacağını söylüyor ve yatırımcıları Balıkesir'e davet ediyor.