İYİ Parti Balıkesir Milletvekili ve İYİ Parti Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Op. Dr. Turhan Çömez, köylüler tarafından konfetilerle karşılandı. Börezli ve Kızıklı Mahalle sakinlerinin yoğun ilgisiyle karşılaşan Çömez’e, İYİ Parti Burhaniye Belediye Başkan Adayı Av. Uğur Çetin, İYİ Parti Burhaniye İlçe Başkanı Erdoğan Kahya ile partililer eşlik etti.

 

Börezli ve Kızıklı Mahalle sakinleri, Çömez’e ekonominin kötü gidaşatından dert yandı. Maliyetlerinin arttığını ama ürünlerinin para etmediğini belirtti. Artan maliyetlere rağmen sütün litresinin kendilerinden 12 ile 15 lira arasında alındığını ama marketlerde sütün litre fiyatının 50 liraya kadar satılması nedeniyle emeklerinin karşılığını alamadıklarından yakındı. Girdi maliyetleri nedeniyle de hayvancılığın geçen yıla göre yüzde 20 azaldığını kaydetti.

ÇÖMEZ, GENÇLERLE BULUŞTU

 

Kızıklı köyünde gençlerin ilgi odağı olan Çömez, burada ekonominin kötü gidişatına ve projelerine dair açıklamalarda bulundu. Gençler için hazırladıkları projeleri tanıttı.

Gençlere seslenen Çömez şöyle konştu, “Değerli gençler, hepimiz bu yollardan geçtik. Sizlerin yaşında hepimizin bir hayali vardı. Güzel bir hayat yaşamak, mutlu ve güvenli bir ortamda yaşamak sizlerinde halleri arasında. Dünyanın en zengin coğrafyası burası. Dünyanın en bereketli toprakları. Ben de sizler gibi bir köy çocuğuyum. Okuma-yazması olmayan bir ailenin, elektrik ve suyu olmayan bir köyün çocuğuyum. Bu milletin vergileriyle okudum. Önce doktor oldum, sonra da Ankara’nın yolunu tuttum. 5 yıl milletvekilliği yaptım. O dönem gece gündüz çalıştım. Köylerimize çok geldim, gittim. Siz o zaman çocuktunuz. Bölge ve memleket için ne gerekiyorsa yaptık ama yolsuzluklar ve yanlışlıkları görünce iktidar partisinden ayrıldım. Sonra ağır hapis cezalarıyla yargılandım. 12 yıl İngiltere’de sürgün hayatı yaşadım. Orada yeni bir hayat kurdum kendime. Ama yüreğim sizlerleydi. O yıllar bitti. Açılan davalar kapanınca memleketime geri geldim. 2023 seçimlerinde de sizlerin oyuyla Ankara’ya yeniden milletvekili olarak gittim. Şimdi de karşınıza Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olarak çıktım.”

“PROBLEMLERİNİZİ BİLİYORUZ”

 

Çömez, göreve geldiklerinde gençler için yapacakları projeleri de şu sözlerle duyurdu: “Hayvancılık, tarım, zeytin ve ulaşıma dair tüm sıkıntıları biliyorum. Suyla, alt yapı ile ilgili sıkıntıların hepsini biliyorum. Köyün ihtiyacı olan sosyal tesis eksikliğine dair tüm eksikleri biliyorum ama benim en çok önemsediğim sizlersiniz. Çünkü bu güzel ülkeyi, kuvayi milliye ruhunun filizlendiği bu coğrafyayı sizlere teslim edeceğiz. Onun için bu toprakların kalkınabilmesi için projelerimiz ve çalışmalarımız var ve bütün bu çalışmalar sizler için olacak. Tabi birçok siyasetçi gelip birçok şey söyleyip gider. Biz sözümüzün eri, sözümüzün arkasında duran siyasetçileriz. Bütün çabamız, sizlerin geleceği için. Onun için sizden ricam birbirinizi çok sevin. Dertlerinizi biliyorum. Gençlik politikalarımızı göreve geldiğimizde hizmete sunacağız.”

“GENÇLİK MECLİSİ VE KENT KONSEYİ KURACAĞIZ”

 

Gençlik Meclisi ve kent konseyleri kuracağız. Düzenli toplantılar yaparak kentle ilgili alınacak kararlarda, gençlerin görüşlerine başvuracağız. Sanayi Odaları, Ticaret Odaları ve ilgili diğer sivil toplum kuruluşları ile ortaklaşa istihdam projeleri hazırlayacağız, mesleki eğitim kursları düzenleyeceğiz ve gençlerimizi yarınlara hazırlayacağız. İlgili kuruluşların ve uzmanların destek ve onayı ile gençlerimizin hazırladığı özellikle bölgemizin ihtiyaç duyduğu projeleri kalıcı iş imkanına dönüştürebilmek için mikrokrediler vereceğiz. Sanayi ve Ticaret Odaları ve Üniversitelerle işbirliği yaparak teknolojik inovasyon merkezleri kuracağız.

Yerel iş gücü potansiyellerine ve ihtiyaçlara göre buralarda kodlama, robotik ve dijital sanatlar, yapay zeka, siber güvenlik, veri analizi ve yazılım gibi kurslar vereceğiz. Bu alanlarda kendini geliştiren, proje üreten ve projesi onaylanan gençlerimize mikrokredi desteği vereceğiz. Bölgemizdeki yapılmış ancak yeterince yararlanılmayan millet bahçelerinde, gençlerin spor yapabileceği, sosyalleşeceği alanlar kuracağız.

Oluşturacağımız deprem toplanma alanlarında da benzer gençlik–spor projeleri geliştireceğiz. Üniversite öğrencilerimizin çok ciddi barınma sorunu var. Modern, çağın şartlarına ve gençlerin beklentilerine uygun konsept yurt projeleri hayata geçireceğiz. Aynı projeleri uygulayacak olan girişimcilere arazi desteği vererek barınma sorunun bir an önce çözülmesini sağlayacağız. Belediye bünyesinde kuracağımız aş evlerinde gençlerimize ücretsiz yemek temin edeceğiz. Üniversite öğrencilerimizin bir araya geleceği, sosyalleşeceği, ders çalışabileceği konsept projeler hazırlayacağız. Buralarda gençlere ücretsiz yiyecek, içecek temini yanında, alanında deneyimli ve başarılı isimleri davet ederek gençlerle buluşturacağız. Anlaşmalı restoran, lokanta ve kafelerde geçerli olacak GENÇ KART sistemini getireceğiz ve gençlerimizin buralardan indirimli hizmet almasını sağlayacağız.”

GİRDİ MALİYETLERİ ÇOK YÜKSEK

 

Çömez; tarım ve hayvancılık politikaları hakkında da şu açıklamalarda bulundu:

“Balıkesir, tarım ve hayvancılıkta en önde gelen illerden biridir. Ancak son zamanlarda Türkiye genelinde olduğu gibi ilimizde de tarımsal üretim ve hayvancılıkta önemli sorunlar yaşanmaktadır. Tarımsal kapasite ve hayvan sayısı azalmakta, köyden kente büyük bir öç yaşanmaktadır. Gençler, köy hayatından uzaklaşmakta tarım köylüsünün yaş ortalaması her geçen gün artmaktadır. Sektörün yaşadığı büyük sorunlar beraberinde önemli miktarda arazi satışlarını da getirmektedir. Köyden kente göçü durdurmak ve geri döndürmek, gençleri çiftçilik ve hayvancılığa teşvik etmek, tarım ve hayvancılıkta üretim miktarını ve kalitesini artırmak, organik ürünleri teşvik etmek için master plan hazırlayacağız. Köy hayatını teşvik etmek için içme ve kullanma suyu fiyatlarında indirim başta olmak üzere pek çok alanda teşvikler ve destekler getireceğiz. Köy hayatının kalitesini arttıracak projeler geliştireceğiz. Özellikle genç ve kadın girişimcileri destekleyeceğiz. Tarımsal üretim ve hayvancılık alanında yatırım yapmak isteyenlere mesleki eğitim ve beceri kursları vereceğiz. Kooperatifleşmelerine destek olacağız. Mentor gözetiminde hazırlayacakları projelere mikrokrediler vereceğiz ve ürünlerinin satışlarına destek olacağız. Organik ürünlerin yaygın bir şekilde üretimi ve tüketimi için projeler hazırlayacağız. Bu alanda yatırım yapmak isteyen özellikle genç ve kadın girişimcilere eğitim vereceğiz. Onaylanmış projelerine mikrokrediler vereceğiz. Bu projeleri tarım müdürlükleri, ilgili sivil toplum kuruluşları, sanayi ve ticaret odaları ile birlikte hayata geçireceğiz ve sonrasında satış ve pazarlama desteği vereceğiz. Kentten köye göç eden ve aile tarım işletmesi kurmak isteyenlere destek olacağız. Gastronomi kültür ve diplomasisini hareketlendirmek için bu alandaki butik işletmelerin tanıtımını teşvik edeceğiz. Tarımsal üretimi ve hayvancılığı tehdit eden tüm unsurlarla mücadele edeceğiz.”

Konya Ovasından küçük Hollanda,Türkiye’nin ekonomisinin yıllık katma değeri kadar tarım ihracatı yapıyor. Hem de denizin doldurduğu topraklarla. Ama bizim bu bereketli topraklarda tarım ve hayvan adam gibi idare edilmediği için köylü perişan. Börezli’nin de Kızıklı’nın da rakamlarını aldım. Geçen seneye göre hayvancılık sayımız yüzde 20 azalmış. Niye azaldı? Çünkü hayvancılığa destek verilmiyor. Kimse et alamıyor. Kıyma olmuş 550 lira. Peki neden böyle? Çünkü girdi maliyetleri yüksek. Peki neden girdi maliyetleri yüksek? Çünkü yemin yüzde 60’ı ithal. Elektrik ve veterinerlik gibi bir yığın masrafı var. Ve bunları hesaba katınca girdi maliyetleri artıyor. Hayvancılk başa çıkılmaz hale geliyor.

Peki girdi maliyetleri neden yükseliyor?

Çünkü Ankara’daki kravatlı çeteler çalıyorlar. Aradaki açığı kapatmak içinde vergi olarak ve zam olaral yüklüyorlar. Biz bunları ortadan kaldıracağız. Hırsızlık nedeniyle perişan olan halkın durumunu çözmek için yol haritamız hazır. Balıkesir ve ilçelerinin kalkınma politikası hazır.”