Panele Kavaklıdere Kaymakamı Çiğdem Dede, Muğla Tarım ve Orman İl Müdür Yardımcısı Muhammed Sevinç, Orman Bölge Müdür Yardımcısı Adnan Güller, sivil toplum kuruluşları, siyasi parti temsilcileri, ilçe protokolü, çevre ilçelerden ilgili kurum müdürleri ve üreticiler katıldı. Açılış saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Çam fıstığı ile ilgili kısa film gösteriminin ardından konuşmalar yapıldı.
Kurucuova Mahalle Muhtarı Mustafa Yönter, açış konuşmasında, "Geçim kaynağımız çam fıstığı ile ilgili olarak mahallemizde bilimsel çalışma yapılmasından memnun olduk. Orman köyü olarak ağaçlarımıza ve ürünümüze sahip çıkmak için çalışmalarımıza devam edeceğiz. Bu çalışma da bunun bir örneğidir. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum" dedi.
Sevinç, Muğla’daki çam fıstığı üretim alanlarına da değinerek, "Tüm il genelindeki dikim alanımız 19 bin 800 hektar. Bunun 4 bin 700 hektarı Kavaklıdere’de. Bu üretim miktarı ile Muğla, çam fıstığı ağaç varlığı sıralamasında İzmir ve Aydın’dan sonra üçüncü sırada yer alıyor. İlçemizdeki toplam üretim alanımız ÇKS kayıtlarına göre 388 hektar civarında olup, toplam orman alanıyla birlikte 4 bin 700 hektarında fıstık ağaçlarımız mevcut. Bugün Kavaklıdere ilçemizdeki fıstık çamlarının verimini nasıl artıracağımızı konuşacağız. Örnek olabilecek ortak çalışma bunun ilk adımıdır," dedi.
Kavaklıdere Belediye Başkanı Mehmet Demir de konuşmasında, "Önemli geçim kaynağımız olan çam fıstığı ile ilgili çalışmalarımızda amacımız ilk olarak coğrafi işaret almak ve işleme tesisi kurmak. Marka değeri katarak katma değer sağlamak ve esas değerinden satışa sunmak. Sırada çam fıstığı var. Üretimi artırmak ve marka olmak hedefimizdir" ifadelerini kullandı.
Kavaklıdere Kaymakamı Çiğdem Dede ise, "Çam fıstığını hakkettiği yere taşımak için verilen emeğe ve bu güzel çalışma için emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Üreticilerimizin eline emeğine sağlık diyor, sezonun hayırlı olmasını diliyorum" dedi.
Panelde, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hüseyin Başpınar ’Fıstık Çamı Zararlıları ve Mücadele Yöntemleri’, Prof. Dr. Renan Tunalıoğlu ’Çam Fıstığı Ekonomisinde Dinamikler’ ve Dr. Burak Erdem Algül ’Çam Fıstığında Önemli Kalite Özellikleri’ konularında bilgi verdi.