Büyükşehir Belediyesi’nin en fazla bütçe ve yatırıma sahip iştiraki BASKİ’nin Ayvalık özelindeki toplantı sonrası basın mensuplarının gündem dışı sorularıyla zaman zaman terleyen Genel Müdürü Erdoğan Öztürk, bürokrasideki tecrübesiyle soruları en basit yöntemlerle geçiştirmeyi başardı. Toplantıda öne çıkan en dikkat çekici konu ise Balıkesir’de yaşayanların suyu maliyetinin altında kullandığı ve bu sebeple su da kademe ayarlaması yapılması gerektiği konusu oldu. 

GİDERLER, GELİRLERDEN FAZLA  KADEMA AYARLAMASI 


BASKİ’nin 4 milyar TL borcu olduğunu 6 aydır 330 alacaklıya para ödenmediğini belirten söyleyen Genel Müdür Öztürk, bu konuda sorunlar sorulara şu cevabı verdi: “BASKİ’nin suyun dışında geliri yok. Ben ödenen su faturalarıyla bu şehrin altyapısını yapmaya çalışıyorum. Yasa bize satacağınız su maliyetinin altında olamaz diyor. Şu anda satılan su maliyetinin altında bununla ilgili bir düzenleme yapmak zorundayım ben ki bu şehre hizmet edebileyim. Suyla ilgili 5 ayrı ücret tarifesi var bunlarda bir ayarlama yapacağız. Kırsal mahallerde 20 milyon TL’lik evde oturup kırsal su tarifesinden yararlananlar var. İlçe belediyeleri ile görüşüp bunları çözeceğiz. Su fiyatlarına bakmamız lazım gerçek maliyetimiz nedir bulacağız. Ne gerekiyorsa onu yapacağız adına ne derseniz deyin. İster kademe ayarlaması deyin ister zam deyin ama bu fiyatlar gerçeği yansıtmak zorunda ki bu şehre bir şey yapabilelim. Suyun fiyatını belirleyen 4-5 parametre var bunları üst üste koyduğunuzda Balıkesir’de su yarı fiyatına satılıyor. Yarı fiyatının da altında. Büyükşehir bir takım şeyleri sübvanse etmese ben maaşları bile ödeyemem ki. Benim tek gelir kaynağım su. Genel Müdür olarak kendi penceremden konuşuyorum. Ben gelir gider penceresini oluşturmak zorundayım biran önce. Kurum içinde tasarrufu üst düzeye çıkarmak zorundayım biran önce. Tahsilat oranlarını en üst seviyeye taşıyabilmeliyim ki bir şeyler yapabileyim." Genel Müdür Öztürk, ayrıca şehir efsanesine dönen “BASKİ su arızalarına yetişemiyor, su patlakları arttı” dedikodularının algı olduğunu söyledi. Öztürk bu konuda; “Genelinde baktığınızda müdahale hızları olsun, patlak sayılarındaki oran olsun geçen yıla göre yüzde 10 daha düşük. Konuşulanlar sadece aldı” dedi. 


AYVALIK’TA SU SORUNU MESELESİ 


BASKİ Genel Müdürü Erdoğan Öztürk, Ayvalık’taki su sorunlarıyla ilgili olarak ise şu açıklamayı yaptı: “
İki aydır yürütmekte olduğum görevim süresince Balıkesir’imizin tüm altyapısına dair fizibilite çalışmalarını inceledikten sonra sorunlara çözüm olacak planlamaları yaparak yol haritamızı belirledik.  Yaptığımız bu çalışmalar kapsamında altyapı sorununun en yoğun olduğu ilçelerden birinin de Ayvalık olduğuna tanık olduk. İlçe altyapısında, üst üste yapılan eklemelerle adeta yamalı bohçaya dönüşmüş, ekonomik ömrünü çoktan tamamlamış ve her gün arızalanması kaçınılmaz olan 60 yıllık hatlarımız olduğunu tespit ettik. Ayvalık ilçesinde içme suyu sıkıntısı yaşanmasının ana sebebi, altyapı yatırımlarının uzun yıllardır ihmal edilmiş olmasıdır. Bilmenizi isterim ki; önceliğimiz mevcut altyapının iyileştirilmesi ve su teminindeki sorunların çözülmesidir. Bu amaçla, göreve geldiğimiz günden itibaren yürüttüğümüz her çalışma, aslında bugün ve gelecekteki su sorununu ortadan kaldırmaya yönelik projelerden ibarettir. Dolayısıyla, son günlerde altyapıda yaşanan sorunlara dair yapılan eleştiriler, aslında ilçemizin yıllardır biriken sorunlarının bir sonucu olarak değerlendirilmelidir. Bu bağlamda, su şebekelerinin modernizasyonu, su kaynaklarının artırılması ve dağıtım sistemlerinin yenilenmesi konusunda çeşitli projeler geliştirdik ve bir kısmını hızlıca uygulamaya başladık. Unutulmamalıdır ki bu tür büyük ölçekli iyileştirme projeleri uygulamak, zaman aldığı gibi ayrıca güçlü mali kaynaklar gerektirmektedir. Ortaya çıkan sorunlarla ilgili olarak halkımızı bilgilendirmek ve şeffaf bir iletişim ağı sağlamak  öncelikli hedefimiz. Ayvalık ilçemizin mevcut durumunu kısaca şöyle özetleyebiliriz. Su depolarının durumu. Ayvalık Köpek Çiftliği Bölgesi’ndeki depo, 1960 yılında yapılmış ve 64 yaşındadır. Cunda adasındaki Namık Kemal deposu, 1990 yılında yapılmış ve 34 yaşındadır. Çamlık bölgesindeki depo, 2000 yılında yapılmıştır. 24 yaşındadır. Cennet Tepesindeki küçük depo, 1980 yılında yapılmıştır. 44 yaşındadır. Şirinkent’teki depo 1990 yılında yapılmış, 34 yaşındadır. Altınova’da bulunan küçük depo, 1980 yılında yapılmış 44 yaşında ve diğer 2 büyük depo 1995 yılında yapılmış olup 29 yaşındadır. 2016 yılında BASKİ kurulduktan sonra merkeze Cennet Tepesinde yapılan 1 adet depo bulunmaktadır.

SULARIN İLETİLDİĞİ HATLARIN DURUMU


İçme suyu şebeke hatları ekonomik ömrünü tamamlamış, 30 yaştan başlayıp 60 yaşına kadar geçmişi olan iletim hatlarıdır. Üstelik bu hatlar bir bütün parça halinde değil, yıllara sarih parça parça ve sürekli yama yapılarak hatta çoğu yerde basınç ve cinsleri farklı eklemlenerek yapılan isale hatlarıdır. Bu kadar eski ve harap hatlardan kaynaklı su kayıpları nedeniyle maalesef kayıp-kaçak oranı çok yükselmiş, % 60-70 seviyelerine çıkmıştır. Bir başka sorun ise uzun süredir hizmet gelmeyen bu ilçedeki vatandaşlarımızın, su kesintisine karşı (haklı olarak) kendi tedbirlerini almış olmalarından kaynaklıdır. Bina ya da siteye ait su depolarında önce su haznelerine su çekildiğinden diğer bölgelerde sorun daha da büyümekte, basınç ve su yetersizliği şikâyetleri artmaktadır. Sonuç olarak maalesef sorunlar kronik hale gelmiştir. 

BASKİ NELER YAPACAK 


Ayvalık için gelecek 35 yıllık nüfus artışına göre hesaplar ve projeler ile işe başladık.  Ayvalık’ın su ve atık su sorununu bütüncül bir proje yaklaşımıyla etaplar halinde kökten çözeceğiz.  Proje çalışmaları devam eden “Ayvalık içme suyu şebeke projelerinin Hazırlanması İşi” kapsamında, tüm şebeke hatlarını yeniden ele alarak uzun soluklu çözüm noktasına kavuşturacağız.  Çözümlemeler ve etütler neticesinde Ayvalık merkez için 618 lt/sn, Alibey (Cunda) adası için 272 lt/sn ve Küçükköy Mahallesi için 410 lt/sn debilerini belirledik. Bilindiği gibi ilçemizin kış nüfusu 75.000, yaz ayları ve özel tatil dönemlerindeki nüfusu ise 1 milyonun üzerindedir. Ayvalık’ta su kaynağı bulunmayıp, ilçeyi besleyen su kaynaklarının tamamı Altınova ve Küçükköy kuyular bölgesindedir. Geçmişte parça parça imalatlar ve günü kurtarmak için yapılan işler sebebiyle farklı çap ve tip te olan borular, kısa zaman içinde arıza sayılarının artmasına neden olmakta, sağlıklı suyun vatandaşlarımıza zamanında ulaşmasına engel teşkil etmektedir. 


ALTINOVA İÇME SUYU TERFİ HATTI İNŞAATI YAPIM İŞİ BİTMEK ÜZERE 


Sorunları hızlıca çözmek adına, Altınova bölgesinde 2014 yılından bugüne kadar açılan 18 kuyumuza ilaveten 4 ay gibi bir sürede, 5 adet sondaj ile saniyede 50 litrenin üzerinde yeni su kaynağı ekledik. “Ayvalık İlçesi Altınova Mahallesi İçme suyu Terfi Hattı İnşaatı Yapım İşi” çalışmalarını bitirmek üzereyiz.  Terfi hatları sonrası yeni bir pompa istasyonu ve depo iletim hatları ihale çalışmalarını planladık. Ayrıca mevcut içme suyu terfi merkezinin bulunduğu sahaya 3000 m³ hacme sahip tevzi deposu ve yeni bir terfi merkezi kazandırma projelerimiz hazırlanmıştır. Kirlenen suyu çevreye zarar vermeden geri kazandıracağız. Ayvalık’ımızın kanalizasyon hatları da maalesef içme suyu hatlarını aratmayacak şekilde yetersiz ve eskimiş durumda. Yılların getirdiği atalet, yetersizlik ve eskimişlik, had safhadadır. Arıtma tesisleri yetersizdir, deniz derin deşarjı yapılarak körfezin kirlenmesi hızlandırılmaktadır, şebekeler birçok yerde ekonomik ömrünü tamamlamış durumdadır, merkez terfi sistemindeki taşma ve koku sorunları, Terfi merkezinin acilen yenilenmesini gerektirmektedir. Birlikte çalışan yağmur suyu ve kanalizasyon hatları nedeniyle yaşanan taşmaların önüne geçmek için hat ayrıştırma projelerini hazırlamaya başladık.

4 AYDA NELER YAPILDI


Tüm bunların yanı sıra makine, teçhizat ve personel yetersizliği gibi sorunlara, köklü ve kalıcı çözümler üreterek bölgenin rahat bir nefes alması gerektiğinin farkındayız.. Son 4 aylık süreç içerisinde , İçme suyu ve kanalizasyon hatlarında 2961 adet arızaya müdahale edildi. 5267 metre içme suyu hattı yapıldı. 5600 metre kanalizasyon hattı yapıldı. 2041 adet vidanjör ve kanal açma hizmeti sağladık. 58000 metre kanalizasyon hattı temizliği yapıldı. 14 adet depo temizliği yapıldı. Yaptığımız çalışmalar kapsamında gösterilen anlayış ve sabır için tüm hemşehrilerimize teşekkür ederiz. Açıklamamı, Belediye Başkanımız Sayın Ahmet Akın’ın ‘’Ayvalık’ın su sorunu tarihe gömülecek’’ sözüyle tamamlıyor, saygılarımı sunuyorum.”