Balıkesir usulü Höşmerim tatlısı yaparken bilmeniz gereken püf noktalar; Asla kıvamı şaşmıyor

Balıkesir yöresine ait Höşmerim tatlısı yaparken öğrenmeniz gereken aşçılık sırları var. Bu bilgiler sayesinde şekeri çok daha iyi çekiyor ve kıvamı asla şaşmıyor

Balıkesir usulü Höşmerim tatlısı yaparken bilmeniz gereken püf noktalar; Asla kıvamı şaşmıyor
Balıkesir usulü Höşmerim tatlısı yaparken bilmeniz gereken püf noktalar; Asla kıvamı şaşmıyor
Haber albümü için resme tıklayın

Höşmerim tatlısı, peynir mayası ile mayalanan sütten elde edilen bir peynir helvasıdır. Balıkesir yöresine ait olan bu tatlı, farklı illerde de yapılmaktadır. Höşmerim tatlısının yapımı oldukça kolaydır ancak bazı püf noktalarına dikkat etmek gerekir. Sütün ısı derecesi oldukça önemlidir. Höşmerim tatlısını fırınlayarak veya fırınlamadan servis edebilirsiniz. Üzerine kaymak, dondurma, ceviz veya tarçın ekleyerek lezzetini arttırabilirsiniz.

Hurriyet.com.tr sitesinin paylaştığı bir içerikte; Höşmerim tatlısının püf noktaları birer birer açıklandı. Balıkesir usulü Höşmerim tatlısının mutlaka çiğ sütten yapılması gerekir. Pastörize sütlerden höşmerim kıvamı yakalamak oldukça zordur.

HÖŞMERİM TATLISI YAPARKEN DİKKAT ETMENİZ GEREKENLER

Höşmerim tatlısı, peynir mayasıyla mayalanan taze peynir, irmik, şeker ve yumurta sarısından yapılan yöresel bir tatlıdır. Balıkesir'in meşhur lezzetlerinden biri olan höşmerim tatlısı, farklı illerde de peynir helvası olarak bilinmektedir. Bu tatlıyı evde yapmak için aşağıdaki malzemeleri ve adımları takip edebilirsiniz.

Höşmerim tatlısı için malzemeler:

- 1 litre süt

- 1 yemek kaşığı peynir mayası

- 1 su bardağı irmik

- 3 su bardağı toz şeker

- 1 adet yumurta sarısı

- Yarım çay kaşığı zerdeçal (isteğe bağlı)

Höşmerim tatlısı yapılışı:

1. Sütü tencereye alın ve kısık ateşte hafif ılıtın. Ilık süte peynir mayasını ekleyin ve tencerenin kapağını kapatın. Bir saat kadar mayalandırın.

2. Mayalanan peynirin suyunu süzgeçten geçirin ve tencereye geri alın. İrmiği, şekeri ve yumurta sarısını da ilave edin. Sürekli karıştırarak pişirmeye başlayın.

3. Tatlı karışımının renginin sarı olmasını isterseniz zerdeçal ekleyebilirsiniz. Pişen tatlıyı ocaktan alın ve dinlendirin.

4. Höşmerim tatlısını tabaklara alın ve üzerine kaymak, dondurma, ceviz veya tarçın serperek servis edin.

HÖŞMERİM TATLISI DEYİP GEÇMEYİN

Höşmerim yöreden yöreye değişiklik gösterebilen bir tatlı çeşididir. Türk mutfağının sevilen lezzetlerinden biridir. Bu tatlı, peynir, un ve şekerden oluşan basit ama lezzetli bir karışımdır.

Rivayete göre, Osmanlı döneminde Kütahya'da yaşayan bir kadın, kocasını mutlu etmek için peynir, un ve şekerden oluşan bir tatlı yapmıştır. Kocası eve geldiğinde, kadın ona "Hoş geldin, merim" demiştir. Bu söz zamanla "Höşmerim" olarak değişmiş ve tatlıya da bu isim verilmiştir. Höşmerim tatlısı, Kütahya'nın yanı sıra Balıkesir, Eskişehir, Afyonkarahisar ve Uşak gibi illerde de yapılmaktadır. Ancak her ilin höşmerimi biraz farklıdır. Bazı yörelerde peynir yerine irmik kullanılır, bazılarında ise şeker yerine bal eklenir

Kaynak: Hurriyet.com.tr Derleme: Egegundem.com.tr - Göktuğ Efil

17 Ağu 2023 - 11:53 - Hayatın İçinden


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Ege Gündem Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Ege Gündem Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Ege Gündem Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Ege Gündem Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.