Zeytin, tüm dünya genelinde en çok tüketilen besinlerin başında gelir. Türkiye'de zeytinin anavatanı olarak kabul edilen ülkelerdendir. Ege ve Akdeniz başta olmak üzere dünya zeytin üretiminin büyük bir bölümü ülkemizde gerçekleştirilir. Kahvaltıların vazgeçilmezi olan bu lezzet pizzalara simitlere ve ekmeklere konulabilir. Fakat çoğu zaman yediğiniz zeytinin acı olduğunu hissedersiniz. Böyle durumlarda öğrenmeniz gereken bir mutfak sırrı var.
SALÇA YAPARKEN SAKIN AKLINIZDAN ÇIKARMAYIN - TIKLA ÖĞREN
Cookist.com'daki bir içerikte zeytinin acısının nasıl alındığıyla ilgili bilgiler birer birer verildi. İşte uygulamanız gereken o yöntem.
Soğuk su
zeytinleri bir leğene batırın ve üzerini tamamen soğuk suyla kaplayın. Suyu iki hafta boyunca sabah ve akşam olmak üzere günde iki kez değiştirin; Bu süre içerisinde zeytinler acılığını kaybedecek ve sonunda tadına bakılabilecek veya salamurada muhafaza edilebilecektir. Çok hızlı bir yöntem olmasa da bu su yöntemi şüphesiz en iyisidir çünkü tamamen doğaldır.
TEKİRDAĞ KÖFTESİNİ BİR DE BÖYLE DENEYİN -TIKLA ÖĞREN
Su ve kostik soda
Yalnızca tamamen bozulmamış zeytinlere ve büyük bir dikkatle uygulanacak, çok daha hızlı ama aynı zamanda daha invazif bir yöntem. Her kilogram zeytin için bir litre su ve 20 gram kostik sodadan oluşan bir çözelti hazırlayın, soğumasını bekleyin ve daha sonra önceden temizlenmiş ve yıkanmış zeytinleri içine daldırın, burada sekiz saat (tamamen batırılmış) kalmaları gerekecek. Veya on saat. Gerekli sürenin sonunda zeytinleri günde iki veya üç kez değiştirerek üç gün soğuk suda bekletmeniz gerekecektir.
PEYNİRLER BOZULUYOR BU YÖNTEMLE BOZULMUYOR! (HABERİ OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ)
Tuzlu suda
Zeytinler yeşil veya siyah olsun, sterilize edilmiş kavanozlarda su ve tuzdan oluşan bir çözelti içinde saklanacak, önce kaynatılacak, ardından basit bir defne yaprağı eklenerek soğutulacak. Oranlar: 1 kilo zeytin, 1 litre su ve 100 gram tuz, bu sayede bir yıl boyunca sert ve lezzetli zeytinlere sahip olacaksınız.
ZEYTİNİN TUZUNU ALIRKEN DİKKAT ETMENİZ GEREKENLER
Zeytinin tuzunu almanın en kolay yolu, zeytinleri birkaç saat veya bir gece boyunca suya yatırmaktır. Bu şekilde, zeytinlerin içindeki tuz suya geçecektir. Suyu değiştirerek bu işlemi tekrarlayabilirsiniz. Zeytinlerin tadını kontrol ederek istediğiniz tuzluluk seviyesine ulaştığınızı anlayabilirsiniz.
İSTENMEYEN TÜYLERİ ANINDA YOK EDİYOR (SIRLI TARİFİ OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ)
Zeytinin tuzunu almanın bir başka yolu da, zeytinleri süt veya ayran içinde bekletmektir. Bu yöntem, zeytinlerin hem tuzunu hem de acılığını alacaktır. Süt veya ayran, zeytinlere ayrıca hafif bir ekşi tat da verecektir. Bu yöntemi uygulamak için, zeytinleri bir kavanoza koyun ve üzerini süt veya ayranla kaplayın. Kavanozu buzdolabında saklayın ve her gün süt veya ayranı değiştirin. Bir hafta sonra, zeytinleriniz tuzsuz ve lezzetli olacaktır.
Zeytinin tuzunu almanın bir diğer yolu da, zeytinleri limon suyu veya sirke ile marine etmektir. Bu yöntem, zeytinlere hem tuzunu hem de acılığını alacak, hem de aromatik bir tat katacaktır. Bu yöntemi uygulamak için, zeytinleri bir kavanoza koyun ve üzerine limon suyu veya sirke dökün. İsterseniz, kavanoza sarımsak, kekik, biberiye gibi baharatlar da ekleyebilirsiniz. Kavanozu buzdolabında saklayın ve her gün limon suyu veya sirkeyi değiştirin. Bir hafta sonra, zeytinleriniz tuzsuz ve lezzetli olacaktır.
Kaynak: Cookist.com Derleme: Egegundem.com.tr*
Yorum yazarak Ege Gündem Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Ege Gündem Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Ege Gündem Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Ege Gündem Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.
Şimdi oturum açın, her yorumda isim ve e.posta yazma zahmetinden kurtulun. Oturum açmak için bir hesabınız yoksa, oluşturmak için buraya tıklayın.
Yorum yazarak Ege Gündem Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Ege Gündem Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Ege Gündem Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Ege Gündem Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.
Yorumlar
(3)Mukadder - Gerçekten çok saçma sapan fikirler. Çözüm demeyeceğim çünkü çözüm değil. Hani hiç zeytin yapmasak belki inanılır
Vatandaş - Saçma sapan çözümlerinizi kendinize saklayın.
Ben, Hakkı Berkin Haca - Telefon Numaram:(0505 677 06 23.) Zeytinin, tuzunu, en, fazla, üç, kez, suda, almak, gerekir.İyi, günler.
Yazılan yorumlardan Ege Gündem Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz. Sitemizin Topluluk Kurallarına uymayan yorumlar yayınlanmaz. Yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Ege Gündem Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Ege Gündem Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.