Peynirleri taze tutmanın tüyosu. Köylüler bu yöntemi kullanıyor, peynir asla küflenmiyor…

Marketten alınan ya da köylerde hazırlanan nefis peynirleri taze ve bozulmadan tutmanın bir sırrı var.

Peynirleri taze tutmanın tüyosu. Köylüler bu yöntemi kullanıyor, peynir asla küflenmiyor…
Peynirleri taze tutmanın tüyosu. Köylüler bu yöntemi kullanıyor, peynir asla küflenmiyor…
Haber albümü için resme tıklayın

Özellikle köylerde hazırlanan peynirler oldukça kıymetlidir. Hayvanın taze sütünden yapılan peynirler afiyetle tüketilir. Bazı peynirler ise tavada kızartılır ve oldukça lezzetli bir hale gelir. Süzme, tuzlu, tuzsuz, lor ya da diğerleri peynirin ise çok fazla türü ve çeşidi vardır. Hepsinin lezzeti birbirinden farklı olsa da tek bir ortak noktası var. O da küflenmeleri ve bozulmaları. Peynir iyi bakılmadığında zamanla kurur, sertleşir, tadı ekşir ve küflenir. Ama özellikle köylü kadınların kullandığı peynir bozulmalarına karşı bir önlem vardır.

PEYNİR BOZULUYORSA BU SIR YÖNTEMLE BOZULMAYACAK

gaziantepdogus.com’da yer alan bir habere göre peynir kabının içerisine bir adet küp şeker eklemek bozulmanın önüne geçiyor. Peynirlerin tazeliğini korumak için, +2 ile +4 santigrat derece arasında ışıksız ortamda muhafaza etmek esastır. Derin dondurucuda saklamaktan kaçınılmalıdır. Ambalajlar üzerinde belirtilen saklama ve tüketim koşulları mutlaka dikkate alınmalı, soğuk zincirin kırılmaması sağlanmalıdır. Buzdolabının 'kahvaltılık bölümünde saklamak en uygunudur. Ayrıca, oda sıcaklığında bekletmek, peyniri tezgah üzerinde bırakmak gibi yanlışlar yapılmamalıdır.

Peynirleri taze tutmanın tüyosu. Köylüler bu yöntemi kullanıyor, peynir asla küflenmiyor…

KÖY PEYNİRİ NASIL YAPILIR? PÜF NOKTAYLA TARİF…

Evde köy peyniri yapmak için temel adımları aşağıda bulabilirsiniz. Köy peyniri yapımı oldukça basit bir süreçtir, ancak hijyen ve temizlik kurallarına dikkat etmek önemlidir.

Malzemeler:

  • 4 litre inek sütü
  • Yarım limonun suyu veya 2 yemek kaşığı sirke
  • Tuz (isteğe bağlı)

Peynirleri taze tutmanın tüyosu. Köylüler bu yöntemi kullanıyor, peynir asla küflenmiyor…

Yapılışı:

  • Sütü Isıtma: Geniş bir tencereye 4 litre inek sütünü koyun. Orta ateşte sütü yavaşça ısıtın. Sütü karıştırmak veya karıştırmamak size bağlıdır.
  • Sütün Kesilmesi: Süt hafifçe ısındığında, yarım limonun suyunu veya 2 yemek kaşığı sirkeyi ekleyin. Karıştırarak sütü iyice karıştırın ve birkaç dakika boyunca bekleyin. Süt kesilmeye başlayacaktır; beyaz peynir parçaları ve sarı sıvı whey ayrılacaktır.
  • Peynir Parçalarının Toplanması: Süt tamamen kesildiğinde, peynir parçalarını büyük bir kevgir veya süzgeç yardımıyla toplayın. Peynir parçalarını süzgeçte birkaç dakika bekletin, böylece fazla whey süzülür.
  • Peynir Parçalarının Sıkılması: Süzülen peynir parçalarını temiz bir bez veya peynir bezi içine koyun. Bezi sıkarak fazla whey'in ayrılmasını sağlayın. Peynir daha kuru olacak şekilde sıkabilirsiniz.
  • Tuz Eklenmesi (isteğe bağlı): Eğer isterseniz, bu aşamada peynirinize tuz ekleyebilirsiniz. Tuz eklemek istiyorsanız, tuzunu yavaşça peynirin üzerine serpin ve hafifçe karıştırın.
  • Peynirin Şekillendirilmesi: Peynir bezi içinde sıkılmış peyniri istediğiniz şekle getirerek sıkıca sarın. Geleneksel köy peyniri genellikle yuvarlak veya dikdörtgen bloklar şeklinde yapılır.
  • Peynirin Fermente Olması: Şekillendirilmiş peyniri hava alabilen bir yerde birkaç saat bekletin. Bu, peynirin hafifçe fermente olmasına yardımcı olacaktır.
  • Peynirin Saklanması: Peyniri buzdolabında saklayabilirsiniz. Daha sert ve sıkı bir peynir elde etmek için birkaç gün buzdolabında beklettikten sonra tüketebilirsiniz.

Kaynak: gaziantepdogus.com

Görsel kaynak: HilalinMutfagi

Derleme: egegundem.com.tr

26 Ağu 2023 - 20:51 - Hayatın İçinden


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Ege Gündem Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Ege Gündem Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Ege Gündem Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Ege Gündem Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.