Sofraların sevilen lezzetlerinden taze fasulyeyi çok daha güzel yapmanın bazı püf noktaları var. Egeli ev hanımları bu eşsiz lezzeti hazırlarken asırlardır bilinen yöntemi uyguluyor. Bünyesinde barındırdığı besin değerleriyle insan sağlığını koruyan ve oldukça faydalı olan zeytinyağlı taze fasulye doyuruculuğuyla da öne çıkıyor. Öyleyse hadi Ege usulü zeytinyağlı taze fasulye hazırlayalım…
PİŞİRME KAĞIDI DETAYINI ATLAMAYIN!
yemek.com’da yer alan püf noktaya göre seçilen taze fasulyeler pişirim süresini etkiliyor. Öte yandan taze fasulye pişirirken et oranı ile sulu domatesi fazla kullanırsanız yemeği pişirirken sıcak su eklemenize gerek kalmaz.
ÖNEMLİ NOT: Zeytinyağlı yemeklerde, sebzelerin üzerine yağlı kağıt kapatarak pişirme işlemini gerçekleştirirseniz; besin ve renk değerlerini kaybetmezler.
ARNAVUT CİĞERİ YAPARKEN BİLMENİZ GEREKENLER! 2 YEMEK KAŞIĞI EKLENDİĞİNDE LEZZETİ 5’E KATLANIYOR (TARİFİ OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ)
PARMAK YEDİREN ZEYTİNYAĞLI TAZE FASULYE TARİFİ
Taze fasulyeye başlamadan önce gereken malzemeler şöyle:
• 600 gram taze fasulye
• 5 yemek kaşığı zeytinyağı
• 1 adet büyük boy kuru soğan
• 2 diş sarımsak
• 3 adet orta boy domates (etli ve sulu)
• 1 su bardağı sıcak su
• 1 tatlı kaşığı toz şeker
• 2 çay kaşığı tuz
Taze fasulyeyi hazırlarken şu adımları uygulayalım:
Kuru soğanları küçük küpler halinde kesin. Sarımsakları ince ince dilimleyin. Domatesleri rendeleyin. Fasulyeleri de ayıklayarak bir köşeye alın.5 yemek kaşığı zeytinyağını bir tencerede kızdırın.
Doğradığınız 1 adet büyük boy kuru soğan ve 2 diş doğranmış sarımsakları hafif bir renk alana kadar kavurun.
600 gram doğranmış taze fasulyeyi de ekleyerek kavurma işlemini sürdürün.
2 çay kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı toz şeker, 3 adet rendelenmiş domates ve 1 su bardağı sıcak suyu da ekledikten sonra güzelce karıştırın.
Kapağını kapatıp fasulyeler yumuşayana kadar kısık ateşte pişirmeye bırakın.
Arzuya göre ılık, fakat daha da lezzetli olması için soğuk olarak servis edin. Afiyet olsun!
EGELİ KÖYLÜ KADINLARIN KULLANDIĞI NEFİS PİŞİRME YÖNTEMİ
• 1 kg taze fasulye
• 4-5 adet domates
• 1 orta boy soğan
• Tuz
• Şeker
• 1 çay bardağından az zeytinyağı
nefisyemektarifleri.com’da da taze fasulye tarifine yer verildi. İşte bir başka taze fasulye tarifi:
Fasulyeleri uzunlamasına bölün ve güzelce yıkayarak tencereye eklenir.
Domatesleri rendeleyin veya ufak ufak doğrayarak tenceredeki fasulyelerin üzerini kapatacak şekilde serilir.
Ardından soğanı ince ince doğrayın ve domateslerin üzerine kapatılır.
Tuz ve 1 tatlı kaşığı şekeri soğanın üzerine serpiştirilir.
1 çay bardağından az zeytin yağı da eklenip tencerenin kapağı kapatılıp kısık ateşte 10 dk kadar karıştırılmadan kaynatılır.
Daha sonra yemek tahta kaşık yardımıyla alt üst edilerek pişirmeye devam edilir. Yemeğin suyu pişene kadar azalmış olursa sıcak su eklenir. Afiyet olsun. .
TAZE FASULYENİN FAYDALARI NELER?
Taze fasulye, besleyici bir sebze olarak birçok sağlık faydası sunabilir. İşte taze fasulyenin bazı faydaları:
Düşük Kalorili ve Besleyici: Taze fasulye, düşük kalorili bir sebzedir ve lif, vitaminler (örneğin C vitamini, A vitamini, K vitamini) ve mineraller (örneğin folat, potasyum) açısından zengindir. Bu nedenle, besleyici bir alternatif sunar ve kilo yönetimine yardımcı olabilir.
Lif İçeriği: Lif, sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olur. Taze fasulye lif bakımından zengin olduğundan sindirim sağlığını destekleyebilir, kabızlığı önleyebilir ve tokluk hissini artırabilir.
Antioksidanlar: Taze fasulye, antioksidanlar açısından zengindir. Antioksidanlar, vücuttaki serbest radikallerle savaşarak hücresel hasarı azaltabilir ve böylece yaşlanma sürecini yavaşlatabilir ve çeşitli hastalıkların riskini azaltabilir.
Kan Şekerini Kontrol Etmeye Yardımcı Olabilir: Taze fasulye, düşük glisemik indeksi sayesinde kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olabilir. Bu özellik, diyabet yönetiminde yardımcı olabilir.
Kalp Sağlığı: Fasulye, lif, potasyum ve folat gibi besin maddeleri bakımından zengin olduğundan kalp sağlığını destekleyebilir. Lif içeriği kolesterol seviyelerini düşürebilir ve potasyum, kan basıncını düzenlemeye yardımcı olabilir.
Göz Sağlığı: Taze fasulye, A vitamini bakımından zengindir ve bu da göz sağlığını desteklemeye yardımcı olabilir. A vitamini, gece körlüğü gibi gözle ilgili sorunları önlemeye yardımcı olabilir.
Kanser Riskini Azaltabilir: Taze fasulyenin içerdiği antioksidanlar, vücuttaki hücresel hasarı azaltarak kanser riskini azaltmaya yardımcı olabilir.
Bağışıklık Sistemini Güçlendirebilir: C vitamini içeriği sayesinde taze fasulye, bağışıklık sistemini güçlendirebilir ve enfeksiyonlara karşı koruma sağlayabilir.
Kaynak: yemek.com – nefisyemektarifleri.com
Görsel kaynak: HataylininGunlukleri
Derleme: egegundem.com.tr
Yorum yazarak Ege Gündem Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Ege Gündem Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Ege Gündem Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Ege Gündem Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.
Şimdi oturum açın, her yorumda isim ve e.posta yazma zahmetinden kurtulun. Oturum açmak için bir hesabınız yoksa, oluşturmak için buraya tıklayın.
Yorum yazarak Ege Gündem Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Ege Gündem Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Ege Gündem Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Ege Gündem Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.