Raflardaki ürünlere güvenmeyen ya da köy ürünlerini daha çok tercih ederek seven ev hanımları kolları sıvayarak domates salçası yapımına başladı. Büyük bir heyecanla ve hatta bazı bölgelerde imece usulüyle hazırlanan domates salçaları görüntüsüyle bile iştah kabartıyor. Ege’nin köylerinde hazırlanan salçalar ise kışın ve bir dahaki yaza kadar afiyetle tüketiliyor.
DOMATES SALÇASI KURUTMANIN PÜF NOKTASI
Egeli ev hanımları domates salçası kuruturken bazı püf noktalar kullanıyor. Bunlardan bazıları ise şöyle:
- Etli ama çok sulu olmayan domatesler seçilmeli
- Kurutma işlemi için meteoroloji takip edilmeli ve en sıcak havalar tercih edilmeli
- En önemlisi ise domatesler tepsiye alındıktan sonra tepsinin ortasında bir boşluk açılmalı ve suyun o boşlukta birikmesi sağlanmalı.
- Böylece açılan havuzda fazla su birikerek kuruma süresini kısacaktır.
ARNAVUT CİĞERİ YAPARKEN BİLMENİZ GEREKENLER! 2 YEMEK KAŞIĞI EKLENDİĞİNDE LEZZETİ 5’E KATLANIYOR (TARİFİ OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ)
DOMATES SALÇASI NASIL YAPILIR? NELERE DİKKAT ETMELİ?
hasatsonu.com’un verdiği bir tarife göre gereken malzemeler şöyle:
• 5 kg salçalık domates
• 1 çay bardağı zeytinyağı
ÖNEMLİ NOT: Domates salçası yaparken tuz miktarını arttırmak saklama süresini arttırır. Zeytinyağı da hem koruyucu olması hem de lezzet vermesi amacıyla eklenmektedir.
Aşağıdaki adımları takip ederek ev yapımı domates salçanızı hazırlayabilirsiniz.
Domatesler iyice yıkandıktan sonra iri parçalar halinde doğranır.
Doğranan domatesleri bir kevgir üstüne koyarak fazla suyun çıkması sağlanır.
Doğranan domatesler rondo veya blenderdan geçirilerek inceltilir.
İnceltilen domates sosunu eleyerek çekirdekleri ve kabukları ayırılır.
Güneşte kurutmak için tuzun yarısı bu aşamada domates sosuna eklenerek fırın tepsisine aktarılır.
Daha sonra salçanın kuruması için güneş alan bir yerde kurumaya bırakılır.
Her gün 2-3 defa karıştırılarak istenilen kıvama gelene kadar beklenir.
Domates salçası kuruduktan sonra tuzun diğer yarısı ve zeytinyağı eklenerek karıştırılır
Hazırlanan domates salçası cam kavanoza alınarak serin ve güneş olmayan ortamlarda uzun süre saklanabilir.
DOMATES SALÇASI NASIL SAKLANMALI?
domates salçasını doğru şekilde saklamak için bazı adımlar:
Hava Geçirmez Kaplar: Domates salçasını açtığınızda, içeriği hava geçirmez bir kaba veya cam kavanoza aktarmanız önemlidir. Hava ile temas, salçanın okside olmasına ve bozulmasına neden olabilir.
Üzerini Yağla Kaplamak: Salçanın üst kısmını ince bir tabaka zeytinyağıyla kaplamak, oksidasyonu azaltabilir. Bu, yüzeyde oluşabilecek renk değişikliklerini ve lezzet kaybını engellemeye yardımcı olabilir.
Buzdolabı veya Dondurucu: Salçayı açtıktan sonra, hızlı bozulmayı önlemek için buzdolabında saklamak en iyisidir. Buzdolabında sakladığınızda, salçanın dayanma süresi uzar. Ayrıca, salçanın bir kısmını küçük dondurucu poşetlere veya buz kalıplarına dökerek dondurucuda saklayabilirsiniz. Bu sayede ihtiyacınız olan miktarı çıkarıp kullanabilirsiniz.
Tuz Ekleme: Salçaya tuz eklemek, bozulmayı geciktirebilir. Ancak, tuz eklemek lezzeti ve tüketim esnekliğini etkileyebileceğinden dikkatli olunması gereken bir yöntemdir.
Küçük Miktarlarda Saklama: Salçayı sık sık kullanmıyorsanız, büyük miktarlarda açıp saklamak yerine, ihtiyacınıza göre daha küçük miktarlarda açmanız daha iyidir. Açıldıktan sonra tazeliğini daha uzun süre korumak için daha küçük kaplara bölüştürebilirsiniz.
Kuru ve Serin Yer: Eğer domates salçasını ambalajıyla birlikte saklamak isterseniz, kuru ve serin bir yer tercih edin. Doğrudan güneş ışığına maruz bırakmaktan kaçının.
NOT: Unutmayın ki domates salçasının kalitesini korumak için en iyi yöntem, açtıktan sonra mümkün olan en kısa sürede tüketmek veya uygun şekilde saklamaktır.
Kaynak: hasatsonu.com * Görsel kaynak: ZUHALinLezzetDunyas * Derleme: egegundem.com.tr
Yorum yazarak Ege Gündem Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Ege Gündem Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Ege Gündem Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Ege Gündem Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.
Şimdi oturum açın, her yorumda isim ve e.posta yazma zahmetinden kurtulun. Oturum açmak için bir hesabınız yoksa, oluşturmak için buraya tıklayın.
Yorum yazarak Ege Gündem Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Ege Gündem Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Ege Gündem Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Ege Gündem Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.