Canan Karatay önerdiğinde kimse yüzüne bakmıyordu. Köftenin lezzetini 5’e katlıyor…

Kalp ve damar hastalıklarına ilişkin tavsiye ve önerileriyle bilinen * Prof. Dr. Canan Karatay’ın * yemeklere lezzet katan yağ tavsiyesi * köftenin * lezzetini adeta 5’e katlıyor.

Şaban Tezcan
Şaban Tezcan Tüm Haberleri
Canan Karatay önerdiğinde kimse yüzüne bakmıyordu. Köftenin lezzetini 5’e katlıyor…
Canan Karatay önerdiğinde kimse yüzüne bakmıyordu. Köftenin lezzetini 5’e katlıyor…
Haber albümü için resme tıklayın

Et yemekleri Türkiye’deki sofraların vazgeçilmez lezzetleri arasındadır. Sadece en hanımları değil restoran ve lokantalarda da et yemekleri çokça tüketilir. Sadece et değil kıyma ve sakatatlar da çokça tüketilir. Sofraların adeta başının tacı olan et ürünlerinden köfte ise et çok beğenilen et ürünleri arasında yer alır. Köfteye lezzet katan bir sır ortaya çıktı. Prof. Dr. Canan Karatay’ın da yıllar önce tavsiye ettiği bu sır aslında sadece kuyruk yağı.

EGELİLER İYİ BİLİR SAFRA TAŞLARINA BİREBİR BİR TABAK YEMEK YETİYOR (TARİFİ OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ)

KÖFTE PİŞİRMEDEN ÖNCE HARCINA EKLEYİP KARIŞTIRIN

Prof. Dr. Canan Karatay yemeklere lezzet katan kuyruk yağı için, “Kuyruk yağı yenirse ömrünüz uzun olur”ifadelerini kullandı. cumhuriyet.com.tr’de yer alan bir habere göre pişirdiğiniz etin lezzetli olması için mutlaka 1 kaşık kuyruk yağı ekleyin. Bu sayede pişireceğiniz et çok daha lezzetli olacaktır. 

Canan Karatay önerdiğinde kimse yüzüne bakmıyordu. Köftenin lezzetini 5’e katlıyor…

EGE USULÜ SAKIZLI MUHALLEBİ TATLISI TENCEREYE EKLEYİN SAKIZ GİBİ UZUYOR KIVAMI İSE ŞAŞMIYOR (TARİFİ OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ)

KUYRUK YAĞLI KÖFTE TARİFİ

nefisyemektarifleri.com’da müthiş bir kuyruk yağlı köfte tarifine yer verildi. İşte o tarif:

  • 1 kg dana döş kıyma
  • 200 gr çok ince doğranmış veya çekilmiş kuyruk yağı
  • 1 bayat ekmek içi
  • 1 su bardağı ince bulgur
  • 1 demet maydanoz

İZMİR KÖFTESİNİN LEZZETİNİ 2’YE KATLAMAK İÇİN KESİNLİKLE EKLENMESİ GEREKEN BAHARAT (TARİFİ GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ)

  • 4 adet çarliston biber
  • 5 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı kimyon (silme)
  • 1 tatlı kaşığı tuz (silme)
  • 1 tatlı kaşığı karabiber (silme)
  • 1 çay kaşığı pulbiber
  • 1 çay kaşığı kekik
Canan Karatay önerdiğinde kimse yüzüne bakmıyordu. Köftenin lezzetini 5’e katlıyor…

Kuyruk yağlı köftenin yapılışı şu şekilde:

  • Öncelikle biberleri çok ince (kıl gibi denebilir) doğramamız gerekiyor, uğraşmak istemeyenler blender’dan geçirebilir.
  • Kıyma ve yağımızı iyice harmanlayıp bir kaba alıyoruz.
  • Maydonozlarıda ince kıyım yapıp kıymaya ekliyoruz.
  • Bayatlamış ekmek içini avuç içinde ufalayıp malzemelerimizin içine ekliyoruz.
  • Bulgur ve rendelenmiş sarımsaklarıda ekleyip, son olarak kalan tüm baharatları ekliyoruz ve yoğurmaya devam ediyoruz.
  • Farklı baharat sevenler ek yapabilir.
  • Köfteyi ne kadar çok yoğurursak o kadar lezzeti yerinde oluyor.
  • Zamanınız varsa yoğurulmuş köftelere şekil vermeden buzdolabında 1 saat kadar dinlendirebilirsiniz.
  • İster yağsız tavada hafif ateşte pişirip servis yapın, dilerseniz mangal yapın her şekilde enfes tat alacaksınız.

KUYRUK YAĞININ FAYDA VE ZARARLARI NEDİR?

Kuyruk yağı, genellikle hayvansal kaynaklardan elde edilen bir tür yağdır ve özellikle Türk mutfağında yaygın olarak kullanılır. Ancak, kuyruk yağının sağlık açısından bazı olumsuz yönleri de bulunmaktadır. İşte kuyruk yağının potansiyel faydaları ve olumsuz yönleri:

Potansiyel Faydaları:

Enerji Kaynağı: Kuyruk yağı, yüksek oranda doymuş yağ içerebilir ve bu nedenle vücuda enerji sağlama kapasitesine sahiptir.

Lezzet ve Tatlının Arttırılması: Kuyruk yağı, özellikle yemeklere lezzet ve tat katabilir. Bu nedenle bazı yemeklerde aroma artırıcı olarak kullanılır.

Olumsuz Yönleri:

Doymuş Yağ İçeriği: Kuyruk yağı, genellikle yüksek miktarda doymuş yağ içerir. Aşırı doymuş yağ tüketimi kalp sağlığı üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir ve kolesterol seviyelerini artırabilir.

Kalp Sağlığı Riski: Yüksek doymuş yağ içeriği nedeniyle, aşırı kuyruk yağı tüketimi kalp hastalığı riskini artırabilir.

Kolestrol Seviyeleri: Kuyruk yağı, kolesterol seviyelerini yükseltebilir ve bu da kalp ve damar sağlığı üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir.

Kanser Riski: Bazı çalışmalar, yüksek miktarda doymuş yağ tüketiminin bazı kanser türlerinin riskini artırabileceğini göstermektedir.

Kilo Alımı: Yüksek kalorili ve doymuş yağ içeriği nedeniyle, aşırı kuyruk yağı tüketimi kilo alımına neden olabilir.

NOT: Sağlık açısından daha iyi seçenekler düşünüldüğünde, kuyruk yağının aşırı tüketiminden kaçınılması ve dengeli bir beslenme programının benimsenmesi önerilir.

Kaynak: cumhuriyet.com.tr * nefisyemektarifleri.com

Görsel kaynak: biryemekiste

Derleme: egegundem.com.tr

30 Ağu 2023 - 20:43 - Hayatın İçinden

Muhabir  Şaban Tezcan


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Ege Gündem Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Ege Gündem Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Ege Gündem Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Ege Gündem Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

02

Gül Melikzade - Biz Baku Azerbaycanda ta öncelerden köftelere kuyruq ve soğan karışdırıb bişiririk.

Men Türküyede 12 yıl yaşadım ancaq kuyruq soğan ete karışdırmasını görmedim..

.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 05 Eylül 12:08
01

Emmi - Ben bu kadından nefret ediyorum tüketici olarak, her haltı karıştırıyor çıkıyor ekrana bir şey söylüyor kimse tereyağı bilmezken tereyağı yemeye başladı kuyruk yağı bilmezken kuyruk yağı yemeye başladı arkadaş hepsi 5'e 10'a katladı yeter şu şom ağzını açma artık ben sakatatçıyım ya sakatat delisiyim sakatat tüketicisiyim şimdi yaklaşamıyoruz ya alamaz oldum ya lanet olsun

Yanıtla . 6Beğen . 12Beğenme 03 Eylül 17:44
04

Nurin - @Emmi 01 nolu yoruma cevabı: Bilime de inancınız yok zannedersem , nefretiniz ona birşey kaybettirmez size kaybettirir...o beğenmediğin Dr iki uzmanlık yapmış senelerce okumuş...bilmem anlatabildim mi ?

Yanıtla . 1Beğen . 0Beğenme 07 Eylül 22:50
03

Hlytrn - @Emmi 01 nolu yoruma cevabı: Canan hanıma kızmak yerine bu pahalılığın sebebi olanlara kuzmak daha akıllıca değil mi? Canan hanım sağlığa iyi gelenleri anlatıyor fiatıyla ilgilenmez ki siz başkalarına kızın. Benzin ve motorin için ne anlattı da fiatları bu kadar yükseldi. Ekmek yemeyin diyor ama ekmek fiatları ortada. Sizin anlayışınıza göre ekmek fiatının düşmesi hatta bedavaya verilmesi gerekirdi

Yanıtla . 4Beğen . 0Beğenme 07 Eylül 08:10