Özellikle Balkan coğrafyasında çok fazla tüketilen pişi, ülkemizde de çok yaygındır. Sabahları sıcak sıcak kızartılan ve pamuk gibi olan pişiler oldukça doyurucu ve besleyici bir kahvaltı öğünüdür. Ev hanımları günün erken saatlerinde yoğurdukları hamurla şahane pişiler yapıyor. Yapımıyla kolay mayasız pişi de kolay hazırlanması nedeniyle oldukça popülerdir.
NOHUT YEMEĞİ PİŞİRİRKEN BİLMENİZ GEREKEN SIR - TIKLA ÖĞREN
Sadece hamur ve sıvı yağdan oluşan pişi neredeyse tüm gün tok tutabilir. Ama pişi yerken aşırıya kaçmamakta fayda var. Fazla tüketilen pişilerdeki sıvı yağ bazı kişilerde sindirim sorununa yol açıyor. Bünyesindeki yağ oranı nedeniyle de midede ekşime yapabiliyor. Bu nedenle pişi yerken aşırıya kaçmamak oldukça önemlidir.
İKİ MALZEMEYLE HEMEN HAZIR
hurriyet.com.tr’de yer alan pratik pişi tarifine göre gereken sadece iki malzeme var.
Pişi malzemeleri şöyle:
- 2 adet ekmek hamuru
- 1 çorba kaşığı sıvı yağ
EGE USULÜ PATLICAN SALATASI TARİFİ PÜF NOKTASIYLA (TARİFİ OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ)
Kızartmak için:
- Sıvı yağ
Pratik pişi hazırlanışı:
Fırından ekmek hamurunu alın. 1 çorba kaşığı sıvı yağla yoğurun. Hamurdan ceviz büyüklüğünde, parçalar koparın. Elinizle hamuru inceltip, genişletin. Kızgın sıvı yağda önlü arkalı kızartın.
PİŞİ NEREYE AİTTİR, NEREDEN GELDİ?
Pişi, Orta Asya, Idel-Ural, Moğolistan ve Orta Doğu mutfaklarında bulunan, mayalı hamurdan yapılan bir çörek türüdür. Hamuru un, maya, süt, yumurta, margarin, tuz, şeker ve yağdan yapılır. Hamur yoğrulduktan sonra açılarak küçük parçalara ayrılır ve bu parçalar kızartılır. Pişiler genellikle şeker, tereyağı, reçel veya balla tatlı olarak yenir. Kurabiye veya bisküvi olarak düşünülebilirler ve kızartıldıkları için bazen çöreklerle karşılaştırılırlar.
Pişi, Anadolu'da da sevilen bir yiyecektir. Genellikle arife günü yapılarak komşulara dağıtılır. Üçgen veya bazen küre şeklinde şekil verilerek servis yapılır.
Pişinin faydaları şunlardır:
- Protein, karbonhidrat ve yağ bakımından zengindir.
- Kalsiyum, demir, çinko ve magnezyum gibi mineraller içerir.
- B vitaminleri bakımından zengindir.
- Lif içerir.
Pişinin kalorisi 100 gramında yaklaşık 300-350 kaloridir.
Pişi yapmanın püf noktaları şunlardır:
- Hamuru çok yoğurmamaya dikkat edin.
- Hamuru kızartmadan önce oda sıcaklığında dinlendirin.
- Pişileri kızartırken fazla yağ kullanmamaya dikkat edin.
Pişi tarifi:
Malzemeler:
- 1 su bardağı un
- 1 paket instant maya
- 1 su bardağı ılık süt
- 1 yumurta
- 1 yemek kaşığı margarin, eritilmiş
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı şeker
- Yağ, kızartmak için
Yapılışı:
- Bir kapta mayayı, şekeri ve ılık sütü karıştırıp 5 dakika bekletin.
- Başka bir kapta unu, margarini, yumurtayı ve tuzu karıştırın.
- Mayalı karışımı unlu karışıma ekleyin ve iyice yoğurun.
- Hamuru üzeri kapalı olarak 1 saat mayalanmaya bırakın.
- Mayalanan hamuru eşit parçalara bölün ve ince bir şekilde açın.
- Açtığınız hamuru üçgen veya küre şeklinde şekillendirin.
- Kızgın yağda altın sarısı renk alana kadar kızartın.
- Piştikten sonra kağıt havlu üzerine alıp fazla yağını alın.
- Pişileri şeker, tereyağı, reçel veya balla servis edin.
Kaynak: hurriyet.com.tr * Görsel kaynak: NefisYemekTarifleri * Derleme: egegundem.com.tr
Yorum yazarak Ege Gündem Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Ege Gündem Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Ege Gündem Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Ege Gündem Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.
Şimdi oturum açın, her yorumda isim ve e.posta yazma zahmetinden kurtulun. Oturum açmak için bir hesabınız yoksa, oluşturmak için buraya tıklayın.
Yorum yazarak Ege Gündem Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Ege Gündem Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Ege Gündem Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Ege Gündem Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.