Türkiye’de patlıcan denildiğinde akla ilk gelen bölgelerden biri de Ege Bölgesi’dir. Ege’de başta köylü hanımlar olmak üzere ev hanımları da patlıcandan mükemmel lezzetler çıkarıyor. Bunlardan biri de hiç şüphesiz Ege usulü patlıcan salatasıdır…
1 YEMEK KAŞIĞI EKLEYİN!
Tadı damak çatlatan nefis patlıcan salatası için yemek.com’da yer alan tarife göre 1 yemek kaşığı nar ekşisi eklenmeli. Patlıcan salatasının tarifi şu şekilde:
- 2adet bostan patlıcanı
- 5-6adetsivri biber
- 2adetkapya biber
- 1adetkuru soğan
- 2dişsarımsak
- 4yemek kaşığızeytinyağı
- 3yemek kaşığısirke
- 1yemek kaşığınar ekşisi
- 1çay kaşığıtuz
Püf noktasıyla patlıcan salatası tarifi…
Patlıcanları ve biberleri yıkadıktan sonra yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisine alın ve önceden ısıtılmış 200 derece fırında, yaklaşık 20 dakika kadar fırınlayın. Fırından aldıktan sonra kabuklarını soyun, doğrayın ve bir kaseye alın.
Soğanı piyazlık doğrayın ve içine ekleyin. Sarımsakları da rendeleyin. Zeytinyağı, tuz, sirke ve nar ekşisini de ekledikten sonra güzelce karıştırın.
Bir servis tabağına alın ve üstüne ince doğranmış maydanoz serptikten sonra servis edin. Afiyetler olsun!
ÖNEMLİ NOT: Közlenmiş patlıcan ve biberleri daha kolay soyabilmek için soğuk su dolu bir kabın içerisinde 5 dakika bekletin.
PATICAN KÖZLERKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
Patlıcan közlemenin lezzetli ve başarılı bir şekilde yapılabilmesi için bazı püf noktalara dikkat etmek önemlidir. İşte patlıcan közlemenin püf noktaları:
- Patlıcan Seçimi: Taze ve sert patlıcanlar seçmeye özen gösterin. Ciltleri pürüzsüz olmalıdır.
- Patlıcanların Hazırlanması:
- Patlıcanların saplarını kesin.
- Patlıcanların kabuklarını soyun veya çizikler atın.
- Daha sonra patlıcanları uzunlamasına veya boyuna ince dilimler halinde kesin. Dilimleri çok kalın yapmayın, çünkü içlerinin kolayca pişmesi önemlidir.
- Tuzlama: Patlıcan dilimlerini tuzlayarak acısını alın ve fazla suyunu atmasını sağlayın. Bunun için bir tuzlu su karışımı hazırlayın ve patlıcan dilimlerini bu karışıma batırın. Yaklaşık olarak 20-30 dakika bekletin.
- Suyunun Sıkılması: Tuzladıktan sonra patlıcanları iyice suyunu sıkarak kurulayın. Bunu yapmak için bir bez veya kağıt havlu kullanabilirsiniz.
- Közleme: Patlıcan dilimlerini közlemek için bir ızgara veya ocak üzerinde közleme teli kullanabilirsiniz. Patlıcan dilimlerini közleme teline yerleştirin ve közleyin. Patlıcanların her iki tarafı da iyice kararmış ve yumuşamış olmalıdır.
- Kabuklarını Soy: Közleme işlemi sonrasında patlıcanların kabuklarını kolayca soyabilirsiniz. Kabukları soyduktan sonra patlıcanları doğrayın veya istediğiniz şekilde hazırlayın.
- Aroma Katma: Közlenmiş patlıcanlara zeytinyağı, limon suyu, sarımsak, tuz ve baharatlar gibi lezzet katıcıları ekleyin. Bu, patlıcan közlemenin lezzetini zenginleştirir.
- Dinlendirme: Patlıcan közlemeyi yaptıktan sonra, tadının iyice oturması için bir süre oda sıcaklığında dinlendirin.
Kaynak: yemek.com * Görsel kaynak: LezzetliYemekTarifleri377 * Derleme: egegundem.com.tr
Yorum yazarak Ege Gündem Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Ege Gündem Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Ege Gündem Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Ege Gündem Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.
Şimdi oturum açın, her yorumda isim ve e.posta yazma zahmetinden kurtulun. Oturum açmak için bir hesabınız yoksa, oluşturmak için buraya tıklayın.
Yorum yazarak Ege Gündem Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Ege Gündem Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Ege Gündem Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Ege Gündem Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.