Her şey dahilde ‘tarladan sofraya’ dönemi

Yaz boyunca tatilde yedik, içtik ve karbon ayak izimizi büyüttük. Bazıları ise tatilde karbon ayak izini küçülttü. Nasıl mı? Tabi ki “tarladan sofraya” konseptini benimseyen turizm tesislerini tercih ederek. Bu tesislerden biri Antalya’nın Gazipaşa ilçesinde antik çağlardan kalma Selinus plajında yer alıyor. Türkiye’deki İslami otel konseptinin öncülerinden Antalyalı iş insanı Ersin Erdoğan, otelinde “tarladan sofraya” konseptiyle hizmet veriyor. 

Gürel Uçak
Gürel Uçak Tüm Haberleri
Her şey dahilde ‘tarladan sofraya’ dönemi
Her şey dahilde ‘tarladan sofraya’ dönemi
+16
Haber albümü için resme tıklayın

TARLADAN SOFRAYA TRENDİ NEDİR?

Her şey dahilde ‘tarladan sofraya’ dönemi

Grand Akca Oteli sahibi Ersin Erdoğan, alkolsüz turizm tesisinde uyguladığı “tarladan sofraya” konsepti hakkında şu bilgileri verdi 

“Avrupa Birliği’nin de benimsediği ‘tarladan sofraya’ konseptinde; mutfağımızda kullandığımız her türlü gıda ürününü endüstriyel kanallar yerine yerel çiftçilerden alıyoruz. 

Her şey dahilde ‘tarladan sofraya’ dönemi

Etimizi, sütümüzü, peynirimizi, yumurtamızı, balığımızı, sebzemizi, meyvemizi Gazipaşa çiftçilerinden temin ediyoruz. 

Bu, esasen sürdürülebilir bir şekilde yetiştirilen ve hasat edilen gıdalara dayalı bir beslenme şeklidir 

Her şey dahilde ‘tarladan sofraya’ dönemi

Eskiden tarladan sofraya yemek normal bir şeydi. Aslında insanlar başladıkları yere geri dönüyorlar. Artık insanlar sağlık konusunda daha bilinçli ve yiyeceklerinin nereden geldiğini bilmeye önem veriyor.

Her şey dahilde ‘tarladan sofraya’ dönemi

LEZZETLİ VE BESLEYİCİ

Çiftlikten sofraya gelen yiyecekleri çekici bulmanın birçok nedeni vardır ve lezzet de bunlardan en önemlisidir. Çünkü yerel ürünler daha besleyicidir. 

Yerel ürünler en yüksek olgunlukta hasat edilir, yani satışa sunulduğunda besin içeriği en yüksek seviyededir. 

Her şey dahilde ‘tarladan sofraya’ dönemi

Yerelde yetiştirilen ürünler, genellikle aynı gün satılır. Bu da nakliye sırasında ışığa duyarlı C vitamini de dahil olmak üzere olası besin kaybını en aza indirir. 

ÇEVREYE VE YEREL EKONOMİYE FAYDALI

Sürdürülebilir tarım uygulayan küçük üreticiler genellikle daha düşük sera gazı emisyonları üretir. Endüstriyel çiftliklere göre daha az gübre, daha az böcek ilacı kullanırlar. Büyük bir kısmı da organiktir. Bu da çevre, ekoloji ve toplum için iyi bir senaryodur.

Her şey dahilde ‘tarladan sofraya’ dönemi

Gıdayı doğrudan kaynağından satın aldığımız için komisyonculara, nakliyecilere, büyük zincirlere ihtiyacımız yoktur. Dolayısıyla gıda için harcadığınız her kuruşun yerel çiftçiye ve o köylerde yaşayanlara gittiğinden emin oluyoruz. Yerel ekonomiyi ve ekolojiyi destekliyoruz. Yaklaşık 100 kişi civarındaki otel personelimizin tamamı da yerel halktan.”

Her şey dahilde ‘tarladan sofraya’ dönemi

YURDUM İNSANI VE AVRUPALILAR GELİYOR

Aile ortamı kelimelerinin tam karşılığını bulduğu tesisin müşteri profili yurdum insanı ve Avrupalılardan oluşuyor. 

Muhafazakar otele Türkiye’nin her ilinden gelen var. Havuzda ya da plajdaki şezlonglarda bir belediy

Her şey dahilde ‘tarladan sofraya’ dönemi

e başkan yardımcısı, bir bürokrat, bir iş adamı ya da bir çiftçiyi yan yana güneşlenirken görebilirsiniz.

Avrupa ülkelerindeki gurbetçiler tesisin sürekli müdavimleri. Duyduğu memnuniyetten ve denizin güzelliğinden dolayı 15. kez gelen bile var.

Bulunduğu ülkede İslami tatil imkanı bulamayan Almanya, Hollanda, İngiltere, Norveç, İsveç, Finlandiya, Belçika, Fransa ve Avusturya’da yaşayan Avrupalı Müslümanlar da burayı tercih ediyor.

Her şey dahilde ‘tarladan sofraya’ dönemi

9 ÖĞÜN YİYECEK-İÇECEK VAR

Selinus Plajı’nda, her şey dahil ve tarladan sofraya konsepti ile hizmet veren tesiste; 9 öğün sınırsız yiyecek-içecek servisi var!

Her şey dahilde ‘tarladan sofraya’ dönemi

08:00 – 10:00 arası açık büfe sabah kahvaltısı; 10:00 – 10:30 arası geç kahvaltı; 12:30 – 14:00 arası açık büfe öğle yemeği; saat 11:00 – 12:00 arası ve 14:00 – 17:00 arası, erkek ve kadın havuzunda gözleme saati; 17:00 – 18:00 arası erkek ve kadın havuzunda 5 çayı, kuru pasta ve mevsim meyvelerinden oluşan ikramlar; 19:00 – 21:00 arası açık büfe akşam yemeği; 10:00 – 19:00 arası kadınlar havuzunda sınırsız soğuk ve sıcak içecek servisi; 10:00 – 23:45 arası erkekler havuzunda sınırsız soğuk ve sıcak içecek servisi; 10:00 – 19:00 arası plajdaki barda sınırsız hamburger, nagıt, patates kızartması, salata, meyve, soğuk ve sıcak içecekler ikram ediliyor.

Her şey dahilde ‘tarladan sofraya’ dönemi

Gece 00:00’dan sonra servis elemanları evine gidiyor. Soğuk içecek dolaplarından dilediğiniz kadar içecek almak serbest. 

Her şey dahilde ‘tarladan sofraya’ dönemi

EYLÜLDE DENİZ SICAKLIĞI 30 DERECE

Eylülden itibaren Ege, Marmara ve Karadeniz’de denizden çıktıktan sonra üşünürken, Selinus plajında deniz suyu sıcak

Her şey dahilde ‘tarladan sofraya’ dönemi

lığı 30 derece. Antik çağlardan kalma plajda Kasım ayına kadar denize girilebiliyor.

10 Eyl 2023 - 21:11 - Ekonomi

Muhabir  Gürel Uçak


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Ege Gündem Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Ege Gündem Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Ege Gündem Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Ege Gündem Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.