Türkiye’de yufka oldukça fazla tüketilir. Hemen hemen her sofrada yufka kendine yer bulur. Damak çatlatan lezzetler ise bu hamurlardan elde edilir. Nefis el açması börekler her zaman kendini sevdirmeyi başarır. Fakat öyle bir zarf börek tarifi var ki yiyenlere tepsi dayanmıyor…
YUFKANIN SOSUNA SÜRÜN! TEL TEL DÖKÜLECEK…
hakimiyet.com’un verdiği tarife göre böreğin sosuna maden suyu dökmek çok daha lezzetli olmasını sağlıyor. İçerisinde sade maden suyu bulunan sos, böreği adeta çıtır çıtır yapıyor. Üstelik yufkanın yırtılmasını da önlüyor. Birbirinden güzel tariflerin yer aldığı nefisyemektarifleri.com tarafından paylaşılan bir tarifte ise el açması zarf börek için şu malzemelere ihtiyaç olduğu belirtildi:
Hamuru için;
• 1 su bardağı ılık süt
• 1 su bardağı su
• Yarım çay bardağı sıvı yağ
• 1 tatlı kaşığı kuru maya
• 1,5 tatlı kaşığı tuz
• 1 tatlı kaşığı şeker
• Aldığı kadar un
Aralarına sürmek için;
• 1 su bardağı sıvı yağ
• 2 yemek kaşığı dolusu tereyağı
İçi için;
• Beyaz peynir
• 1 tutam maydanoz
Üzeri için;
• 1 yumurta
• 1 yemek kaşığı yoğurt
Nefis el açması zarf böreğin yapımı:
Öncelikle hamurumuzu yoğurmak için ılık süt ve suyu yoğurma kabına alın ve mayayı ekleyip karıştırın.
Maya eriyince şekeri ekleyip karıştırın.
Daha sonra sıvı yağ ve tuzu da ekleyip karıştırın.
Ardından unu azar azar ilave ederek ele yapışmayan bir hamur olana kadar yoğuruyoruz.
Üzerini kapatıp yarım saat dinlendiriyoruz.
O arada içi için gerekli olan peyniri çatalla ezip içerisine doğradığımız maydanozu ekleyip karıştırıyoruz.
Diğer yandan küçük bir sos tavasına tereyağı ve sıvı yağı alıp ocakta tereyağı eriyene kadar ısıtın.
Daha sonra altını kapatıp ılımasını bekliyoruz.
Diğer yandan dinlenen hamurumuzu 14 eşit parçaya bölüyoruz.
Daha sonra oklava ile 40 cm çapında açtım.
Yufkayı açıyoruz.
Daha sonra tereyağlı karışımdan fırça yardımıyla yufkanın her tarafına gelecek şekilde damlatalım.
Yufkanın bir yanını içi doğru katlayıp katladığımız yanı da yağlıyoruz
Daha sonra karşılıklı diğer ucu da ilk kaldığımız yanın üstüne atıyoruz.
Tekrar yağlamayı unutmuyoruz uzun kalan iki taraftan birini de tekrar içe doğru katlayıp tekrar yağlayın.
Son kalan tarafı da üzerine kapatıp kare bir şekil elde ediyoruz.
Ortasına peynirli harçtan ekleyip 4 uçları tek tek ortaya gelecek şekilde parmağımızla ortasına bastırarak kapatıyoruz.
Tüm yufkaları bu şekilde yapıp en az 20 dk dinlendiriyoruz.
Daha sonra üzerine yumurta ve yoğurdu karıştırıp üzerine sürüyoruz.
Önceden ısıtılmış 170 dereceli fırında altı üstü kızarana kadar pişirin böreğimiz hazırdır.
PÜF NOKTASIYLA PATATESLİ BÖREK TARİFİ
Damak çatlatan bir kahvaltılık olan patatesli börek için gereken malzemeler şöyle:
Malzemeler:
Hamur için:
- 2 su bardağı un
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 çay bardağı yoğurt
- 1 çay bardağı su (gerektiğinde ekleyebilirsiniz)
- 1 tatlı kaşığı tuz
İç harcı için:
- 3 orta boy patates, haşlanmış ve rendelenmiş
- 1 büyük soğan, ince doğranmış
- 2 yemek kaşığı tereyağı veya sıvı yağ
- 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber (isteğe bağlı)
- Tuz ve karabiber
Yapılışı:
- İlk olarak hamuru hazırlamak için, un ve tuzu bir kaba alın. Sıvı yağ ve yoğurdu ekleyin. Yavaşça su ekleyerek yumuşak ve ele yapışmayan bir hamur elde edene kadar yoğurun. Hamuru örtün ve 30 dakika dinlendirin.
- İç harcı hazırlamak için, ince doğranmış soğanı tereyağı veya sıvı yağ ile pembeleşene kadar kavurun. İsteğe bağlı olarak kırmızı pul biberi ekleyin.
- Haşlanmış ve rendelenmiş patatesleri kavrulmuş soğanla karıştırın. Tuz ve karabiber ekleyerek patatesli iç harcı hazırlayın.
- Hamuru iki eşit parçaya ayırın. İlk parçayı un serpilmiş bir zeminde açın. Yaklaşık olarak tepsi boyutunda olacak şekilde açın.
- Açtığınız hamuru yağlı bir tepsiye yerleştirin. Kenarlarını dikkatlice tepsiye yerleştirin.
- Patatesli iç harcı hamurun üzerine yayın.
- Diğer hamur parçasını da aynı şekilde açın ve patatesli harcın üzerine kapatın. Kenarları iyice bastırarak kapatın.
- Böreğin üzerine biraz sıvı yağ sürün. Bıçakla üzerine hafifçe kesikler atın ki buhar çıkabilsin.
- Önceden ısıtılmış 180 derece fırında börek iyice kızarana kadar pişirin (yaklaşık 30-35 dakika).
- Böreği fırından çıkarın ve biraz dinlendirdikten sonra dilimleyerek servis yapın.
Püf Noktaları:
Hamuru açarken çok fazla un kullanmamaya dikkat edin, aksi takdirde hamur sert olabilir.
Patatesli harcı tuz ve baharatlarla lezzetlendirin.
Hamuru tepsiye yerleştirirken kenarlarını dikkatlice düzeltin, böylece börek düzgün bir şekilde pişer.
Böreği fırında iyice kızarmış ve çıtır olana kadar pişirin.
Dilimledikten sonra sıcak ya da ılık olarak servis yapın.
Kaynak: nefisyemektarifleri.com * hakimiyet.com
Derleme: egegundem.com.tr
Yorum yazarak Ege Gündem Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Ege Gündem Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Ege Gündem Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Ege Gündem Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.
Şimdi oturum açın, her yorumda isim ve e.posta yazma zahmetinden kurtulun. Oturum açmak için bir hesabınız yoksa, oluşturmak için buraya tıklayın.
Yorum yazarak Ege Gündem Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Ege Gündem Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Ege Gündem Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Ege Gündem Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.