Patlıcan közleme başlı başına tüketebileceğiniz lezzetlerdendir. Ancak közlenmiş patlıcanla yapılacak onlarca tarif bulunur. En basitinden hünkar beğendi yaparken bile közlenmiş patlıcan kullanmalısınız. Pratik bir şekilde ocakta patlıcan közlemesini yapmak dakikalar içerisinde mümkün. Bilmeniz gereken bu aşçılık sırları ile közlenmiş patlıcan yumuşacık oluyor ve asla suyunu dışarıya çıkarmıyor.
KELLE PAÇA YERİNE BU ÇORBADAN İÇİN - TAM BİR ŞİFA DEPOSU
PATLICAN KÖZLEMESİ NASIL YAPILIR?
Patlıcan közlemesi, Türk mutfağının en sevilen lezzetlerinden biridir. Patlıcanların közlenmesi, hem aromasını hem de besin değerini artırır. Patlıcan közlemesi yapmak için, aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:
1. Patlıcanları yıkayın ve kurulayın. Saplarını kesin ve patlıcanların üzerine bıçakla çapraz çizikler atın. Bu, patlıcanların pişerken patlamasını önler.
2. Patlıcanları fırın tepsisine dizin ve 200 derece önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 40 dakika pişirin. Patlıcanlar yumuşayıp kabukları siyahlaşana kadar fırında tutun.
3. Fırından çıkardığınız patlıcanları bir kaba alın ve üzerini streç filmle kapatın. Bu, patlıcanların buharla yumuşamasını sağlar.
4. Patlıcanların soğumasını bekleyin ve sonra kabuklarını soyun. Kabukları kolayca çıkması için patlıcanları elinizle sıkabilirsiniz.
5. Patlıcanları küçük küçük doğrayın veya bir bıçakla ezin. Bir kaseye alın ve üzerine zeytinyağı, limon suyu, tuz ve sarımsak ekleyin. İyice karıştırın.
6. Patlıcan közlemenizi servis tabağına alın ve üzerine isteğe bağlı olarak maydanoz, ceviz veya nar ekşisi serpiştirin. Ekmek veya lavaş ile afiyetle yiyin.
KÖZLENMİŞ PATLICAN YAPARKEN BUNLARA DİKKAT EDİN!
Tgrthaber.com.tr'nin Rafinera.com sitesinde paylaşılan bir içerikte; patlıcan közlemesi yaparken dikkat etmeniz gereken püf noktaları teker teker açıklandı.
Közlemeden önce bir bıçak veya çatal yardımı ile patlıcanları farklı yerlerinden delmek şarttır. Delikler patlıcan pişerken içerisindeki suyun buharlaşmasını sağlar. Patlıcanın tadı da oturur ve yoğunlaşır.
Patlıcanları dış kısımları tamamen yanana kadar közlemeyin. Önemli olan çıtır olana kadar değil, yumuşayana kadar pişirmektir.
Közlenen patlıcanları streç film ile sarın ve biraz bekleyin. Bu sayede kabuklar yumuşar ve soyulmaları kolaylaşır.
Közlenmiş patlıcanları kesinlikle su ile yıkamayın, köz tadı kaybolup gider.
Patlıcan yağ çeker. Sağlık açısından patlıcanları yağlamadan közlemenizi öneririz.
KÖZLENMİŞ PATLICANIN FAYDALARI
Patlıcan, lezzetli ve besleyici bir sebzedir. Ancak patlıcanı közlemek, onun faydalarını daha da artırabilir. Közlenmiş patlıcan, hem sağlık hem de lezzet açısından birçok avantaja sahiptir. İşte közlenmiş patlıcanın faydaları:
*Közlenmiş patlıcan, antioksidan bakımından zengindir. Patlıcanın kabuğunda bulunan antosiyanin adlı pigment, serbest radikallerle savaşarak hücreleri korur. Serbest radikaller, yaşlanma, kanser ve kalp hastalıkları gibi birçok hastalığa neden olabilir. Közlenmiş patlıcan, antosiyanin içeriğini artırarak bu hastalıklara karşı koruma sağlar.
*Közlenmiş patlıcan, kan şekerini düzenler. Patlıcan, lifli bir sebzedir. Lif, sindirim sistemini destekler ve kan şekerinin yükselmesini önler. Közlenmiş patlıcan, lif içeriğini koruyarak diyabet riskini azaltır. Ayrıca, patlıcanın içindeki klorojenik asit, insülin salgılanmasını artırarak kan şekerini düşürür.
*Közlenmiş patlıcan, kolesterolü düşürür. Patlıcan, kolesterolün emilimini engelleyen sterol adlı bir madde içerir. Közlenmiş patlıcan, sterol içeriğini artırarak kolesterol seviyesini düşürür. Böylece, kalp ve damar sağlığını korur.
*Közlenmiş patlıcan, kilo vermeye yardımcı olur. Patlıcan, düşük kalorili ve yüksek su oranına sahip bir sebzedir. Közlenmiş patlıcan, su oranını koruyarak tokluk hissi verir ve iştahı azaltır. Ayrıca, patlıcanın içindeki saponin adlı madde, yağ emilimini azaltarak kilo vermeye yardımcı olur.
*Közlenmiş patlıcan, lezzetlidir. Patlıcanı közlemek, onun aromasını ve tadını artırır. Közlenmiş patlıcan, salata, meze, yemek veya sos olarak kullanılabilir. Közlenmiş patlıcan ile hazırlanan tarifler hem sağlıklı hem de lezzetli olur.
Kaynak: Rafinera.com, Tgrthaber.com.tr Derleme: Egegundem.com.tr
Yorum yazarak Ege Gündem Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Ege Gündem Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Ege Gündem Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Ege Gündem Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.
Şimdi oturum açın, her yorumda isim ve e.posta yazma zahmetinden kurtulun. Oturum açmak için bir hesabınız yoksa, oluşturmak için buraya tıklayın.
Yorum yazarak Ege Gündem Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Ege Gündem Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Ege Gündem Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Ege Gündem Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.