Kısır, Türk mutfağına ait olan, genellikle soğuk olarak servis edilen bir meze çeşididir. Temel olarak bulgur, maydanoz, domates, salatalık, soğan, limon suyu, zeytinyağı ve baharatların karıştırılmasıyla yapılan kısır, hem lezzetli hem de sağlıklı bir seçenektir. Kısırın yapımı oldukça kolay ve pratiktir. Ayrıca kısırın yanına ne gider diye merak ediyorsanız, patatesli börek, mayalı pişi, turşu veya yoğurt gibi çeşitli lezzetlerle servis edebilirsiniz.
Tgrthaber.com.tr'nin Nefisyemektarifleri.com sitesinden derlediği bir içerikte Antep usulü kısır tarifi verildi: Bütün bulgurlar ıslanana kadar su dökülür ve on dakika dinlendirilir dinlenen bulgura soğan rendelenir salçalar koyulur yavaş yavaş yoğrulup üstüne baharatlar eklenir yoğrulmaya devam edilir nar ekşisi ve limonda koyulur sürekli yoğrulur (ne kadar yoğrulursa o kadar iyi) maydanoz ince ince yoğurulur afiyet olsun.
Malzemelerimiz
2 su bardağı ince bulgur
2 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
1 kuru soğan
3 yemek kaşığı nar ekşisi
2-3 sap maydanoz
1 limon
Kaynar su
2-3 tatlı kaşığı nane
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karabiber
Tuz (miktarı isteğe göre değişebilir)
KISIR YAPARKEN ÖZEN GÖSTERMENİZ GEREKENLER
Kısır, Türk mutfağının en sevilen ve en kolay salatalarından biridir. Kısır yapmak için izlenmesi gereken adımlar şunlardır:
1. Bulguru geniş bir kaseye alın ve üzerine kaynar suyu dökün. Bulgurun suyu çekmesi için üzerini kapatın ve 15 dakika bekletin.
2. Kuru soğanı küçük küçük doğrayın ve zeytinyağı ile bir tavada kavurun. Salçayı ekleyin ve karıştırarak pişirin. Limon suyu ve baharatları ilave edin ve ocaktan alın.
3. Yeşil soğan, maydanoz ve dereotunu yıkayın ve ince ince kıyın. Salatalık ve domatesleri küçük küçük doğrayın.
4. Bulgurun üzerine soğanlı salça karışımını ekleyin ve iyice harmanlayın. Yeşillikleri ve sebzeleri de ilave edin ve tekrar karıştırın.
5. Kısırı servis tabağına alın ve isteğe göre marul yaprakları ile süsleyin.
ANTEP USULÜ KISIR YAPARKEN BU PÜF NOKTASINA DİKKAT EDİN
Bulgur, domates, salça, soğan, maydanoz, nane, limon suyu ve baharatlardan oluşan bu lezzetli salata, hem ana yemek olarak hem de çay saatlerinde ikram edilebilir. Kısır yapmak çok kolaydır, ancak bazı püf noktalarına dikkat etmek gerekir. İşte kısır tarifinin püf noktaları:
+ Kısır yapmak için en uygun bulgur **ince bulgurdur**. Bu bulgur, diğerlerine göre daha çabuk şişer ve yumuşar. Ayrıca kısırın rengini ve lezzetini daha iyi alır.
+ Bulguru ıslatmak için kullanacağınız suyun **sıcak** olması önemlidir. Soğuk su bulgurun şişmesini yavaşlatır ve kısırın sert olmasına neden olur.
+ Kısırın lezzetini artırmak için **salçalı su** kullanabilirsiniz. Bir miktar domates salçasını sıcak suda eriterek bulgura ekleyin. Böylece kısırın rengi daha koyu ve tadı daha zengin olur.
+ Kısır yaparken **soğanı kavurmayın**, çiğ olarak kullanın. Soğanı küçük küçük doğrayın ve biraz tuzla ovun. Sonra limon suyu ve zeytinyağı ile karıştırın. Bu şekilde soğanın acılığı azalır ve kısırın lezzetini arttırır.
+ Kısırın içine ekleyeceğiniz yeşilliklerin **taze** olmasına özen gösterin. Maydanoz, nane, dereotu, taze soğan gibi yeşillikleri bolca kullanın. Yeşillikleri ince ince kıyın ve bulgura ilave edin. Yeşillikler kısırın hem görüntüsünü hem de vitamin değerini yükseltir.
+ Kısırı servis etmeden önce **dinlendirin**. Kısırı hazırladıktan sonra buzdolabında en az yarım saat bekletin. Böylece bulgur ve yeşillikler lezzetlerini iyice bırakır ve kısır daha lezzetli olur.
+ Kısırı servis ederken **marul yaprakları** kullanabilirsiniz. Marul yapraklarını yıkayın ve kurulayın. Sonra bir tabağa dizin ve üzerine kısırı yayın. Marul yapraklarıyla kısırı sararak yiyebilirsiniz.
Yorum yazarak Ege Gündem Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Ege Gündem Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Ege Gündem Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Ege Gündem Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.
Şimdi oturum açın, her yorumda isim ve e.posta yazma zahmetinden kurtulun. Oturum açmak için bir hesabınız yoksa, oluşturmak için buraya tıklayın.
Yorum yazarak Ege Gündem Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Ege Gündem Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Ege Gündem Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Ege Gündem Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.
Yorumlar
(2)Aktas - Ne yazdığınızı kendiniz okuyormusunuz?
Yukarıda tarif veriyorsunuz, püf noktasinda farklı tiyolar veriyorsunuz. İnsanların vaktini almayın, özen gösterin biraz verdiğiniz bilgilere lütfen. Sizin sayfanızda maalesef sık sık karşılaşıyorum bu tür özensizliklere...
Cinarsu - Tarif: Soğanı zeytin yağinda kavur, salca ekle, kavur altina kapa limon suyu ekle.
Püf nokta: soğanı kavurmayın,tuzla ovun limon ekleyin??♀️
Yazılan yorumlardan Ege Gündem Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz. Sitemizin Topluluk Kurallarına uymayan yorumlar yayınlanmaz. Yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Ege Gündem Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Ege Gündem Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.