Patlıcan kızartması, patlıcanın dilimlenip kızartılmasıyla yapılan geleneksel bir Türk yemeğidir. Genellikle Türk mutfağının bir parçası olarak bilinir, ancak diğer Orta Doğu ve Akdeniz ülkelerinde de benzer tarifler bulunur. Fakat kızgın ve derin yağda kızartıldığı için çok fazla yağ çeker. Aşçılar bugüne kadar bir yöntemi denedi ve başarılı sonuç verdi. Artık ev hanımlarının da gözdesi bu yöntem. İşte yağ çekmeyen patlıcan kızartması için bilmeniz gerekenler.
Migrostv.migros.com.tr'de paylaşıan bir içerikte; patlıcanın yağ çekmemesi için "Tuzlu suda bekletin, sirke katın, ılık suya koyun, ağırlık koyun, fırınlayın ve teflon tava kullanın" önerisi verildi.
1. Tuzlu Suda Bekletin
Patlıcanların kabuklarını soyup dilimleyin. Daha sonra bir miktar tuz eklediğiniz su içerisinde bekletin. Patlıcan dilimlerinin suyunu iyice süzüp kağıt havlu ile kuruladıktan sonra kızartmaya başlayın. Bu yöntem sayesinde patlıcanların yağ çekmesi ve acı lezzeti azalır.
2. Sirke Katın
Kızartma yağına bir miktar sirke katarak patlıcanların fazla yağ çekmesini önleyebilir aynı zamanda daha lezzetli olmasını sağlayabilirsiniz.
3. Ilık Suya Sokun
Patlıcanları kızarttıktan hemen sonra ılık suya sokup çıkarın. Daha sonra süzgeçte bekletin, böylece ağır yağ kıvamından kurtulabilirsiniz.
4. Ağırlık Koyun
Patlıcanları soyup dilimledikten sonra kağıt havlu üzerine dizin. Üzerlerine bir miktar tuz serpip kağıt havlu ile örtün. Son olarak üzerlerine su bardağı gibi ağırlık yapacak bir şey ekleyip 1-2 saat bekletip kızartma aşamasına öyle geçin. Böylece patlıcanların yağ çekmesini büyük ölçüde önleyin.
5. Fırınlayın
Az yağlı bir patlıcan kızartması tüketmek istiyorsanız en harika yöntemlerden biri de elbette ki fırınlamaktır. Patlıcanları dilimleyip az bir miktar yağlayarak fırına gönderin. Böylece daha az yağ çeken ancak lezzetinden bir şey kaybetmemiş patlıcanları keyifle tüketin.
6. Teflon Tava Kullanın
Sıradaki yöntem daha çok közleme lezzetini sevenlere geliyor. Teflon tava içine bir yemek kaşığı kadar yağ ekleyip patlıcan dilimlerini arkalı önlü pişirin. Böylece patlıcanların fazla yağ çekmesini önleyerek leziz sonuçlar alabilirsiniz.
YUMURTALI PATLICAN KIZARTMASI YAPARKEN GÖZÜNÜZDEN KAÇMASIN
Yumurtalı patlıcan kızartması, Türk mutfağının sevilen ve geleneksel bir tarifidir. Bu lezzetli yemeği yapmak için aşağıdaki malzemeleri kullanabilirsiniz:
Malzemeler:
- 2 adet büyük patlıcan
- 4 adet yumurta
- 2-3 diş sarımsak (isteğe bağlı)
- Tuz
- Karabiber
- Sıvı yağ (kızartma için)
Yapılışı:
1. İlk olarak patlıcanları yıkayın ve başlıklarını kesin. Ardından patlıcanları uzun ince dilimler halinde kesin.
2. Dilimlenmiş patlıcanları tuzlu su içinde bekletin. Bu, patlıcanların acısının çıkmasına ve daha sonra daha iyi kızarmalarına yardımcı olacaktır. Yaklaşık 15-20 dakika bekletin.
3. Patlıcanları sudan çıkarın ve iyice kurulayın.
4. Yumurtaları bir kasede çırpın. İsteğe bağlı olarak sarımsak da ekleyebilirsiniz.
5. Geniş bir tavada sıvı yağı kızdırın. Patlıcan dilimlerini önlü arkalı kızartın. Altın rengi alana kadar kızartın. Kızartma işlemi sırasında fazla yağı süzmek için bir kağıt havlu üzerine çıkarabilirsiniz.
6. Kızarttığınız patlıcanları kağıt havlu üzerine alarak fazla yağını emdirmelerini sağlayın.
7. Kızarmış patlıcanları geniş bir servis tabağına yerleştirin ve üzerine çırpılmış yumurtaları gezdirin. Patlıcanları yumurtalarla iyice karıştırın.
8. Tavanızı hafifçe yağlayın ve yumurtalı patlıcan karışımını tavana dökün. Yumurtaları patlıcanların arasına karıştırarak pişirin. Yumurtaları karıştırmak için tahta bir kaşık kullanabilirsiniz.
9. Karışım altın rengini alıp piştiğinde servis yapabilirsiniz.
Yumurtalı patlıcan kızartması, sıcak veya soğuk olarak servis edilebilir. Yanına yoğurt, taze ekmek veya salata ile servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun!
Yorum yazarak Ege Gündem Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Ege Gündem Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Ege Gündem Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Ege Gündem Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.
Şimdi oturum açın, her yorumda isim ve e.posta yazma zahmetinden kurtulun. Oturum açmak için bir hesabınız yoksa, oluşturmak için buraya tıklayın.
Yorum yazarak Ege Gündem Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Ege Gündem Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Ege Gündem Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Ege Gündem Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.