Şimdiye kadar yanlış yapmışız. Çıtır çıtır lahmacunun püf noktasını Somer Sivrioğlu açıkladı

Bugüne kadar hata etmişiz. Her yöreye göre değişen lahmacunun püf noktalarını Masterchef yarışmasının ünlü şefi Somer Sivrioğlu açıkladı. İşte çıtır çıtır lahmacun tarifi için yapmanız gerekenler

Şaban Tezcan
Şaban Tezcan Tüm Haberleri
Şimdiye kadar yanlış yapmışız. Çıtır çıtır lahmacunun püf noktasını Somer Sivrioğlu açıkladı
Şimdiye kadar yanlış yapmışız. Çıtır çıtır lahmacunun püf noktasını Somer Sivrioğlu açıkladı
Haber albümü için resme tıklayın

Lahmacun, bilhassa Türkiye, Suriye, Lübnan ve diğer Orta Doğu ülkelerinde oldukça yaygın bir yemektir. Çoğunlukla "Orta Doğu pizzası" olarak da isimlendirilir. Lahmacun, ince bir hamurun üzerine özel bir iç harçla kaplanarak yapılan bir tür yassı ekmektir. Sadece ülkelere göre değil, Türkiye'deki illere göre de yapımında farklılıklar görülebilir. Ancak çıtır çıtır ve içi asla dağılmayan lahmacun için Somer Şefe kulak vermeniz gerekiyor.

Aksam.com.tr'de paylaşılan bir içeriğe göre; Lahmacun hamuru katlanabilecek, dürüm yapılabilecek bir hamur olsun. Ama katladığımızda kırılmasın, yumuşakta olmasın. Lahmacunun malzemesi yeterli olsun, üzerinden taşmasın. Lahmacun hamuru çıtır çıtır olsun. Hamurda göz göz siyahlıklar olsun. Pizza taşında pişirebilirsiniz. Kepekli unu fırına atmadan altına kullanın. Yapışmasını engeller.

Lahmacunun ana bileşenleri şu şekildedir:

Hamur: Genellikle un, su, tuz ve maya gibi basit malzemelerden yapılan ince bir hamur kullanılır. Hamur, elde veya makinede açılır ve çok ince bir şekilde yayılır.

Lahmacun Harcı: Lahmacunun en belirgin özelliği harcıdır. Harç, genellikle dana veya kuzu kıyması, soğan, biber salçası, domates salçası ve çeşitli baharatlar (örneğin kimyon, pul biber, tuz) kullanılarak hazırlanır. Bu malzemeler iyice karıştırılır ve hamurun üzerine ince bir tabaka halinde yayılır.

Pişirme: Hazırlanan lahmacunlar, genellikle taş fırınlarda veya sac üzerinde yüksek sıcaklıkta kısa bir süre pişirilir. Bu işlem lahmacunun hamurunun çıtır ve lezzetli olmasını sağlar.

Servis: Lahmacunlar genellikle limon dilimleri, marul, maydanoz ve soğan halkaları ile servis edilir. Yemeğin üzerine limon sıkarak veya acı biber turşusu ekleyerek tüketilir.

EVDE LAHMACUN YAPARKEN GÖZDEN KAÇIRMAYIN

Malzemeler:

Hamur için:

2 su bardağı un
1 tatlı kaşığı instant maya
1 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 su bardağı sıcak su

İç harcı için:

300 gram kıyma (dana veya kuzu tercih edilebilir)
1 büyük soğan
2-3 yeşil biber
2-3 domates
2 diş sarımsak
2 yemek kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı pul biber (isteğe bağlı)
Tuz ve karabiber

Üzeri için:

Limon
Taze yeşillikler (maydanoz, taze soğan, marul vb.)
Nar ekşisi veya nar taneleri (isteğe bağlı)
Yapılışı:

Hamurun Hazırlanması:

Unu bir kaseye alın. Ortasını açarak maya, şeker, tuz ve sıvı yağı ekleyin.
Sıcak suyu azar azar ekleyerek hamuru yoğurun. Ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun.
Hamurun üzerini nemli bir bezle örtün ve yaklaşık 1 saat kadar mayalanmaya bırakın.

İç Harcın Hazırlanması:

Soğanı, biberleri ve sarımsağı ince ince doğrayın.

Domatesleri rendeleyin veya küçük küp şeklinde doğrayın.

Kıymayı geniş bir tavada kavurun. İçine soğanı ekleyerek kavurmaya devam edin.

Soğanlar pembeleşince yeşil biberi ve sarımsağı ekleyin, birkaç dakika daha kavurun.

Ardından domatesleri ve biber salçasını ekleyerek karıştırın.

Baharatları da ekleyin: kimyon, pul biber (isteğe bağlı), tuz ve karabiber. Karışımı birkaç dakika pişirin. İç harç hazır.

Lahmacunların Hazırlanması:

Mayalanan hamuru unlu bir zeminde 6-8 eşit parçaya bölün.

Her parçayı oklava veya elinizle açarak ince bir yuvarlak şekil verin.

Hamurun üzerine iç harcı sürün. İnce bir tabaka halinde yayılmalıdır.

Lahmacunları yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin.

Önceden ısıtılmış 200 derece fırında lahmacunlar altın rengini alana kadar pişirin (yaklaşık 10-15 dakika).

Servis:

Lahmacunları fırından çıkarın. Üzerine limon suyu sıkın.

Taze yeşilliklerle süsleyin. İsterseniz nar ekşisi veya nar taneleriyle de servis yapabilirsiniz.

Sıcak servis yapın ve afiyetle yiyin!

27 Eyl 2023 - 11:47 - Hayatın İçinden

Muhabir  Şaban Tezcan


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Ege Gündem Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Ege Gündem Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Ege Gündem Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Ege Gündem Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.