Kelek turşusu kurarken köylü kadınların yöntemini deneyin! İki turşu birden oluyor…

Soğuk havaların sevilen kütür kütür turşusu kelek kurarken bilindik bu hatayı çok sayıda ev hanımı yapıyor. Keleklerinizi ziyan etmeyi bırakın…

Kelek turşusu kurarken köylü kadınların yöntemini deneyin! İki turşu birden oluyor…
Kelek turşusu kurarken köylü kadınların yöntemini deneyin! İki turşu birden oluyor…
+1
Haber albümü için resme tıklayın

Sonbaharda bahçelerden ve tarlalardan toplanan nefis keleklerden damak çatlatan turşu oluyor. Salatalık ve acurdan daha kütür olan kelek, kolay kolay da yumuşamıyor. Fakat bazı ev hanımlarının farkında olmadan alışılageldik hatası nedeniyle kelekler daha bidondayken eriyip gidiyor. Keleklerin yumuşamaması ve erimemesi için bilmeniz gereken bir püf nokta var.

KELEK TURŞUSUNUN AZ BİLİNEN TARİFİ!

Kaliteli ve özgün kelek turşusu tarifinin yer aldığı milliyet.com.tr’nin bu kelek tarifi damak çatlatıyor.

Kelek turşusu kurarken köylü kadınların yöntemini deneyin! İki turşu birden oluyor…

-1 kilo kelek orta boy
-8-10 adet nohut
-5-6 diş sarımsak
-1-2 adet iri havuç (isteğe göre)
-Yarım bağ dereotu

Turşu suyu için:

Kelek turşusu kurarken köylü kadınların yöntemini deneyin! İki turşu birden oluyor…

-1,5 litre kaynamış sıcak su (içme suyu)
-1 su bardağı üzüm sirkesi
-3 yemek kaşığı turşuluk tuz (iri tuz)
-1 yemek kaşığı toz şeker

KELEK TURŞUSU NASIL YAPILIR?

-Kelekleri iyice yıkayın, iki ucunu da çok derine inmeden kesin. Sivri bir bıçak yarımıyla 2-3 yerinden delikler açın.

1,5 litre sıcak suyu uygun büyüklükteki bir ölçü kabına ya da karıştırma kasesine alın.

-İçine sirke, tuz ve şekeri ilave ederek tuz eriyinceye kadar karıştırın. Tuz eriyince soğuması için kenara alın.

Kelek turşusu kurarken köylü kadınların yöntemini deneyin! İki turşu birden oluyor…

-Hazırladığınız kelekleri, soyup iri iri dilimlediğiniz havuçları, nohut tanelerini ve soyulmuş sarımsakları temiz cam kavanoza yerleştirin.

-Turşu suyunu üstüne doldurun. Dereotunu kavanozun ağzına yerleştirin ve bastırın.

-Kavanozun kapağını sıkıca kapatın. Havasını alması için tersyüz edin ve direk ışık almayan bir yerde kelekler sarıncaya kadar ortalama 20-25 gün kapağını açmadan bekletin.

-Olgunlaşan turşuyu dilimleyerek servis yapın.

NOT: Kelek turşusunu olağan tariflerin dışında yapmak isteyenler ise orta kısmını oyarak içerisine taze biber ve domates doldurarak kapatabilir. Tıpkı biber dolması gibi yapılan bu turşunun kurulma işlemi de normal turşu yapımı gibidir.

Elinize sağlık, afiyet olsun…

KÜTÜR KÜTÜR TURŞU YAPMANIN PÜF NOKTASI

Turşuyu kütür kütür yapmanın püf noktası, kullanılan malzemelerin taze ve kaliteli olmasıdır. Ayrıca, turşuların doğranması da önemlidir. Turşular, çok ince veya çok kalın doğranmamalıdır. İdeal olarak, salatalık turşusu için 1 cm kalınlığında, biber turşusu için ise 2 cm kalınlığında doğranması tavsiye edilir.

Turşuyu kütür kütür yapmanın diğer püf noktaları şunlardır:

  • Turşu için kullanılan kaplar, temiz ve kuru olmalıdır.
  • Turşuların üzerini tamamen kapatacak şekilde salamura hazırlanmalıdır.
  • Turşuların bulunduğu kap, serin ve güneş görmeyen bir yerde bekletilmelidir.

Turşuların kütür kütür olması için kullanılan tuz miktarı da önemlidir. Turşuların tuzlu olması, turşuların daha uzun süre dayanmasını sağlarken, çok tuzlu olması turşuların yumuşamasına neden olur. Bu nedenle, turşu yaparken %8 oranında tuz kullanılması tavsiye edilir.

Kaynak: milliyet.com.tr - Görsel kaynak: 59saniyedetarif

04 Eki 2023 - 21:14 - Hayatın İçinden


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Ege Gündem Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Ege Gündem Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Ege Gündem Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Ege Gündem Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.