Salça mutfakların olmazsa olmazıdır. Çünkü Türkiye’de her evde yemeklerde salça bulunur. En çok da domates salçası tercih edilir çünkü biber salçasında bazen tuz oranı yüksek olabiliyor. Artan fiyatlar, yüksek enflasyon ve ekonomik kriz nedeniyle de insanlar salçalarını stok yapmaya başladı. Ama bu sefer de başka bir sorun var ki o da salçanın çabuk bozulması… İşte tam da bu noktada devreye köylülerin bildiği ama sakladığı sırlı salça saklama tarifi giriyor.
KÖYLÜ KADINLARINN SUS PUS SAKLADIĞI O YÖNTEM İFŞA OLDU
Domates salçasını bozulmadan saklamak için yapmanız gerekenler;
- Salçanın açıldıktan sonra hava ile teması artacağından, bu süreci yavaşlatmak için hava almayacak şekilde saklamak gerekir. Bunun için, salçayı küçük cam kavanozlara ya da kapaklı plastik kaplara koyabilirsiniz. Bu kapların içerisindeki salçaların üzerini bir miktar zeytinyağı ile kapatabilirsiniz. Zeytinyağı, salçanın hava ile temasını azaltarak bozulmasını önleyecektir.
- Salçayı saklarken dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta ise, salçanın bulunduğu ortamın sıcaklığıdır. Salçanın saklanması için en uygun sıcaklık 15-20 derece arasındadır. Bu nedenle, salçayı buzdolabında saklamak yerine serin ve kuru bir yerde saklamak daha doğru olacaktır.
- Ayrıca, salçanın bozulmasını önlemek için kullanım sıklığına dikkat etmek de önemlidir. Eğer salçayı sık sık kullanmıyorsanız, açtığınız salçayı küçük porsiyonlar halinde dondurabilirsiniz. Dondurulmuş salça, bozulma riskini minimuma indirecektir.
- Son olarak, domates salçasını bozulmadan saklamak için satın aldığınız salçanın kalitesine dikkat etmeniz gerekmektedir. Kalitesiz ürünler, daha çabuk bozulacağından sağlığınızı tehlikeye atabilir. Kaliteli bir domates salçası satın almak için ise, ürünün ambalajına ve içeriğine dikkat etmeniz gerekmektedir.
PÜF NOKTASIYLA EVDE DOMATES SALÇASI YAPIMI
Domates salçası yapmak için aşağıdaki malzemeleri kullanabilirsiniz:
Malzemeler:
· 2 kg olgun domates
· 2 yemek kaşığı tuz
· 1 çay bardağı şeker (isteğe bağlı)
· 2 yemek kaşığı zeytinyağı (isteğe bağlı)
Yapılışı:
1. Domatesleri iyice yıkayın ve saplarını kesin.
2. Büyük bir tencereye su kaynatın ve domatesleri kaynar suya daldırın. Yaklaşık 1-2 dakika kaynar suda tutun. Bu işlem domateslerin kabuklarının kolayca soyulmasını sağlar.
3. Domatesleri kaynar sudan çıkarın ve soğuk suya alarak soğutun. Ardından kabuklarını soyun.
4. Soyduğunuz domatesleri bir blender veya mutfak robotunda püre haline getirin.
5. Büyük bir tencereye domates püresini ekleyin ve orta ateşte kaynamaya başlayana kadar ısıtın. Kaynamaya başlayınca ateşi kısın.
6. Kaynayan domates püresine tuz ekleyin. Eğer isterseniz şeker ve zeytinyağını da ekleyebilirsiniz. Şeker, domateslerin doğal acılığını dengelemek için kullanılırken, zeytinyağı da lezzet katmak için kullanılabilir.
7. Salçayı kaynarken karıştırın ve suyunu buharlaşana kadar kısık ateşte pişirin. Bu süreç yaklaşık 1.5 ila 2 saat sürebilir. Salça koyulaşana ve istediğiniz kıvama gelene kadar pişirin.
8. Pişirdiğiniz domates salçasını temiz ve steril cam kavanozlara dökün. Kavanozların ağzını sıkıca kapatın.
9. Kavanozları ters çevirin ve soğumalarını bekleyin. Soğuduktan sonra kavanozları tekrar doğru çevirin ve serin, karanlık bir yerde saklayın.
Kaynak: tgrthaber.com.tr
Derleme: egegundem.com.tr
Yorum yazarak Ege Gündem Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Ege Gündem Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Ege Gündem Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Ege Gündem Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.
Şimdi oturum açın, her yorumda isim ve e.posta yazma zahmetinden kurtulun. Oturum açmak için bir hesabınız yoksa, oluşturmak için buraya tıklayın.
Yorum yazarak Ege Gündem Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Ege Gündem Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Ege Gündem Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Ege Gündem Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.