Akvaryumu olanlar kapış kapış alıyor! Günde 250 tane yapsa da taleplere yetişemiyor! 40 yıldır ekmek parasını böyle kazanıyor..

El sanatları ve çömlek konusu açıldığında Nevşehir'in Avanos ilçesi Türkiye'de önde gelen yerlerimizden biri. 40 yıldır çömlek ustalığı yapan Cengiz Usta çömlekleri için yeni bir kullanım alanı keşfettiğini ve taleplere yetişemediğinden bahsediyor. Siz değerli okuyucularımız için Cengiz ustanın el işçiliğini ve hayatını araştırdık. Hazırsanız başlayalım...

Gürel Uçak
Gürel Uçak Tüm Haberleri
Akvaryumu olanlar kapış kapış alıyor! Günde 250 tane yapsa da taleplere yetişemiyor! 40 yıldır ekmek parasını böyle kazanıyor..
Akvaryumu olanlar kapış kapış alıyor! Günde 250 tane yapsa da taleplere yetişemiyor! 40 yıldır ekmek parasını böyle kazanıyor..
+2
Haber albümü için resme tıklayın

Türkiye'nin önemli el sanatları merkezlerinden Nevşehir'in Avanos ilçesinde, toprak çanak ustası Cengiz Pişkin, ilginç bir kullanım alanı buldu. 55 yaşındaki Pişkin, 15 yaşından beri çanak atölyelerinde mutfak eşyaları üretiyor. Ancak son zamanlarda, akvaryum balıkları için çamurdan çeşitli çanak çömlek ürünleri yapmaya başladı.

Akvaryumu olanlar kapış kapış alıyor! Günde 250 tane yapsa da taleplere yetişemiyor! 40 yıldır ekmek parasını böyle kazanıyor..

Pişkin, Avanos çamurunu özenle işleyerek geleneksel tezgahta ürünler ortaya çıkarıyor ve bu ürünleri Ankara'daki bir firma aracılığıyla Türkiye'nin dört bir yanına gönderiyor. Pişkin, uzun yıllar boyunca çanak ustalığına olan ilgisinin peşinden giderek, farklı işletmelerde çalıştıktan sonra kendi atölyesini kurduğunu belirtti. 

Akvaryumu olanlar kapış kapış alıyor! Günde 250 tane yapsa da taleplere yetişemiyor! 40 yıldır ekmek parasını böyle kazanıyor..

40 yıldır mesleğini severek yaptığını vurgulayan Pişkin, "Talep üzerine akvaryum çömleği yapmaya başladım. Daha sonra rağbet görünce çeşit çeşit balıklara yuva yapmaya başladık. Sektörde faaliyet gösteren büyük firmalar benden alışveriş yapmaya başladı. Talep çoğaldıkça üretimi artırdım. Her balık için farklı formlarda yuva yapıyorum. Çömleği yüksek derecede pişiriyoruz, suda herhangi bir erime yapmıyor, balıklara da zarar vermiyor. Bunların içerisine yumurtalarını bırakıyor ve çoğalıyor." şeklinde konuştu.

Akvaryumu olanlar kapış kapış alıyor! Günde 250 tane yapsa da taleplere yetişemiyor! 40 yıldır ekmek parasını böyle kazanıyor..

"Bin yıl da geçse suda erimez hale geliyor"

Cengiz Pişkin, suya dayanıklılığı artırmak için çömleği yaklaşık 9 saat fırınladığını belirterek, "Kızılırmak'ın eski yataklarından getirdiğimiz toprakları önce eliyoruz, daha sonra çukurlarda çamur haline getiriyoruz. Vakumlama makinelerinde havasını alarak belli bir kıvama getiriyoruz. Elimizle geleneksel tezgahlarda çamura şekil veriyoruz." dedi.

Akvaryumu olanlar kapış kapış alıyor! Günde 250 tane yapsa da taleplere yetişemiyor! 40 yıldır ekmek parasını böyle kazanıyor..

Çömleklerin yaklaşık 10 gün kuruduktan sonra fırınlarda 980 ila 1000 derece ısıda pişirildiğini ve sağlamlık kazandığını aktaran Pişkin, "Artık aradan bin yıl da geçse suda erimez hale geliyor. Bu işlemler bittikten sonra ürünü ambalajlayıp koliliyoruz ve firmalara gönderiyoruz. Yaklaşık 18 çeşit modelim var." ifadesini kullandı.

Pişkin, günlük ortalama 250 ürün imal ettiğini dile getirdi.

Akvaryumu olanlar kapış kapış alıyor! Günde 250 tane yapsa da taleplere yetişemiyor! 40 yıldır ekmek parasını böyle kazanıyor..

Kaynak : AnadoluAjansı

Fotoğraf: facebook, AA, twitter, nuraliaakvaryum.net

Derleme: egegundem.com.tr - Gürel UÇAK - 

 

13 Eki 2023 - 02:28 Nevşehir/ Avanos- Ekonomi

Muhabir  Gürel Uçak


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Ege Gündem Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Ege Gündem Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Ege Gündem Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Ege Gündem Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.