Kendi bağlarında yetiştiriyorlar, ısıl işlemden geçirip tüm Türkiye'ye satıyorlar! Kahvaltıda yiyene şifa oluyor, kan oluyor!

Sofralarımızın ve kahvaltılarımızın olmazsa olmazı pekmez, Kayseri'nin İncesu ilçesinde hummalı bir çalışmadan sonra sofralarımıza kadar geliyor. Kaliteli pekmezin yapımını anlatan üreticiler, mesleğin inceliklerine değiniyorlar. Gelin birlikte kaliteli pekmezin inceliklerini keşfedelim.

Gürel Uçak
Gürel Uçak Tüm Haberleri
Kendi bağlarında yetiştiriyorlar, ısıl işlemden geçirip tüm Türkiye'ye satıyorlar! Kahvaltıda yiyene şifa oluyor, kan oluyor!
Kendi bağlarında yetiştiriyorlar, ısıl işlemden geçirip tüm Türkiye'ye satıyorlar! Kahvaltıda yiyene şifa oluyor, kan oluyor!
+1
Haber albümü için resme tıklayın

İç Anadolu'nun önemli üzüm yetiştirme bölgelerinden biri olan Kayseri'nin İncesu ilçesinde, geleneksel yöntemlerle pekmez üretimi hız kesmeden devam ediyor. İlçede üzüm yetiştiricileri, ürettikleri üzümlerin bir kısmını sattıktan sonra geri kalanını pekmez üretimi için değerlendiriyor.

Sabahın erken saatlerinde, çiftçiler tarafından özenle toplanan üzümler, evlerdeki ocaklıklara bırakılıyor. Kasalarda dinlendirilen üzümler, havuzlarda ezilerek şıra haline getiriliyor.

Kendi bağlarında yetiştiriyorlar, ısıl işlemden geçirip tüm Türkiye'ye satıyorlar! Kahvaltıda yiyene şifa oluyor, kan oluyor!

Havuzun musluğundan akan şıra, odun ateşinde yüksek ısıda tandırda saatlerce kaynatılarak pekmeze dönüşüyor. Bu yöntem, geleneksel pekmez üretiminin vazgeçilmez adımlarından biri olarak kabul ediliyor.

İncesu'da yaşayan çiftçi Yahya Karasu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, memur emeklisi olduğunu ve İncesu'nun tescilli üzümlerini bağlarında yetiştirdiğini belirtti. Karasu, bu yıl 60 dönüm bağında yetiştirdiği 3,5 ton üzümünün bir kısmını deprem bölgesine gönderdiğini ifade etti.

Kendi bağlarında yetiştiriyorlar, ısıl işlemden geçirip tüm Türkiye'ye satıyorlar! Kahvaltıda yiyene şifa oluyor, kan oluyor!

Pekmezin üretim aşamalarını anlatan Karasu, "Üzümü bağdan kestikten sonra şırahaneye getiriyoruz. En kaliteli pekmezi üretmek için çizme giyip özel toprak kattığımız üzümü çiğniyoruz. Makine çekirdek ve çöp karıştırmamalı, bu pekmezin kalitesini etkiler. Üzüm suyunu ocaklarda 45-50 derecede ısıttıktan sonra 10 saat dinlendiriyoruz. Bu süreç sonunda yabancı maddeler dibe çöker. Hortum yardımıyla üzüm suyunu kazanlara alıyoruz. Kazanlardaki üzüm suyu 2-3 saat odun ateşinde kaynadıktan sonra pekmeze dönüşüyor. İncesu'nun toprağı üzüme elverişli, bu da üzümü daha aromalı hale getiriyor." dedi.

Kendi bağlarında yetiştiriyorlar, ısıl işlemden geçirip tüm Türkiye'ye satıyorlar! Kahvaltıda yiyene şifa oluyor, kan oluyor!

kaynak : AA

fotoğraf: AA

derleme : egegundem.com.tr - Gürel UÇAK - 

13 Eki 2023 - 03:15 - Ekonomi

Muhabir  Gürel Uçak


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Ege Gündem Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Ege Gündem Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Ege Gündem Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Ege Gündem Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.