Hamur işleri Türkiye’de çok sevilir. İşçisinden öğrencisine herkesin sabah kahvaltılarında afiyetle tükettiği poğaçaları evde sağlıklı hazırlamak mümkün. Peynir, patates ve kıyma gibi lezzetlerle tatlandırılan poğaçaların besin değeri de artar. Doyurucu olan bu lezzet akşam saatlerinde 5 çaylarında da hazırlanır. Hatta çay kapı gelen komşular için hazırlanan poğaçalar çok sevilir. Öyleyse hadi poğaça yapalım… Pastane usulü pamuk gibi poğaça nasıl yapılır?
45 YILLIK AŞÇI SONUNDA SIRRINI AÇIKLADI
45 yıllık poğaça aşçısı Mehmet usta poğaça yaparken püf noktanın 35-40 dakika hamuru dinlendirmek olduğunu söyledi. Öte yandan hamuru fırına vermeden üzerine yumurta sarısı sürmek de daha güzel kızarmasını sağlıyor.
Pastane usulü poğaça, yumuşaklığı ve lezzetiyle kahvaltıların vazgeçilmezidir. İşte pastane usulü poğaça tarifi:
Malzemeler:
· 1 su bardağı ılık süt
· 1 yemek kaşığı toz şeker
· 1 paket yaş maya
· 1 çay bardağı sıvı yağ
· 2 adet yumurta
· 1 tatlı kaşığı tuz
· Aldığı kadar un
İç harcı için:
· 100 gram beyaz peynir
· 1 tutam maydanoz
· 1 adet yumurta sarısı
· 1 yemek kaşığı susam
Yapılışı:
1. Ilık sütün içine şekeri ve mayayı ekleyip mayanın aktifleşmesini bekleyin.
2. Mayanın aktifleşmesi için 5-10 dakika bekleyin.
3. Aktifleşen mayaya sıvı yağ, yumurta ve tuzu ekleyip karıştırın.
4. Azar azar un ekleyerek yumuşak bir hamur elde edin.
5. Hamuru 15-20 dakika yoğurun.
6. Hamuru 10 eşit parçaya bölün.
7. Her bir parçayı bezelere ayırın.
8. Bezeleri elinizle açıp içine beyaz peynir ve maydanoz koyun.
9. Poğaçaları dilediğiniz gibi şekillendirin.
10. Poğaçaların üzerine yumurta sarısı sürün ve susam serpin.
11. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20-25 dakika pişirin.
Püf noktaları:
· Hamuru yoğurduktan sonra 30-45 dakika dinlendirin. Bu sayede poğaçalar daha güzel kabaracaktır.
· İç harcını dilediğiniz gibi değiştirebilirsiniz.
· Poğaçaları fırına vermeden önce üzerine yumurta sarısı sürmek, poğaçaların daha güzel renk almasını sağlayacaktır.
Afiyet olsun!
İşte pastane usulü poğaçanın yapılışının detaylı anlatımı:
1. Adım: Mayayı aktifleştirin.
Ilık sütün içine şekeri ve mayayı ekleyin ve mayanın erimesini bekleyin. Mayanın köpürmesi, aktifleştiğini gösterir.
2. Adım: Hamurunuzu hazırlayın.
Aktifleşen mayaya sıvı yağ, yumurta ve tuzu ekleyip karıştırın. Azar azar un ekleyerek yumuşak bir hamur elde edin. Hamuru 15-20 dakika yoğurun.
3. Adım: Hamuru dinlendirin.
Yoğurduktan sonra hamuru 30-45 dakika dinlendirin. Bu sayede poğaçalar daha güzel kabaracaktır.
4. Adım: Poğaçalarınızı şekillendirin.
Dinlenen hamuru 10 eşit parçaya bölün. Her bir parçayı bezelere ayırın. Bezeleri elinizle açıp içine beyaz peynir ve maydanoz koyun. Poğaçaları dilediğiniz gibi şekillendirin.
5. Adım: Poğaçalarınızı pişirin.
Poğaçaların üzerine yumurta sarısı sürün ve susam serpin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20-25 dakika pişirin.
Afiyet olsun!
Kaynak: EGEGUNDEM.COM.TR * Derleme: egegundem.com.tr
Görsel kaynak: youtube.com
Yorum yazarak Ege Gündem Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Ege Gündem Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Ege Gündem Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Ege Gündem Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.
Şimdi oturum açın, her yorumda isim ve e.posta yazma zahmetinden kurtulun. Oturum açmak için bir hesabınız yoksa, oluşturmak için buraya tıklayın.
Yorum yazarak Ege Gündem Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Ege Gündem Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Ege Gündem Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Ege Gündem Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.