Balıkesir hem gezilecek hem de tatlarıyla tadını damakta bırakılacak değerlere sahip illerimizden birisi olurken Balıkesir'e gidenlerin yemeden dönmediği ve hatta Balıkesir'e sadece bunu yemek için gidenlerin olduğu bir lezzetten bahsedeceğiz. Balıkesir'e gidince ne yenir? araştırması sonucunda hep karşımıza çıkan Tiriti Balıkesir'de hiç yediniz mi?
Balıkesir'e yolu düşen vatandaşların yemeden dönmediği tirit oldukça ünlüdür. Lezzetiyle pek çok kişinin aklında kalıcı bir yer edinen Tiriti yemeden dönenler pişman olur.
TİRİT YEMEDEN KESİNLİKLE DÖNMEYİN!
Tirit Balıkesir'e özgü yiyecekler arasında yer almaktadır. Lezzeti açısından da oldukça zengin olan tiriti yediğinizde sizlerde tadına doymak bilmeyeceksiniz. Balıkesir'e gidemiyorsanız evinizde tıpkı Balıkesir'de olan gibi tirit yapmanız da mümkündür. İşte tadına doyamayacağınız, sofralarınızı süsleyecek tirit tarifi...
Tirit Tarifi İçin Malzemeler
700 gram kuzu kuş başı et
2 su bardağı et suyu
Tuz, karabiber, pul biber
Yarım çay bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı tereyağ
Dilimlenmiş bayat ekmek
Üzeri için ;
1 adet kırmızı soğan, sumak
1 büyük kase sarımsaklı yoğurt ( süzme yoğurt)
3 yemek kaşığı tereyağ
Pul biber, maydanoz
- Tencereye sıvı yağ ve tereyağ alıp ısıtıyoruz, yüksek ateşte etleri ilave edip karıştırıyoruz.
- Kavurup etler suyunu çektiğinde baharatlarını ilave edip karıştırıp kapağını kapatıp orta ateşte tekrar pişmeye bırakıyoruz.
- Daha sonra ocaktan alıyoruz, ekmekleri küp küp doğrayıp tepsiye yerleştiriyoruz,.
- Fırına verip 15 dk kadar kızartıyoruz.
- Et suyunu ısıtıyoruz fırından çıkan ekmeklerin üzerine sıcak halde döküyoruz,.
- Biraz dinlendirdikten sonra üzerine sarımsaklı yoğurt ilave ediyoru.
- Onun üzerine ince doğranmış kırmızı soğanı ,sumak ile karıştırıp üzerine koyuyoruz.
- En üste eti koyuyoruz, tereyağ ve pul biberi eritip etlerin üzerine döküyoruz, maydanoz ile süsleyip servis edebilirsiniz, afiyet olsun
Yorum yazarak Ege Gündem Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Ege Gündem Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Ege Gündem Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Ege Gündem Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.
Şimdi oturum açın, her yorumda isim ve e.posta yazma zahmetinden kurtulun. Oturum açmak için bir hesabınız yoksa, oluşturmak için buraya tıklayın.
Yorum yazarak Ege Gündem Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Ege Gündem Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Ege Gündem Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Ege Gündem Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.
Yorumlar
(10)Davut Doğrucu - Tritine,tiritine bandım.Bedava mı sandın.Para verip aldım.
Sultansultan - Ben adanalıyım Balıkesir geliniyim tirit Konya'nın yemeğidir
Mim Cim - Annem sık sık evde bayat ekmek varsa yapardı.
Ben Konya'ya ait olduğunu biliyordum. Lezzetli bir yemek.
Misafir - Tiritin özelliği ;tırnak pidesi üzerine et suyu konur. Kuzu eti haşlanır ve yudumluk parçalar haline getirilerek üzerine yayılır. Üzerine kıyılmış mayadanoz serpilir, kızdırılmış tereyağ ile servis edilir. Keyfiyete göre hafif salçalı olabilir.
Yetmişbeş yaşında bir Balıkesir'li olarak yazdım.
Sarımsaklı yoğurt ve sumak kesinlikle konmaz. Sumak Doğu ve Güneydoğu illerimizde yoğunlukla kullanılır. Balıkesir'de bilmezdik.
Faruk - On sene Balıkesir'de kaldım bir mevlitlerde tadımlık yediğimi hatirliyorum.isyeri olarak,lokanta olarak tirit yapan yer hatırlamıyorum.biraz abartılıyor sanırım.beyenenlere afiyet olsun
Lütfü Alemdar - Tiritten başka tatlı olarak safranlı zerde vardi.sünnet ve düğün yemeklerinde tirit ve en son safranlı zerde tatlısı baş listede yer alir
Lütfü Alemdar - BLK tiritinde sos biber ve domates salçası karışık ayrica içine tatlı kırmızı toz biber ve istenirce acı kırmızı toz biber tereyagda kavrulur. Acı kirmizi sevmeyen toz karabiber de koyabilir. Didilmis dana nuar eti ve lezzet için yağlı koyun eti az ilave edilir. Bir yabancı misafir bu tiriti yiyince şu kaynamış ilikli kemik suyunda yumuşatılmış tirit pidesi ve sadece sosu olsa ağız tadıyla yenir . İsterse üzerinde etler hiç olmasin demiştir.
Gümüş - Ne kadar çok balikesir tanıtımi yapiliyor istanbulun boşaltılması icin olsa gerek ...yeter artık ...
Bozkurt 10 - Bu tiritin Balıkesir le alakası yok, bizde üzerine yoğurt dökülmez.
Ey suyuna batırılan Pide, domates sos, maydonoz, didilmiş et ve en son karabiber.
Rahmi - Ben konyani biliyorum orada yemistim
Yazılan yorumlardan Ege Gündem Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz. Sitemizin Topluluk Kurallarına uymayan yorumlar yayınlanmaz. Yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Ege Gündem Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Ege Gündem Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.