Osmanlı'nın 100 yıllık saklı lezzetini, devlet desteği ile dünya mutfaklarına sokmaya hazırlanıyorlar..

Türkiye süt ve süt ürünleri bakımından çok zengin ve kültürü olan bir ülke. Bolu Mengenlilerin yüz yıldan fazla süredir sofralarını süsleyen o eşsiz lezzet, devlet desteği ile artık tüm dünya sofralarına geliyor.

Gürel Uçak
Gürel Uçak Tüm Haberleri
Osmanlı'nın 100 yıllık saklı lezzetini, devlet desteği ile dünya mutfaklarına sokmaya hazırlanıyorlar..
Osmanlı'nın 100 yıllık saklı lezzetini, devlet desteği ile dünya mutfaklarına sokmaya hazırlanıyorlar..
Haber albümü için resme tıklayın

Mengen ilçesi, Türkiye'nin peynir kültüründe önemli bir yere sahip. İlçede yüzyıldan uzun bir süredir sofralara konulan eşsiz lezzet, Mengen peyniri, artık sadece ilçe sınırlarını aşarak tanıtılmaya hazırlanıyor. Mengen Kooperatif Başkanı İbrahim Erdoğan, yaptığı açıklamada, bu özel peyniri daha geniş kitlelere tanıtmak için çaba harcadıklarını belirtti.

Osmanlı'nın 100 yıllık saklı lezzetini, devlet desteği ile dünya mutfaklarına sokmaya hazırlanıyorlar..

Erdoğan, kooperatif olarak üreticileri desteklemeyi amaçladıklarını vurgulayarak, 2 yıl süren deneme üretimleri ve altyapı çalışmalarının ardından seri üretime geçtiklerini ifade etti. İlginç bir detayla sadece ilçedeki meralarda otlayan ineklerden elde edilen sütün kullanıldığını belirten Erdoğan, "100 yıllık Osmanlı mutfağından gelen peynir. Kooperatifimizin burada iki yönlü çalışması var: Hem Mengen'in değeri peyniri üretiyoruz hem de üreticimizi destekliyoruz." dedi.

Osmanlı'nın 100 yıllık saklı lezzetini, devlet desteği ile dünya mutfaklarına sokmaya hazırlanıyorlar..

Mengen peynirinin özel lezzetinin sırrını paylaşan Erdoğan, peynirin kızartılarak yenilebildiğine ve erimediği için tavaya yapışmadığına dikkat çekti. "Peynirin tadı, Mengen'in meralarındaki ottan onu yiyen ineğin sütüne geçiyor. Sütten de peynire geçiyor. Mengen peynirinin lezzeti meradan geliyor. Sadece Mengen sınırlarında ve Mengen sütü ile üretiliyor." şeklinde konuştu.

Osmanlı'nın 100 yıllık saklı lezzetini, devlet desteği ile dünya mutfaklarına sokmaya hazırlanıyorlar..

Günlük ortalama 500 ila 600 litre süt toplandığını ve tamamının peynire dönüştürüldüğünü belirten Erdoğan, günde 50-60 kilogram peynir ürettiklerini ifade etti. Mengen peynirinin tanıtımı için yürütülen çalışmalar hakkında bilgi veren Erdoğan, "Mengen, aşçılar diyarı. Dünyanın ve Türkiye'nin en iyi otellerinde görevli aşçılarımız var. Mengen peynirini bir şekilde gastronomiye sokacağız. 100 yıllık peyniri aşçılarımız sayesinde gastronomiye sokmuş olacağız. Aynı zamanda üreticiyi de destekleyeceğiz." dedi.

Osmanlı'nın 100 yıllık saklı lezzetini, devlet desteği ile dünya mutfaklarına sokmaya hazırlanıyorlar..

Mengen peyniri, sadece bir lezzet değil, aynı zamanda bir kültür mirası. Kooperatifin gösterdiği çaba ve aşçıların dahil olduğu gastronomi projeleriyle, bu eşsiz peynirin tanıtımı ulusal ve uluslararası düzeyde daha da güçlenecek gibi görünüyor.

KAYNAK : cumhuriyet

FOTOĞRAF: mynet, cumhuriyet

DERLEME : egegundem.com.tr - Gürel UÇAK - 

19 Kas 2023 - 21:45 Bolu/ Mengen- Ekonomi

Muhabir  Gürel Uçak


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Ege Gündem Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Ege Gündem Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Ege Gündem Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Ege Gündem Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.