Tarhana çorbası, Türkiye'nin birçok bölgesinde geleneksel olarak tüketilen ve kış sofralarının vazgeçilmezi haline gelen lezzetli bir çorbadır.
Özellikle Orta Anadolu, Ege ve Marmara bölgelerinde yoğun bir şekilde sevilir. Beslenme uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, bu besleyici çorbanın sağlığa olan faydalarını artırmak için özel bir tarif paylaştı.
Canan Karatay'ın tarifiyle hazırlanan bu tarhana çorbası, besleyici ve lezzetli bir alternatif sunmaktadır. Sağlık açısından oldukça faydalı olan bu çorba tarifi, sofralarınıza hem lezzet hem de sağlık katacak.
Malzemeler:
- 1,5 kilo buğday unu
- 500 gr kuru soğan
- 500 gr kırmızı biber
- 1 kilo domates
- 1 kilo süzme yoğurt
- 1 demet maydanoz
- 1 demet dereotu
- 1 demet reyhan
- 1 demet fesleğen
- 2 tatlı kaşığı kristal kaya tuzu
- 1 bağ tarhana otu
Şİfa Deposu Tarhananın Yapılışı:
- Soğanları ve domatesleri kabuklarını soyarak büyük küpler halinde doğrayın. Biberlerin içini çıkartıp yıkayın. Maydanoz, dereotu, reyhan ve fesleğeni iyice yıkayın.
- Doğranmış soğan, domates, biberi, tarhana otunu büyük bir tencereye koyun. Orta ateşte pişirmeye başlayın.
- Tüm malzemeler iyice piştikten sonra tarhana otunu çıkarın ve pişen karışımı yoğurma kabına alın. Malzeme soğuduktan sonra üzerine un ve süzme yoğurdu ekleyip yoğurmaya başlayın.
- Doğranmış maydanoz, dereotu, reyhan ve fesleğeni ekleyin. Tekrar yoğurma işlemine devam edin. Hamurun üzerine un serpin ve pamuklu bir bezle örtün.
- Beş gün boyunca her gün 1 çay bardağı un ekleyerek yoğurun. Her yoğurma işleminden sonra hamurun üzerine un serpip kapatın.
- Beşinci günün sonunda hamurun ekşimesi için iki gün daha aynı işlemi tekrarlayın ve tuz eklemeyi unutmayın.
- Tüm süreçleri tamamladıktan sonra hamuru serin ve kuru bir yerde kurumaya bırakın.
- Kuruyan hamur parçalarını ufalayın. İki gün boyunca kuruyan hamur daha sonra çekilme durumuna geçecektir.
- Ufalanan tarhanaları mutfak robotunda ya da iki el arasında ovalayarak iyice hazırlayın.
- Kuruyan hamur parçalarını dilerseniz mutfak robotunda, dilerseniz iki el arasında ovalayarak hazır hale getirebilirsiniz.
- Ufaladığınız tarhanaları tekrar serin ve iyice kuruduğundan emin olun.
- Ardından bez torbaya koyarak muhafaza edebilirsiniz.
Yorum yazarak Ege Gündem Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Ege Gündem Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Ege Gündem Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Ege Gündem Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.
Şimdi oturum açın, her yorumda isim ve e.posta yazma zahmetinden kurtulun. Oturum açmak için bir hesabınız yoksa, oluşturmak için buraya tıklayın.
Yorum yazarak Ege Gündem Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Ege Gündem Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Ege Gündem Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Ege Gündem Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.