Binlerce yıldan beri gelen geleneksel mutfağı ile Türkiye’den UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’nın gastronomi kategorisine girmeyi başaran beş şehir bulunuyor. Peki, bu şehirler hangileri? Öğrenmek için Türkiye’nin gastronomi şehirlerine doğru lezzet dolu bir yolculuğa çıkma zamanı geldi. O halde yöresel lezzetleri ile UNESCO tarafından onaylanan Türkiye’nin gastronomi şehirleri hangileri ve meşhur yemekleri neler, keşfetmeye başlayalım.
1. Gaziantep: Kebaptan Baklavaya Lezzetler Diyarı
Gaziantep, kebapları ve baklavasıyla dünyaca ünlüdür. 2015 yılında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı'na katılan Gaziantep, kültürü ve mutfak mirasıyla ön plana çıkıyor. Gaziantep'e özgü yaklaşık 500 farklı yemeği arasında kebaplar, baklava, Alinazik, Küşleme gibi lezzetler bulunmaktadır.
2. Hatay: Medeniyetler Mutfağı
Hatay, "Medeniyetler Şehri" olarak bilinir ve UNESCO tarafından tescillenen Türkiye'deki ikinci gastronomi şehridir. Orta Doğu, Anadolu ve Akdeniz mutfaklarının birleşimi olan Hatay mutfağı, Tepsi kebabı, Kağıt kebabı, Humus, Künefe gibi benzersiz lezzetleri içermektedir.
3. Afyonkarahisar: Bir Mola Yerinden Fazlası
Afyonkarahisar, 2019 yılında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı'na katılarak gastronomi şehirleri arasında yer buldu. Yemek kültürü, Anadolu topraklarının sunduğu çeşitlilikle birleşen Afyonkarahisar, Patlıcan böreği, Afyon kebabı, Ekmek kadayıfı gibi lezzetleriyle öne çıkıyor.
4. Kayseri: Pastırmanın Adresi
Kayseri, pastırması ve sucuğuyla ünlüdür. UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Yaratıcı Şehirler Ağı Ulusal Listesi'ne adını yazdıran Kayseri mutfağı, Kayseri Mantısı, Yağlama, Kete gibi tatlarla damaklarda unutulmaz izler bırakıyor.
5. Adana: Lezzet Şöleni
Adana, Türkiye'nin gastronomi şehirleri arasında özel bir yere sahiptir. Adana Kebabı ile özdeşleşen şehir, Kazbaşı, Lahmacun, Şırdan gibi birbirinden lezzetli yemekleriyle adından söz ettiriyor.
Diğer Şehirler: Türkiye'nin Gastronomi Haritası
Balıkesir, Kars, Trabzon, Şanlıurfa gibi pek çok şehir, eşsiz lezzetleriyle Türkiye'nin gastronomi haritasına renk katıyor. Her bir şehrin mutfağı, tarih ve kültürle iç içe geçmiş, özgün tatlar sunuyor.
KAYNAK: tatilbudur.com
FOTOĞRAF: mynet, wikipedi, posta
DERLEME : egegundem.com.tr - Gürel UÇAK -
Yorum yazarak Ege Gündem Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Ege Gündem Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Ege Gündem Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Ege Gündem Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.
Şimdi oturum açın, her yorumda isim ve e.posta yazma zahmetinden kurtulun. Oturum açmak için bir hesabınız yoksa, oluşturmak için buraya tıklayın.
Yorum yazarak Ege Gündem Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Ege Gündem Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Ege Gündem Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Ege Gündem Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.