Körfezin binlerce yıllık saklı kalmış lezzeti.. Bir çok kişi bilmiyor ama... Tadını yiyenler bilir..! Üre Tatlısı nedir? Üre Tatlısı nasıl yapılır?

Binlerce yıllık Türk mutfağında sayısını bilmediğimiz bir çok saklı kalmış lezzet bulunuyor.. Sakarya'nın "Üre Tatlısı" da bu lezzetlerden bir tanesidir.. Sakarya'nın meşhur fakat bir çok kişinin bilmediği lezzeti siz değerli okuyucularımız için inceledik.. Peki.. Üre tatlısı nedir? Üre tatlısı nerenin tatlısı? Üre tatlısı nasıl yapılır? Üre tatlısı malzemeleri nelerdir? Hepsini sizin için araştırdık.. İşte ayrıntılar..

Gürel Uçak
Gürel Uçak Tüm Haberleri
Körfezin binlerce yıllık saklı kalmış lezzeti.. Bir çok kişi bilmiyor ama... Tadını yiyenler bilir..! Üre Tatlısı nedir? Üre Tatlısı nasıl yapılır?
Körfezin binlerce yıllık saklı kalmış lezzeti.. Bir çok kişi bilmiyor ama... Tadını yiyenler bilir..! Üre Tatlısı nedir? Üre Tatlısı nasıl yapılır?
+1
Haber albümü için resme tıklayın

Sakarya'nın geleneksel lezzetlerinden unutulmaya yüz tutmuş "üre tatlısı", coğrafi işaret tescili alarak gelecek kuşakların sofralarında özel bir yer edinecek. Kaynarca ilçesinde köylüler tarafından darıyla hazırlanan bu eşsiz sütlu tatlı, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) tarafından kültürel miras olarak korunması amacıyla coğrafi işaret tescili başvurusuyla ön plana çıktı.

Körfezin binlerce yıllık saklı kalmış lezzeti.. Bir çok kişi bilmiyor ama... Tadını yiyenler bilir..! Üre Tatlısı nedir? Üre Tatlısı nasıl yapılır?

Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından ekim ayında coğrafi işaretle tescillenen üre tatlısı, Adapazarı Dartılı Keşkek, Adapazarı Islama Köftesi, Adapazarı Kabak Tatlısı gibi yöresel ürünlerin ardından bu özel kimliğe sahip olan 12. ürün oldu.

SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Akgün Altuğ, yaptığı açıklamada, kentin zengin yöresel lezzetlerine vurgu yaparak, "Bütün ilçelerimizde farklı farklı ürünlerimiz var. Onları da değerlendiriyoruz. Zaman içinde bulduğumuz, bildiğimiz diğer ürünlere de coğrafi işaret başvurusu yapacağız." dedi. Üre tatlısının unutulmaya yüz tutmuş bir lezzet olduğunu belirten Altuğ, bu coğrafi işaretin sadece ekonomik bir kazanç sağlamakla kalmayıp, aynı zamanda kültürel mirası gelecek nesillere aktarma amacını taşıdığını ifade etti.

Körfezin binlerce yıllık saklı kalmış lezzeti.. Bir çok kişi bilmiyor ama... Tadını yiyenler bilir..! Üre Tatlısı nedir? Üre Tatlısı nasıl yapılır?

Yöresel Yemek Uzmanı ve Yazar Gülsen Yıldız: "Yöresel Lezzetlerin Gün Işığına Çıkması Gerekiyor"

Yöresel yemek uzmanı ve yemek kitabı yazarı Gülsen Yıldız, Sakarya'nın zengin mutfak kültürüne dikkat çekerek, coğrafi işaret tescili alan üre tatlısının, Türkmen kültürüne ait önemli bir tatlı olduğunu belirtti. Yıldız, "Bütün yöresel yemeklerin gün yüzüne çıkmasından yanayım. Fast food, çok yanlış bir beslenme şekli. Bunlar birçok hastalık getiriyor. Yöresel lezzetlerin gün ışığına çıkmasında büyük fayda var. Yeni kuşakların bu lezzetlerle tanışması gerektiğinin vaktinin geldiğini ve geçtiğini düşünenlerdenim." şeklinde değerlendirmede bulundu.

Körfezin binlerce yıllık saklı kalmış lezzeti.. Bir çok kişi bilmiyor ama... Tadını yiyenler bilir..! Üre Tatlısı nedir? Üre Tatlısı nasıl yapılır?

Malike Tuna: "Üre Tatlısını Unutmasınlar, Hedefimiz Bu"

Kaynarca ilçesinde yaşayan Malike Tuna, üre tatlısının bayramlarda, düğünlerde ve özel törenlerde yapılan geleneksel bir tatlı olduğunu söyledi. Tuna, üre tatlısını annesinden öğrendiğini ve bu eşsiz lezzetin unutulmaması, yeni kuşaklara aktarılması için çaba harcadıklarını ifade etti. Darı, süt ve şekerin özel bir yöntemle harmanlandığı üre tatlısının, geçmişi uzun yıllara dayanan bir Türkmen tatlısı olduğunu belirtti.

Körfezin binlerce yıllık saklı kalmış lezzeti.. Bir çok kişi bilmiyor ama... Tadını yiyenler bilir..! Üre Tatlısı nedir? Üre Tatlısı nasıl yapılır?

ÜRE TATLISI NASIL YAPILIR?

Üre Tatlısı Tarifi:

Malzemeler:

  • 1 kase darı
  • 1 su bardağından biraz eksik toz şeker
  • 1 kg süt

Yapılışı:

  1. İnce olarak çekilen darıyı el değirmeninde öğütün.
  2. Kaynatılan 2 litre sütün içine yavaşça darı ekleyin.
  3. Karışımı 15-20 dakika kaynatın ve içine şeker ilave ederek kısık ateşte koyu bir kıvam alıncaya kadar karıştırın.
  4. Kaselere koyun ve soğuk servis yapın.

Üre tatlısı, özel lezzeti ve coğrafi işaretiyle Sakarya'nın zengin gastronomi mirasına önemli bir katkı sağlamaya devam ediyor.

13 Ara 2023 - 17:00 Sakarya- Yaşam

Muhabir  Gürel Uçak


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Ege Gündem Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Ege Gündem Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Ege Gündem Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Ege Gündem Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.