3D baskı nedir ? Nasıl kullanılır? Ne işe yarar?

3D baskı, dijital modellerin katman katman fiziksel nesnelere dönüştürüldüğü bir teknoloji olarak öne çıkar. Bu süreç, sanal tasarımın dilimlenip 3D yazıcıya yüklenmesini içerir ve malzemenin, genellikle erimiş plastik veya metal gibi, katman katman ekstrüzyonuyla nesneyi oluşturmasını sağlar. 3D baskının geniş uygulama alanları arasında oyuncaklar, medikal modeller, giysi ve hatta özelleştirilmiş protezler bulunmaktadır.

Eylül AKGÖKÇE
Eylül AKGÖKÇE Tüm Haberleri

3D Yazıcı Nedir? 
3D baskı, bir dijital modelin genellikle bir malzemenin çok sayıda ardışık ince katmanını yerleştirerek somut, katı, üç boyutlu bir nesneye dönüştürüldüğü bir süreçtir. 3D baskı, üretimi geleneksel yöntemlere göre daha fazla kişiye erişilebilir kıldığı için hızla popüler hale gelmiştir. Bu kısmen fiyatın (temel bir 3D yazıcı için başlangıç fiyatı yaklaşık 300 dolar) ve aynı zamanda yazıcıların geleneksel üretimden daha küçük boyutlarından kaynaklanmaktadır. 
  
Nasıl çalışır? 
İlk olarak, nesnenin sanal bir tasarımı yapılır. Bu tasarım, 3D yazıcının okuması için bir çeşit mavi baskı görevi görecektir. Sanal tasarım, bilgisayar destekli tasarım (CAD) yazılımı kullanılarak yapılır, bu da hassas çizimler ve teknik görseller oluşturabilen bir yazılım türüdür. Sanal bir tasarım ayrıca 3D tarayıcı kullanılarak yapılabilir, bu da mevcut bir nesnenin farklı açılardan fotoğraflarını çekerek bir kopya oluşturur. 
  
Sanal model oluşturulduktan sonra, baskı için hazırlanmalıdır. Bu, modeli dilimleme adı verilen bir işlemi kullanarak birçok katmana ayırmayı içerir. Dilimleme, modeli özel yazılım kullanarak yüzlerce veya hatta binlerce ince, yatay katmana bölmek anlamına gelir. 
  
Model dilimlendikten sonra dilimler, 3D yazıcıya yüklenmeye hazırdır. Bu, dilimlenmiş modeli bilgisayarından 3D yazıcısına taşımak için bir USB kablosu veya Wi-Fi bağlantısı kullanılarak yapılır. Dosya 3D yazıcıya yüklendiğinde, her dilimi okur ve katman katman olarak basar. 
  

Nasıl şeyler basılır? 
3D yazıcı, malzeme ekstrüzyonu olarak bilinen bir süreçte malzemenin katmanlarını basmaya başlar. Kullanılan 3D yazıcı türüne ve kullanılan malzemeye bağlı olarak, malzeme ekstrüzyonunun birkaç yöntemi vardır. En yaygın olarak, 3D yazıcı, yarı-sıvı bir malzemeyi, erimiş plastik, metal veya çimento gibi, püskürten bir nozule sahip olacaktır. Ekstrüzyon nozulu, malzemeyi hassas bir şekilde yerleştirerek dijital modelin mavisini katman katman takip eder. 
  
Bu süreç, 3D yazıcı, ekstrüde edilen malzeme ile dijital modelin her katmanını replike edene kadar tekrarlanır. 
  
Hangi türden şeyler 3D yazıcılarla yapılabiliyor? 
Neredeyse hayal edebileceğiniz her şey, 3D yazdırılabilir bir tasarım haline getirilebilir. 3D yazıcılar, tasarımcıların, mühendislerin ve hatta günlük insanların daha önce mümkün olmayan şekillerde karmaşık nesneler oluşturmalarına yardımcı oluyor. 
  
3D yazıcılar, oyuncaklar, telefon kılıfları, araçlar, giysiler, masa, lambalar, seramik, sanat ve hatta araçlarını kaybetmiş bireyler için daha ucuz, daha dayanıklı ve daha iyi oturan protezler oluşturmak da dahil olmak üzere birçok şeyi yapmak için kullanılıyor. 
  
Tıp alanı da hastalara yardımcı olmak için 3D baskıyı yeni yollar buluyor. Doktorlar, cerrahların aslında hastaya operasyon yapmadan önce hastanın 3D modelinde bir pratik çalışma yapabilmesini sağlayan çok hassas 3D tıbbi modelleri basabiliyorlar. 3D yazdırılmış modeller, uzuvlarını kaybetmiş bireyler için daha ucuz, daha dayanıklı ve daha iyi oturan protezler oluşturmak için de kullanılıyor. 
  
3D baskılı üretim, gelecek için heyecan verici bir potansiyele sahip hızla evrilen bir endüstridir. 3D yazdırılmış nesnelerin yaşamlarımızı daha kolay, daha uygun, daha güvenli ve daha sağlıklı kılabilme yollarını görmeye sadece başladık. Ve insanlar yeni tasarımlar buldukça 3D baskı da hızla evrildiği için, belki de yakın bir gelecekte kendi evinizin konforundan öğle yemeğinizi, özel uygun gömleğinizi veya günlük nesneleri tamir etmek için yedek parçaları 3D basabileceğiniz bir dünyada yaşayabiliriz. 

26 Ara 2023 - 09:30 - Yaşam

Muhabir  Eylül Akgökçe


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Ege Gündem Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Ege Gündem Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Ege Gündem Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Ege Gündem Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.