Höşmerim ya da Hoşmerim Marmara başta olmak üzere Ege, İç Anadolu bölgelerinde yapılan tatlılardan birisidir. Hoşmerim tatlısı birçok kişi tarafından çok sevilen tatlılardan biri olmakla birlikte aynı zamanda hikayesi ile de dikkat çekmektedir. Hoş mu erim hikayesi araştırma konularından birisi olmuştur. Peki Koş mu erim hikayesi nedir? Höşmerim tatlısının hikayesi nedir?
HOŞMERİM TATLISININ ADI NEREDEN GELİR?
Höşmerim tatlısının en çok yapıldığı iller başta Balıkesir olmak üzere Bursa, Çanakkale, Tekirdağ, Kırklareli ve İzmir olarak sıralanabilir. Evliya Çelebi, “Seyahatname”sinde bu tatlının, Balıkesir’e yerleşen ilk Türkmen göçebelerinde de görüldüğünü, Havran’a da oradan geçtiğini anlatmıştır. Peynir helvası veya bir diğer adıyla peynir tatlısı olarak da bilinen Hoşmerim bir diğer rivayete göre Farsça hoş (tatlı) ve maram (kaymak) sözcüklerinden türemiştir.
HOŞMERİM TATLISI NASIL YAPILIR?
Koyun veya inek peynirinin önceden mayalanarak yapıldığı Hoşmerim tatlısının suyundan süzüldükten sonra irmik ve şeker
karıştırılarak üç saat boyunca hafif ateş üzerinde iyice karıştırılır. Belirli bir koyuluk ve kıvama ulaştığında ateş söndürülerek soğumaya
bırakılır. Soğuduktan sonra oluşan altın sarısı höşmerim tatlısı servis yapılır.
Lezzetli mi lezzetli Hoşmerim tatlısının bir de hikayesi bulunmaktadır. Hoşmerim tatlısı hikayesi birçok kişi tarafından araştırılmakla birlikte arama motorları üzerinde vatandaşlar ''Hoşmerim hikayesi'' araştırması yapmaktadır. Hoşmerim tatlısının Hoş Mu Erimden gelip gelmediği merak konusu olmuştur.
HOŞ MU ERİM (HÖŞMERİM) HİKAYESİ
Halk arasında peynir tatlısı olarak bilinen Hoşmerim tatlısının hikayesi birçok kişi tarafından araştırılmaya devam edilirken Hoşmerim tatlısının Hoş Mu Erim adından gelip gelmediği merak edilmektedir. Höşmerim tatlısının adı çok tartışılmakla birlikte başka bir rivayete göre, höşmerime Osmanlı döneminden gelen bir isim konulmuştur.
Osmanlı Döneminde ki Türk aile yapısında bugünde geçerliliğini kısmen koruyan evli olan kadınlar eşlerine ‘Er’ veya ‘Erim’ diye hitap ederken Hoşmerim tatlısının Hoş Mu Erim olarak anıldığı söylenmiştir. Askerden dönen eşine yoksulluk nedeni ile evindeki mutfakta pek bir şey bulamayıp evde bulunan kendi ürettikleri peynir, irmik ve şekerden ilk kez yaptığı bir tatlıyı eşine ikram eder ve eşinin tepkisini bekler. Bu tatlıyı ilk kez hazırlayıp eşine sunan genç gelinin çekingen ve korkmuş bir şekilde eşine “Hoş mu erim?” diye sorulmaktadır.
Yorum yazarak Ege Gündem Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Ege Gündem Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Ege Gündem Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Ege Gündem Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.
Şimdi oturum açın, her yorumda isim ve e.posta yazma zahmetinden kurtulun. Oturum açmak için bir hesabınız yoksa, oluşturmak için buraya tıklayın.
Yorum yazarak Ege Gündem Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Ege Gündem Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Ege Gündem Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Ege Gündem Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.