Karatay, kelle paça çorbasını "kolajen deposu" olarak nitelendirirken, aynı zamanda magnezyum açısından zengin olduğunu vurguluyor. Kemik gelişimini destekleyen bu çorbanın özellikle çocuklar için büyüme sürecinde önemli bir rol oynadığını belirten Karatay, ilerleyen yaşlarda ortaya çıkabilen kemik yoğunluğu kaybını da önlemekte etkili olduğunu dile getiriyor.
Ayrıca, kelle paça çorbasının doğal bir antibiyotik görevi gördüğünü ifade eden Karatay, vücuttaki bakteri ve virüslere karşı koruyucu bir kalkan oluşturabileceğini belirtiyor.
Sağlıklı yaşam için beslenmenin önemine dikkat çeken Karatay, kelle paça çorbasının düzenli tüketilmesinin kemik sağlığından bağışıklık sistemi güçlenmesine kadar birçok faydası olduğunu vurguluyor. Bu nedenle, Türk mutfağının sevilen lezzeti kelle paça çorbasını sofralardan eksik etmemenin sağlık açısından önemli olduğunu belirtiyor.
İşte Kelle Paça Çorbası tarifinin adım adım yapılışı:
Malzemeler:
- 1 adet kelle (dana, koyun veya dana)
- 4 adet ayak (dana, koyun veya dana)
- 1 adet yumurta sarısı
- 2 yemek kaşığı un
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
- 1 çay kaşığı tuz (azaltıp arttırılabilir)
Servis İçin:
- 3 diş sarımsak
- 1/2 çay bardağı sirke
- 1 çay kaşığı toz kırmızı biber
Püf Noktası:
- Alacağınız kelledeki beyni bu çorbada kullanmıyorsunuz. Kelleyi beyinsiz olarak da alabilirsiniz. Arzuya göre kellenin dilini de, zarını soyup ince ince doğradıktan sonra kullanabilirsiniz.
- İşkembe, ayaklar ve kellenin çok iyi temizlendiğinden emin olun. Gerekirse ayakların üstündeki kılları gidermek için ocakta tütsüleyebilirsiniz. Kelleyi tamamen arındırmak için bir gece boyunca, 2-3 saat aralıklarla suyunu değiştirerek, suda bekletmeniz daha iyi olacaktır.
Yapılışı:
Kelle ve paçayı suda beklettikten sonra suyunu süzün ve düdüklü tencereye alın. Yaklaşık 1-1,5 saat kadar pişirin. Haşlanan etleri minik minik doğrayın. Haşlama suyuna etleri alın.
Ayrı bir kasede yumurta sarısı, sirke ve unu karıştırın. Kaynayan haşlama suyundan kaseye bir iki kepçe alın ve karıştırın. Ilınan bu karışımı hızlıca çorbaya ekleyin.
Sarımsakları ve tuzunu da ekleyin. Bir taşım daha kaynattıktan sonra altını kapatın.
Servis için:
- Servis yapmadan önce çorbanın üzerine tereyağında kızdırılmış toz kırmızı biber serpin. İsteğe bağlı olarak sarımsakları da ince dilimleyip üzerine ekleyebilirsiniz. Sıcak olarak servis edin.
Bu tarif, geleneksel Türk mutfağının sevilen lezzeti kelle paça çorbasını evde kolayca yapmanızı sağlayacak adımları içeriyor. Afiyet olsun!
Yorum yazarak Ege Gündem Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Ege Gündem Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Ege Gündem Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Ege Gündem Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.
Şimdi oturum açın, her yorumda isim ve e.posta yazma zahmetinden kurtulun. Oturum açmak için bir hesabınız yoksa, oluşturmak için buraya tıklayın.
Yorum yazarak Ege Gündem Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Ege Gündem Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Ege Gündem Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Ege Gündem Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.