Ayvalık’ta KASAİD’den 8 Mart açıklaması

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde;  Kadının Sosyal Hayatını Araştırma ve İnceleme Derneği (KASAİD) Şubesi tarafından, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle bir basın açıklaması yapıldı.

Haber Bülteni
Haber Bülteni Tüm Haberleri
Ayvalık’ta KASAİD’den 8 Mart açıklaması
Haber albümü için resme tıklayın

KASAİD’in Türkiye genelindeki 81 il merkezinde eş zamanlı yapılan açıklamada, “ 8 Mart 1857 tarihinde ABD’nin New York kentinde 40.000 kadın dokuma işçisi ‘eşit işe eşit ücret’, çalışma saatlerinde azalma ve doğum izinlerinin düzenlenmesi talebiyle grev başlattıkları ve bu grev esnasında çıkan yangında fabrikaya kilitlenen 129 kadın işçinin hayatını kaybettiği çok özel bir anma günüdür. Bu katliamın üstünden geçen 160 yıl neticesinde, bu acı olay, 1977 tarihinde Birleşmiş Milletler tarafından ‘8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ olarak kabul edilmiştir” denildi.

 

Ayvalık’ta KASAİD’den 8 Mart açıklaması

8 Mart gününün çıkış noktasına bakıldığında, bugün kadının mücadele ve dayanışma günü olduğuna dikkat çekilen açıklamada, “Ailede, toplumda, siyaset, sosyal ve ekonomik alanlarda kadın erkek eşitliğinin sağlanması, kadın emeğinin sömürülmesinin ve ayrımcılığının ortadan kaldırılması, kadının insan haklarının ihlal edilmesinin önlenmesi için eğitim, ekonomi ve hukuk alanlarında gerekli çalışmaların ve düzenlemelerin yapılması için çabaladıkları eşitliğin, özgürlüğün ve demokrasinin mücadelesidir. Kadınlarımız fırsat eşitliğinin sağlanmaması nedeniyle eğitim haklarından yoksun kalmakta, istihdam olanaklarından yararlanamamakta; yönetim ve karar alma mekanizmalarında yeterince yer alamamaktadırlar. Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinden kaynaklanan ayrımcılık nedeniyle kadınlar şiddetin her türüne maruz kalmaktadır. Ülkemizde kadın cinayetlerinin önlenemediği gibi giderek de artmakta ve faillerin gerekli cezaları almadıkları görülmektedir. Kadına yönelik işlenen şiddet, cinayet ve istismar suçlarının artış nedeni ise yasaların ve cezaların yetersizliği değildir. Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinden kaynaklanan kadını eşit ve özgür bir birey olarak görmeyen anlayışın ürünüdür. Bu sitemin güç aldığı bu sosyal ve siyasal ortamın sorgulanması yapılmadan, ortadan kaldırılmadan kadının insan haklarının ihlallerinin önlenmesi mümkün değildir. Bu nedenle ülkemizde, aile içinden başlayarak toplumsal alanda var olan cinsiyet ayrımcılığına ve eşitsizliğine yol açan politikaların bir an önce sonlandırılması gerekmektedir.” denildi.

 

Kadınları toplumsal hayatın dışında kalmasına neden olan ayrımcı ve cinsiyetçi politikaların bırakılması kadını sadece ailenin bir parçası olarak gören, özgür birey olduğunu kabul etmeyen, politik ve kültürel anlayışın değişmesinin vurgulandığı açıklamada, “Kadının eşit ve özgür birey olmasını sağlayacak politikaların hayata geçirilmesi tarihsel, kültürel ve dinsel hiçbir gerekçe ile engellenmemelidir. Kadınların siyasal, sosyal ve ekonomik alanda eşit olarak yer almasını sağlayacak toplumsal cinsiyet eşitliği politikaları samimiyetle uygulanmalıdır. Halen ülkemizde 2024 başından bu yana 71 kadın cinayeti işlenmiş ve işlenmekte devam etmektedir. Yine kadınların meclisteki temsil oranın yüzde 20 oranında olduğu göz önüne alındığında kadınların istenilen düzeyde karar alma mekanizmalarında yer alamadığı bu nedenle de kadın ile ilgili konularda kararların yine erkekler tarafından alındığı ve kadının yeterince bu karar alma mekanizmasına katılamadığı görülmektedir.

Ayvalık’ta KASAİD’den 8 Mart açıklaması

Derneğimizin kurucusu Afet İnan, Cumhuriyet döneminde modernleşmenin kadın imgesi olmuştur. Eski ile yeni geleneksel ile modern mutlakıyet ile anayasal sistem arasında kalınan bir dönemin tam ortasında kendisine yaşamın her alanında bir yer ve yön bulma çabasını deneyimlemiştir. Cumhuriyetimizin kuruluş ve kurtuluş hikâyesinde Atatürk’ün öğrencisi ve ilim arkadaşı olmuştur. Atatürk’ün Nutuk, Gençliğe Hitabe ve Harf İnkılâbına tanıklık eden Öğretmen Afet’in 1930 yılında Belediye Kanun dersinin uygulamasından bugüne kadar 32 bin erkek belediye başkanı olurken sadece 150 kadın belediye başkanı olmuştur. 50 bin 285 muhtar arasından sadece 1134 kadın muhtar olabilmiştir. Kamu Kurum ve Kuruluşlarında cinsiyet temelinde ayrımcılık yapmayacak mekanizmalar oluşturulmalıdır. Demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletinde kadının eşit ve özgür bir birey olduğu, devletin tüm kurum ve kuruluşlarınca içselleştirilmelidir. Kadın haklarının kullanmasını engelleyecek hiçbir söyleme ve davranışa izin verilmemelidir. Kadına karşı her türlü ayrımcılığın ortadan kaldırıldığı, kadının toplumsal cinsiyet eşitsizliğinden kaynaklanan kadının özgür birey olma yolunda haklarını kullanmada yaşadığı sorunların çözümlendiği günleri hedefliyoruz. Baskıya, şiddete, ayrımcılığa, tacize ‘Hayır’ diyen kadınların 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlu olsun.”ifadeleri yer aldı.

 

(MAYHA) MEDYA AYVALIK HABER AJANSI

SUAT SALGIN

09 Mar 2024 - 13:51 - Yerel

Muhabir  Haber Bülteni


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Ege Gündem Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Ege Gündem Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Ege Gündem Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Ege Gündem Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.