Türkiye'nin önemli el sanatları merkezlerinden Nevşehir'in Avanos ilçesinde, toprak çanak ustası Cengiz Pişkin, ilginç bir kullanım alanı buldu. 55 yaşındaki Pişkin, 15 yaşından beri çanak atölyelerinde mutfak eşyaları üretiyor. Ancak son zamanlarda, akvaryum balıkları için çamurdan çeşitli çanak çömlek ürünleri yapmaya başladı.

Pişkin, Avanos çamurunu özenle işleyerek geleneksel tezgahta ürünler ortaya çıkarıyor ve bu ürünleri Ankara'daki bir firma aracılığıyla Türkiye'nin dört bir yanına gönderiyor. Pişkin, uzun yıllar boyunca çanak ustalığına olan ilgisinin peşinden giderek, farklı işletmelerde çalıştıktan sonra kendi atölyesini kurduğunu belirtti. 

firmalar benden alışveriş yapmaya başladı. Talep çoğaldıkça üretimi artırdım. Her balık için farklı formlarda yuva yapıyorum. Çömleği yüksek derecede pişiriyoruz, suda herhangi bir erime yapmıyor, balıklara da zarar vermiyor. Bunların içerisine yumurtalarını bırakıyor ve çoğalıyor." şeklinde konuştu.

"Bin yıl da geçse suda erimez hale geliyor"

Cengiz Pişkin, suya dayanıklılığı artırmak için çömleği yaklaşık 9 saat fırınladığını belirterek, "Kızılırmak'ın eski yataklarından getirdiğimiz toprakları önce eliyoruz, daha sonra çukurlarda çamur haline getiriyoruz. Vakumlama makinelerinde havasını alarak belli bir kıvama getiriyoruz. Elimizle geleneksel tezgahlarda çamura şekil veriyoruz." dedi.

Çömleklerin yaklaşık 10 gün kuruduktan sonra fırınlarda 980 ila 1000 derece ısıda pişirildiğini ve sağlamlık kazandığını aktaran Pişkin, "Artık aradan bin yıl da geçse suda erimez hale geliyor. Bu işlemler bittikten sonra ürünü ambalajlayıp koliliyoruz ve firmalara gönderiyoruz. Yaklaşık 18 çeşit modelim var." ifadesini kullandı.

Pişkin, günlük ortalama 250 ürün imal ettiğini dile getirdi.

Kaynak : AnadoluAjansı

Fotoğraf: facebook, AA, twitter, nuraliaakvaryum.net

Derleme: egegundem.com.tr - Gürel UÇAK -